Доживяхме: триумф на Тито в Македонската Уикипедия + цензура и др.п.

wikipedia-mk-tito

Една картина говори по-добре от 1000 думи:

Дне??ната избрана статия в македонската Уикипедия е тази за… Йосип Броз Тито! (клик върху картинката, за да я видите в пълен размер)

Това е същата Уикипедия, в която ми обясниха днес, че ще ме забранят “завинаги”, защото съм искал да се напи??е, че Вапцаров е македонски и български писател – така, както е написано за дядо ми. Местният администратор на Уикипедия твърди, че тези два различни начина за представяне на писателите Никола Вапцаров и Венко Марковски са идентични:

    Никола ??онков Вапцаров (бугарски: Никола Йонков Вапцаров) бил македонски писател и деец, роден во Банско, Пиринска Македони??а, Отоманска ??мпери??а, (денес Бугари??а) на 24 ноември 1909, а починал на 23 ??ули 1942 во Софи??а, Бугари??а. Вапцаров се смета и за бугарски писател, биде??ќи живеел во Бугари??а и бил член на Со??узот на бугарските писатели.

е същото по смисъл като

    Вениамин Миланов То??ев, познат под псевдонимот Венко Марковски (Скоп??е, 15 март 1915 – Софи??а, 7 ??ануари 1988) е македонски и бугарски поет, академик од БАН, драмски писател и еден од основоположниците на современата македонска литература.

(Впрочем, аз предложих следната редакция на частта за Вапцаров:
Никола ??онков Вапцаров (бугарски: Никола Йонков Вапцаров) е македонски и бугарски писател и деец, роден во Банско, Пиринска Македони??а, Отоманска ??мпери??а, (денес Бугари??а) на 24 ноември 1909, а починал на 23 ??ули 1942 во Софи??а, Бугари??а.” – сами виждате, вместо “бил” – “е” и вместо “Отоманска империя” – “дне??на България”; дори не си направих труда да изтрия изцяло второто изречение!)

Понеже с този титан на мисълта няма да се разбера в неговата Уикипедия, а и понеже не е ясно дали вече не ме е “забранил”, то редно е да попитам тук:

– Мислите ли, че е правилно да се каже, че Вапцаров е бил македонски поет и писател? Ако да, тогава какъв е сега – само български ли?
– Как е е възможно човек, роден в Банско (вярно, 1909 г. е в “Отоманската империя”) да е македонец, а човек, роден в Сърбия (1915 г.) да е едновременно и македонец, и българин?
– ??ма ли смисъл да се спори с македонските уикипедиански администратори по тази тема?

This entry was posted in Bulgaria, на български. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.