Писмо от Жеко Колев до ГЕРБ относно пу??енето на обществени места

Жеко Колев е човек, имащ профил във “Фейсбук”, където се и срещнахме покрай групата против отпадането на забраната за пу??ене в обществените заведения.
Той си е направил труда да изпрати цитираното по-долу писмо по електронната поща на следните адреси в ПП ГЕРБ: pr@gerb.bg, info@gerb.bg, international@gerb.bg, vazrajdane@gerb.bg, t_georgieva@gerb.bg, jeni.aleksieva@gerb.bg, zemedelie@gerb.bg, pernik@gerb.bg, zemen@gerb.bg, pr@gerb.bg, sliven@gerb.bg, dobrich@gerb.bg, varna@gerb.bg, sofia@gerb.bg, plovdiv@gerb.bg, gabrovo@gerb.bg, burgas@gerb.bg, bankia@gerb.bg, dobrich@gerb.bg, jeni.aleksieva@gerb.bg, oborishte@gerb.bg, vazrajdane@gerb.bg, iskar@gerb.bg, poduiane@gerb.bg, serdika@gerb.bg, slatina@gerb.bg, sredec@gerb.bg, kremikovci@gerb.bg, vitosha@gerb.bg, izgrev@gerb.bg, krasno_selo@gerb.bg, lozenec@gerb.bg, mladost@gerb.bg, triadica@gerb.bg, studentski@gerb.bg, pancharevo@gerb.bg, ovcha_kypel@gerb.bg, vrabmica@gerb.bg, krasna_poliana@gerb.bg, lulin@gerb.bg, ilinden@gerb.bg, nadejda@gerb.bg, vidin@gerb.bg, montana@gerb.bg, vratza@gerb.bg, pleven@gerb.bg, veliko.tarnovo@gerb.bg, ryse@gerb.bg, razgrad@gerb.bg, silistra@gerb.bg, dobrich@gerb.bg, mkunina@abv.bg, lovech@gerb.bg, gabrovo@gerb.bg, targovishte@gerb.bg, shumen@gerb.bg, pernik@gerb.bg, stara.zagora@gerb.bg, plovdiv_oblast@gerb.bg, burgas@gerb.bg, kiustendil@gerb.bg, gerb_pazardjik@abv.bg, blagoevgrad@gerb.bg, smolian@gerb.bg, kurdjali@gerb.bg, gerb_haskovo@abv.bg, iambol@gerb.bg, primeminister@government.bg, PRESS-OFFICE@MINFIN.BG, press@mrrb.government.bg, mlsp@mlsp.government.bg, PRESSCNTR@MOD.BG, iprd@mfa.government.bg, press_mon@mon.bg, press@mc.government.bg, feedback@moew.government.bg, info@youthsport.bg, PUBLIC@mi.government.bg, press@mt.government.bg
Публикувам писмото с разре??ение от автора му.

  “Уважаеми господа,

  Обръщението е най-вече към тези от вас, които искат България възможно най-скоро да заприлича на истинска европейска държава. Облекчаването на режима срещу тютюнопу??енето на обществени места, който трябва да влезне в сила от първи юни тази година е крачка към Азия, а глупостите, че режимът е строг само във Великобритания и ??рландия могат да бъдат казани единствено от тенденциозно настроени хора или от такива, които не са обикаляли достатъчно Европа. На други места, въпреки че са оставили някои вратички за собствениците на заведения, те са толкова малки и контролът и санкциите са толкова строги, че резултатът на практика е отново пълна забрана. Един пример за това е ??талия, където е изключително рядко може да се намери ресторант, който да е направил нужната инвестиция, за да има все пак малка зала за пу??ачи, а във всички останали заведения, като дискотеки, барове, кафенета, а да не говорим за други обществени помещения, не се пу??и. В България да се въведе режим, който да оставя място за интерпретации, означава да не се промени нищо.

  Лично аз мога да направя много компромиси, но не мога да подкрепя държавно управление, което съзнателно смята да остави статистиката за инфарктите и рака на белия дроб една от най-драматичните в Европа и изобщо едно управление, което трови собствения си народ.

  Не по-малко ме дразни и фактът, че по този начин оставяте държавата да остане от „селски тип”, като с това съвсем нямам в предвид, че насърчавате земеделието и развитието на малките населени места (което би било нещо чудесно), а че отново ни правите символ на простотията и на провинциализма, с които повечето българи са свикнали и изобщо не могат да схванат, че има някакъв проблем. Когато обаче дойде някой отвън просто ни поглежда и след секунда си казва „господи този добитък още колко път трябва да извърви, за да се превърне в цивилизован народ”. До скоро основен индикатор, който използваха несъзнателно истинските европейци, за да забележат липса на цивилизованост у нас, бе??е да видят жеста как някой си хвърля небрежно обелката от вафла на улицата, а сега ще започне да бъде гледката от хора пу??ещи в затворено пространство. Да, ама имало още европейски държави където се пу??и! Ами защо поне веднъж не направите така, че да не чакаме последни да минем от другата страна на цивилизационната бариера?

