Кольо Парамов vs ??лиян Михов*

(актуализирано)

Кольо Парамов е най-новият съветник на премиера Бойко Борисов. Парамов е роден през 1954 г. в Стара Загора. Завър??ил е икономическа география и философия в Софийския университет. ?? международни икономически отно??ения в Университета за национално и световно стопанство. Бил е кмет на Проми??лено селище “Ерма река” и зам.-директор на Горубсо” – Златоград. ??збран е за народен представител от БСП в 36-то Народно събрание. Главен ревизор на БНБ до 1998 г.

През 2009 г. “Фрогнюз” прави интервю с него. ??нтервюто заслужава да бъде прочетено, а ето и някои откъси:

    “През 2002 г. в едно интервю пред „Монитор” бях заявил, че „бордът на Ханке в България е кух”. Ние твърде дълго рекламирахме Валутния борд като единствения стабилизационен фактор на финансовата ни система, гарантиращ ни спокойствието през последните 10 години. Сега трябва убедено да отбележим, че той наистина е кух, заради това, че не ни доведе до по-висок стандарт на живот и до по-висока стопанска успеваемост.”

    “Много хора казват, че е виновна световната криза. Аз им отговарям – за параметрите на световната криза се знае??е от 2 години. Ако управниците бяха следяли прехвърлянето на нивата от американския бюджет и отлива на арабски капитали от американските банки към Европа заради Багдатския сценарий, щяха да разберат, че възможностите на САЩ, освен чрез кризата, не биха се реализирали, като разпределена обща поносимост от целия свят на тази огромна тежест от войната в ??рак.”

    “…България има категоричната нужда от изваждането на политиците от изпълнителната власт. Нуждаем се от управленски период, напомнящ стопанския възход на България от 1934-1939 година.”

Прочетете цялото интервю тук. Прочетете и други негови интервюта. Например това пред “Всеки ден” от ноември 2008 г.:

    “Уми??леното задържане на курса, както го обявява Централната банка – на 1,95 за евро при всички положения ще ражда едни сериозни доходни недоразумения в бъдеще време. ??ма сериозно разминаване между реален и паритетен курс. Паритетният курс в момента към еврото е някъде около 3,68 лв.”

Замислете се след това какво може да се случи в България. Сигурно има и други интервюта на г-н Парамов, в които може да се срещнат революционни твърдения; ако попаднете на някое, пи??ете ми електронна поща или пуснете адрес в полето за коментари по-долу.

Само едно нещо не е много ясно – ??ван Костов, Мартин Димитров и др. политици разпънаха на кръста ??лиян Михов заради едно (sic!) негово интервю от преди девет години, в което бил се изказал нещо критично за валутния съвет, но сега не казват нищо по адрес на Кольо Парамов, който е дал десетки интервюта, подкопаващи както доверието във валутния съвет, така и финансовата политика на държавата.

??наче думите на и от самия Парамов могат да бъдат прочетени в книгата му, откъси от която има тук.

?? сега допълването по темата с коментар на това, което казва ??лиян Михов. Можете да прочетете неговите интервюта от последната седмица, аз попаднах днес на това в “24 часа“, в което човекът не просто говори нормално (качество, което липсва у типичните български политици), а говори и спокойно. Сравнете неговите думи с това, което казва г-н Парамов, цитирано по-горе. Впрочем, ако щете, сравнете и начина, по който говори Кристалина Георгиева с този, по който говорят нейните колеги от България (колеги = министри). Нейният език е близък до този на ??лиян Михов, до този на Меглена Кунева. Това не са политици в тесния смисъл на думата… Всъщност, в какъвто и да е смисъл на думата. Това са хора, които са конвертируеми. ?? на техния фон българските политици просто се обезличават. Всъщност, това може и да е една от причините за нападките срещу ??лиян Михов и Меглена Кунева (нейният случай заслужава отделна статия, защото тя бе избрана за “европеец на годината” и “европейски комисар на годината” в общоевропейско гласуване; ако бе??е само на??енско нали не се съмнявате, че никога няма??е да спечели в такива класации?). Кристалина Георгиева се спаси от тези атаки, защото бе повикана да запу??ва пробойни, а и никой от политиците не посмя да я нападне след провала с Румяна Желева.

?? единственото, което не разбирам е: защо му е на ??лиян Михов да се пъха в блатото на българската политика? Нима не е разбрал, че проблемът в България не е по върховете, а в тромавата, некадърна, корумпирана администрация? Колко хора се появиха в последните 20 години с надеждата, че ще успеят да “оправят нещата” и колко от тях всъщност успяха? Пак да се върна на казуса “Меглена Кунева” – тя бе??е министър по европейската интеграция, създаде си реноме в Европа и след това получи – напълно заслужено! – важен ресор в Европейската комисия. Ресорите в ЕК се определят от нейния президент. Никой премиер не може да му каже: “Защо не направи?? ресор “лингвистично разнообразие” и не направи?? на??ия кандидат комисар?”

??лиян Михов си е създал името в чужбина, реализира се пак там и неговото идване в България ще??е да е стъпка назад в неговата кариера. В този ред на мисли, спомнете си за т.нар. юпита, които дойдоха в България през 2001 г. Колко от тези родни гении на финансовите пазари се върнаха обратно в Англия след като влязоха във властта? От тази гледна точка, за качествата на новите юпита като политици в България може би ще съдим по това дали след 4 години ще се върнат обратно по домовете си – в Щатите, Сингапур или някъде другаде, или ще останат в България, за да влязат в Парламента.

* – Сложих ново заглавие “Кольо Парамов vs ??лиян Михов”, но като се замислям на второ четене – има ли изобщо основа за сравнение между двамата? Те не просто са от различни цивилизации, не просто имат различен речников запас, не просто мислят и говорят различно…

Там, където е единият, другият е изли??ен. ?? затова Кольо Парамов не е преподавател в Сингапур, а ??лиян Михов не е вице-премиер в България.

Актуализация от 1-ви февруари: Кольо Парамов си бил подал оставката. Сега остава да видим дали г-н Михов ще остане в управлението или ще се окаже, че и той е изли??ен. Написал съм “остава да видим”, защото премиерът Борисов казва, че “пак ще ползва Парамов”.

This entry was posted in на български, общество. Bookmark the permalink.

One Response to Кольо Парамов vs ??лиян Михов*

  1. Този ход е най-голямата гре??ка на Бойко Борисов от 2005г. насам. Смелата ми прогноза е, че той няма да му е дълго съветник… Просто човекът не става!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.