Вик за помощ! Да помогнем на Министерство на здравопазването!

Писмо до Министерство на здравеопазването*

Господа,
Към този момент 21175 ду??и са се записали във Фейсбук групата “Държавата да възстанови безплатните лекарства за онкоболните деца” на адрес: http://www.facebook.com/group.php?v=wall&ref=ts&gid=330826497574

На сайта на групата има публикувани писма до министър Нанев от:
– Николай Николов, секретар на Президента
– Соня Божинов, началник на отдел “Приемна” на Министерски съвет
– д-р Лъчезар ??ванов, председател на комисията по здравеопазване в НС (три отделни писма!)

Очевидно е, че не сте спазили сроковете за отговор на тези писма, тъй като са минали повече от две седмици, откакто те са получени от вас. Очевидно е, че вас не ви е грижа за онкоболните деца.

Отказът на МЗ да осигури здравеопазване е не просто нару??ение на чл. 52 от Конституцията на Република България (което явно няма значение за министерството и за чиновниците в него). Нежеланието на работещите в МЗ лекари да направят не просто всичко възможно, а и невъзможното дори, за да осигурят лекарства за онкоболните деца демонстрира ярко сериозността на проблемите, пред които е изправено цялото ни общество, а не просто МЗ.

Ето само някои от тях:
– Липса на желание да се помогне на онкоболните деца;
– странните разбирания за морал, законност, чест, достойнство;
– неизпълнен лекарски дълг и нару??ена Хипократова клетва (във всичките й варианти).

Господа,
Може би не си давате сметка, че с нежеланието си да ре??ите проблема на онкоболните деца – проблем, който е изцяло във ва??ата компетентност!, вие всъщност подлагате на тормоз не само родителите, не само близките и тези 21175 ду??и от “Фейсбук” (което не е толкова фатално), но и самите деца. Те не могат да се защитят. Не могат да ви напи??ат писма, не се познават лично с Бойко Борисов, за да му се оплачат и той да ви скръцне със зъби, след което вие тутакси ще им осигурите нужните лекарства.

С нежеланието си да осигурите лекарства, вие на практика демонстрирате цялата наглост на репресивния държавен апарат. Да, да – репресивен, независимо от това, че не сте МВР. Защото отказът от лечение е репресия. Отказът да отговорите на писмата е репресия. ?? рано или късно ще се наложи да отговаряте за това пред компетентните власти; именно заради това ви пускам и този сигнал: да не кажете, че не сте знаели.

Но за това, че отказвате да бъдете състрадателни хора ще отговаряте не пред властите, а пред хората и пред съвестта си. ?? от този съд няма как да избягате.

Приемете това писмо не като поредната жалба, а като вик за помощ. Не, не децата имат нужда от помощ. Те имат нужда от лекарствата, които вие трябва да им осигурите. Викът за помощ е за вас самите. Дано го чуете, преди да е станало късно.

Вени Марковски
Председател на “??нтернет общество – България”

_______
* – Току-що се опитах да пусна това писмо през сайта на МЗ, но получих следното съобщение с червен цвят: “Възникна гре??ка и съобщението не е изпратено. Моля опитайте отново!” Два пъти! Явно ще се възползвам от посочения в сайта адрес, zalbi@mh.government.bg, за да им го пратя. Пи??ете им и вие!

This entry was posted in Bulgaria, на български, общество. Bookmark the permalink.

3 Responses to Вик за помощ! Да помогнем на Министерство на здравопазването!

  1. Вени, браво! Много добре казано!

  2. Бинка says:

    Същото червено л…о излезе и при мен 🙁

  3. Добре, пак пуснах на ‘жалби’… Само на жалби ще ми станат!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.