България: 70000 полицаи, агенти, следователи и прокурори, а не могат да преборят 250-300 престъпници…

Днес МВР са пуснали информация за числеността на личния си състав*. Паралелно с тях две неправителствени организации са извадили интересни данни**.

Числата, за които уж няма спор: 61170 щатни бройки, от които са запълнени 55052.
Няма да се спирам на гре??но подадените от МВР данни, че се падали по 352 полицейски служители на 100 000 население. Точното число е 724 (да, не е гре??ка!), при това ако се броят само заетите работни места. За сравнение – в Канада, при около 31 милиона население, има 64134 полицаи, което е 206 ду??и на 100 000. За други страни вижте тук. Публикацията в “Дневник” твърди, че в Германия били около 324, в ??спания, където има сериозни терористични атаки – 475. В Австрия – 362. Данните на Евростат са тук (pdf file). Всеки може да си направи справката и сам.

Но ако приемем за верни цитираните от премиера числа***, тогава в България се падат по 921 “борци с престъпността” на 100 000 ду??и население. Сигурен съм, че по тези числа няма да има спорове, защото ги вади човекът, който е бил главен секретар повече от четири години.

Това, за което обаче не виждам никой в България да пи??е е защо тези 70000 човека не са в състояние да се справят с 250-300*** престъпници?

С посочените днес числа става ясно едно: качеството на полицията ни е такова, че не позволява да се бори с престъпността. Едва когато премиер, главен прокурор и министър на вътре??ните работи седнаха в къщата на премиера в Банкя, успяха да открият кои са “наглите”. А онези 69998 останали ду??и през това време какво са правили?

_____
* – виж “Дневник”:

  Общият щат на МВР е 61 170, от които заетите места са 55 052. Това прави 352 полицейски служители на 100 000 население (при обща численост на населението в България 7. 6 млн.). (в коментарите под статията се вижда, че и други хора са забелязали, че от МВР крият истината, като твърдят, че само 26861 ду??и били с “чисто полицейски функции”. Тези твърдения са опровергани завчера от премиера Бойко Борисов – виж бележката с три звездички по-долу.

** – виж в агенция “Кросс”:

  България отделя един от най-високите бюджети за МВР, но публикува най-оскъдната информация за него на фона на европейската практика. Този парадокс е сред основните открития на екипа експерти, работили над изследването на ??нститут “Отворено общество” – София и Програма Достъп до информация “Какво (не) знаем за МВР”, съобщиха от Отворено общество.
  Авторите му твърдят, че по данни от 2008 г. България отделя цели 3% от БВП за обществен ред и сигурност, а това е доста над средното за страните в ЕС, където полицейските органи се ползват с 1,8% от БВП. Високият бюджет силно контрастира с публичната информация за него. Авторите на изследването сравняват България с девет други развити демокрации и достигат до извода, че тъкмо тя предоставя най-малко данни за това как нейната полиция харчи парите на данъкоплатците.
  Предварителният етап на изследването обхваща 10 страни – Австралия, Австрия, Белгия, Германия, Дания, Канада, Люксембург, САЩ, Франция и Швейцария. Шест от страните са членки на ЕС, а четири – не са.
  Всички 10 разглеждани държави публикуват бюджетна информация за МВР и полицията (вкл. бюджет на полицията и бюджетните разходи по пера), брой на служителите и разпределението им по региони и общ брой на подадени сигнали от граждани за извър??ени престъпления. 8 от 10-те разглеждани държави публикуват и данни за брой на подадените жалби от граждани срещу неправомерно поведение на полицаи.
  От всички разгледани държави, Германия публикува най-много информация за работата на полицейските си органи – има данни по 16 от 18-те категории информация от изследвания списък. Следва Канада, която публикува данни по 13 от 18-те категории. Половината от страните публикуват данни по 12 от разгледаните 18 категории информация. Белгия и Люксембург публикуват данни по 10 от 18-те разглеждани категории. Австралия публикува данни по 9 от 18-те категории.
  За сравнение – в България се поддържа информация в интернет само за една (1) от разглежданите категории, а именно – общ бюджет на МВР. По три други категории има еднократно публикувана информация на интернет страницата на МВР – бюджет полиция, разходи и приходи в бюджета на МВР. Тя обаче е дадена в твърде обобщени категории и не отговоря на систематичността и пълнотата на данните за бюджета на полицията, които се публикуват в останалите разглеждани държави.
  Доверието на гражданите в полицията в България, страната, чиято полиция съобщава най-малко за себе си, е най-ниско, в сравнение с останалите разглеждани държави от ЕС. Според изследване на Евробарометър само 25% от българските граждани са склонни да се доверят на полицията. Германия и Дания са страните от ЕС, които публикуват най-много информация за МВР и полицията си в това изследване и в същото време техните полиции се ползват с най-високо обществено доверие в ЕС. В целия ЕС само полицията на Финландия има по-високо обществено доверие, а Дания и Германия са непосредствено на второ и трето място – Дания с 88% доверие на гражданите в полицията, а Германия – със 79%. Средното ниво на доверие за ЕС е 63%.

*** – Цветан Цветанов:

  “250-300 ду??и тормозят обществото, държавата има воля да се справи с тях”:
  Бойко Борисов изрази увереността си, че не може 70 хиляди прокурори, следователи, полицаи и агенти от ДАНС да не се справят с 250-300 ду??и. В противен случай какво правим, попита той. Борисов оцени дне??ното съвещание като добро, но подчерта, че то трябва да има своите последици.
This entry was posted in Bulgaria, на български. Bookmark the permalink.

2 Responses to България: 70000 полицаи, агенти, следователи и прокурори, а не могат да преборят 250-300 престъпници…

 1. ?? аз се впечатлих на същата калкулация. Зачудих се как излиза числото, което са посочили. Но те калкулират гре??но само полицейският състав на министерството, докато в чужбина се калкулира целият, включително разследващият. Така че директното сравнение, което са направилои е изключително некоректно

  • ??кономистът Георги Ангелов ми е писал в отговор на този въпрос:

   Казано накратко (и малко опростено) – МВР твърди, че само половината от служителите му са полицаи според класификацията на Евростат.

   на което Лъчезар Богданов казва:

   ?? аз четох в медиите. Уникална глупост – на обвинението, че бройката на полицаите е много голяма (т.е. – разхищават се ресурси), МВР отговаря, че само половината били полицаи (т.е. другите са чиновници и т.н.). То това е още по-безумно, да бяха полицаи, пак добре, ама сега ще се окаже, че търкат столовете или гледат прасета и агнета по помощните стопанства.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.