Защо няма да догоним ??ндия скоро

Видях в блога на Филип Харманджиев статия под заглавие “Ще догоним ли ??ндия скоро?”, която се състои само от две думи: “??ндия ли?”, водещи към филм за инициативата на вестник “Times of India”.

Много хубав филм.

Простичкият въпрос, след като го изгледах, е:

Къде е българският вестник “Times of Bulgaria”, който да се замисли, че има проблем, да създаде проект “България срещу България” и:

– да публикува такава вдъхновена редакционна статия;
– да организира общонародно събитие със SMS-и (които да не са платени – нещо, непознато в най-новата българската история);
– да си партнира с редица организации по места, за да направят дебатите и състезанията, подбора, обиколките из страната;
– да привлече безспорни авторитети, които да подкрепят инициативата;
– и т.н.

Не задавам този въпрос към Филип, защото не очаквам нито “Капитал”, нито което и да е друго издание да може да надскочи дребнотемието.
Не очаквам, че ще намерим не 34,000, а – пропорционално на населението – 238 ду??и, които не просто да повярват на себе си, а да повярват, че народът ни има нужда от нови лидери, но не спускани от цар или генерал, а избирани от хора като тях самите.
Мога да изброя сигурно още десетки причини защо не очаквам нещо да се промени в следващите 25 години.

?? затова не вярвам скоро да настигнем ??ндия – поне в отно??ение на вдъхновението, с което обикновените хора могат да се обединят за постигането на големите хубави цели. Ако някой може да посочи общонародното вдъхновение за постигане на някоя голяма и смислена цел в последните години, нека го направи в полето за коментари.*

_______
* – Моля да не се замества с дребни истории не по темата. Световното първенство по футбол в САЩ ’94, например, не е такава цел – на??ите футболисти не заминаха с желанието да станат “четвъртите в света”, а и по реакцията у нас след загубата им от Нигерия това е повече от ясно.

This entry was posted in на български, общество. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.