?? каква стана тя – ЕС е като С??В?

??з стенограмата от заседанието на Министерския съвет на 28.10.2009 г.:

    Румяна Желева: “Съгласно това споразумение между България и ПРООН се осъществява сътрудничество, което е с ратифицирано със закон от Народното събрание. На ва??ето внимание е този проект за денонсиране на споразумението и съответно на допълнителния протокол, тъй като с членството си в Европейския съюз България придоби статут на донор на помощи за развитие, което направи невъзможно привличането на вън??но финансиране за подобни проекти и доведе до изпълнение на проекти на ПРООН предимно с бюджетни средства, което няма особено голям смисъл при сега??ната финансова ситуация.”

Обаче премиерът е на друго мнение. Ето какво пи??е в сайта на МС на 30.10.2009 г.:

    “Доста тежко заседание. Сутринта имахме работна среща с още девет държави и крайното ре??ение е вписването на текст, който да гарантира, че няма да бъдем донори на държави като Китай, ??ндия, Русия и Бразилия. Когато трябва да се плаща, то ще бъде съобразено с брутния вътре??ен продукт и с моментното финансово състояние на отделните държави”, каза премиерът Борисов.
    Министър-председателят проведе поотделно разговори по темата с германския канцлер Меркел, с президента на Франция Саркози, с британския премиер Гордън Браун, както и с премиерите на Пол??а и Унгария.
    “Близо два часа се водиха преговорите, докато се съгласиха по-богатите държави с това на??е искане, така че спестихме минимум по 40-50 милиона евро от тези заседания”, каза Бойко Борисов. Създадена е работна група, която ще предложи ре??ение по обсъжданите днес теми. Нейните предложения след това трябва да бъдат одобрени с консенсус. Този документ е важен, за да бъде Европейският съюз единен, силен и водещ за срещата по климатичните въпроси в Копенхаген в началото на месец декември. На нея страната ни ще бъде представена от премиера Бойко Борисов.

?? каква стана тя? Членството в ЕС е като членството в С??В. ?? тогава сме се изхитряли да не помагаме с пари, а с доматено пюре и консерви “Русенско варено”.
Не може хем да твърдим, че сме бедна държава и затова няма да помагаме на другите държави, хем да сме със статут на на донор* съгласно договора ни за членство в ЕС. Най-лесно е да помага??, когато си богат и има?? пари. Но значително по-ценно е да помага?? на по-слабите тогава, когато и ти самият не си най-силен.
Впрочем, създаването на работната група ме кара да си мисля, че предложението на тези десет държави може и да не бъде прието във вида, в който е представено у нас.

_____
* – За същото нещо години наред съдиха бив??ите ръководители на държавата преди 10-и ноември – че са отпускали помощи и заеми, които били невъзвръщаеми.

This entry was posted in Bulgaria, European Union, на български. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.