Връзката между кризите

В “Златният телец” има един текст, който ще цитирам днес, защото напомня много за случилото се в България през 1996-1997 г.

  В онова неспокойно време всичко, направено от чове??ките ръце, служе??е по-зле, отколкото преди: къщите не спасяваха от студ, храната не засища??е, електричеството се запалва??е само когато има??е голяма хайка за дезертьори и бандити, водопроводът докарва??е водата само до първите етажи, а трамваите съвсем не работеха. Всички стихийни сили пък станаха по-зли и по-опасни: зимите бяха по-студени, отколкото по-рано, вятърът бе по-силен, а простудата, която по-рано сваля??е човек на легло за три дни, сега за същите тези три дни го умаря??е. ?? млади хора без определено занятие на тумби скитаха из улиците и пееха разпасано песенчицата за парите, загубили своята цена:

   Тичам към бюфета пак,
   в джоба нямам ни петак,
   развалете десет милио-на…

  Александър ??ванович с безпокойство вижда??е как парите, които трупа??е с големи хитрини, се превръщаха в нищо.
  Тифът тръ??ка??е хората с хиляди. Са??а търгува??е с крадени от склада медикаменти. Той спечели от тифа петстотин милиона, но за един месец курсът на парите ги превърна в пет милиона. От захар спечели милиард. Курсът превърна тези пари в прах.
  През този период едно от най-успе??ните негови дела бе??е задигането на цял товарен влак с продоволствени стоки, който отива??е за Волга. Корейко бе??е комендант на влака. Влакът излезе от Полтава на път за Самара, но до Самара не стигна, а и в Полтава не се върна. Той изчезна безследно по пътя.

Само си спомнете влаковите комппозиции към Сърбия (представени и във филма “Бяла котка, черен котарак” на Емир Кустурица), стопилата се от дъжд захар за милиони на една от Мултигруп-овите фирми, далаверите с лекарствата на разни фирми. Курсовите разлики между лева и долара (от 27 до 3000), как има??е хора, които знаеха какви ще станат курсовете на следващия ден; как водата и в момента на места не стига до горните етажи; режима на тока и т.н.

Напомням го, за да се знае какво бе??е преди въвеждането на Валутния борд. ?? като предупреждение – да не забравяме, че може да се случи пак.

This entry was posted in на български, общество. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.