  Оправданието с икономическата криза и какъв удар ще нанесе законът по хората в бизнеса със заведения е абсолютно необосновано. Всички заведения ще бъдат поставени при едни и същи условия и ще трябва да се конкурират на базата на други фактори. Всички вече свикнаха да се виждат с приятели и познати по заведенията, а не по битови събирания, така че никой няма да се затвори вкъщи и да стане асоциално животно само защото като отиде на заведения и му се прииска да запали цигара, ще се наложи да излезе за две минутки навън. Просто ще престане да пали цигара след цигара, а за два часа ще изпу??и едва две, три цигари. Фалити на заведения няма да има, а ако се притеснявате толкова много да не би случайно да им падне малко оборотът, мисля че е крайно време и в това отно??ение българите да се доближат до Европа и да почнат да харчат малко по-малко за цигари и алкохол и малко повече за други стоки. Не се поколебахте да ударите хазарта и проституцията, а в момента смятате да клекнете пред един десет пъти по-сериозен проблем за цялото общество. Каква е логиката? Да не започнат хората да си мислят, че и на вас някакъв обръч ви пречи да взимате правилните ре??ения? Нали се водехте от народното мнение – първо, където и да погледна статистика, бол??инството подкрепя строгите мерки срещу тютюнопу??енето и второ виждам, че който подкрепя мерките срещу тютюнопу??енето го прави много по-страстно и всеотдайно, отколкото защитниците на цигарите, които в общи линии нехаят или осъзнават вътре в себе си, че това е все пак правилният път въпреки личните им предпочитания.

  С това писмо слагам началото на подкрепата ми за всички кампании срещу тютюнопу??енето, които ще подпомагам въпреки натовареното ми ежедневие. Вярвам в ГЕРБ, но ако ни предадете в борбата срещу тютюнопу??енето, мога само да ви обещая, че няма да излезете от ситуацията без да платите висока политическа цена.

  Поздрави,
  Жеко Колев

This entry was posted in Bulgaria, на български, общество. Bookmark the permalink.

6 Responses to Писмо от Жеко Колев до ГЕРБ относно пу??енето на обществени места

 1. Браво! Дано има здрав разум сред управляващите… и дано има хора с цивилизационно мислене!!! Засега мълнание…

 2. Ritta Koleva says:

  Chudesna statiq, Poddarjam .

 3. Ааа, стархотно!! Особено ми хареса финала – за натовареното ежедневие и високата политическа цена. Много искрено и убедително, браво, г-н Колев!

  П.П. Това с писмата започва да харесва на все повече хора, нали?;)

 4. Жеко Колев says:

  Някой в партия ГЕРБ ре??и да ми направи неочакван подарък. Получих отговор от мейла на ГЕРБ Красно Село, предполагам, че това е консолидираната позиция на партията по повод проблема за тютюнопу??енето. Не мога да не кажа, че я намирам за безкрайно несериозна, безотговорна, дилетантска и провинциална. Нека всеки сам си направи изводите.

   From: GERB OFFICE
   Subject: Re: Otvoreno pismo
   To: “Jeko Kolev”
   Date: Friday, February 26, 2010, 11:52 AM

   ПР??ВЕТ !

   Много патос, малко реализъм.

   Прекаления светец и Богу не е драг, не забравяй това.
   Ако на някой не му харесва да посещава заведения за пу??ачи,
   да ходи в заведения за непу??ачи. Демократично и лесно разбираемо.

   Да си жив и здрав, останалото е Божа работа.

  Естествено, от ГЕРБ Красно Село много ще съжаляват, че така необмислено са ме снабдили с подобен текст. Ще има да им трият вътре??нопартийна сол на главите.

 5. frog says:

  Правилно са Ви отговорили, другарю Колев. След 01.06. не ходете в заведенията за пу??ачи и спасете хората от хленченето си.

 6. Траян says:

  Пълна простотия от страна на ГЕРБ. Ло??ото, е че не можа да се организира масов протест.
  Единствената надежда е рано или късно да се сведе директива от ЕС. Да се разчита на Ганьо Балкански си е чакане на писмо от умрял. А ГЕРБ Крансо село си е просто представителна извадка на Гербери.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.