Смях и срам от Македония

Не мога да не се въздържа да публикувам статията от днешния “Нова Македония”.

Под заглавие: “Добре е, че го имаме, но щяхме да сме по-щастливи, ако го нямахме” вестникът публикува репортаж от вчерашното мероприятие по публикуване на поемата “Съвременни парадокси” на дядо ми – Венко Марковски.

Книгата, за която Гане Тодоровски говори, може да бъде прочетена в PDF формат на моя сайт.

  1. Рехабилитациjа на Венко Марковски не е можна бидеjќи тоj е поет коj самиот доброволно си отиде од оваа земjа, доброволно се откажа од македонската нациjа и од македонскиот jазик. Тоj е контроверзна личност за коjа секогаш ќе има про и контра ставови, но тоа не значи дека не треба и натаму да му се проучуваат личноста и делото, рече академикот Гане Тодоровски на вчерашното претставување на новиот броj на списанието „Синтези“, кое првпат по половина век jа обjавува поемата „Современи парадокси“ од Венко Марковски, за коjа е осуден на пет години затвор на Голи Оток.

Академик Тодоровски jасно го искажа своjот став против рехабилитациjа на Венко Марковски, во смисла на правен акт, поради неговите jасно искажани противмакедонски ставови во книгата „Крвта вода не бидува“. (Книгата на дядо ми може да бъде свалена от сайта ми – б.м., В.М).

– Таму Марковски пишува дека Македониjа не постои, дека не постоjат ниту македонски народ и македонски jазик. Поради тоа не можеме да го рехабилитираме, и покраj спротивните мислења. Не може децата во училиште да го учат неговото дело кое го негира нашето постоење. Од друга страна, не можеме ниту да докажеме дека тоа што го напишал не го пишувал под притисок или можеби воопшто и не го напишал, а бил принуден да го потпише. Затоа тоl ќе остане енигма – вели академикот Тодоровски.

Аз си направих труда да пусна коментар под статията, а тук прилагам и снимка от мероприятието, дело на вестник “Дневник” (който слага подзаглавие: Гане Торовски против рехабилитациjа на Венко Марковски”)

Гане Тодоровски (източник: Уикимедия)

“Не знам да се смея ли или да плача. Според Гане Тодоровски, дядо ми не трябва да бъде реабилитиран за това, че е лежал (след очевидно измислен процес) на Голи оток през 1956-1961 г…. защото 10 години по-късно (1971) е написал книгата “Кръвта вода не става”? Т.е. Гане осъжда посмъртно дядо ми за нещо, което е станало преди 38 години. Г-н Тодоровски очевидно не е запознат с правото или, може би е свикнал на правната система на “социализма”, когато хората бяха съдени по доноси, без доказателства, само защото са имали различни идеи от тези на управляващата комунистическа партия. Няма нужда да се питам дали г-н Тодоровски е бил член на ЮКП. То е ясно.”

Допълвам: на снимката (в оригиналната статия) се вижда, че зад г-н Тодоровски от стената мъдро гледа не кой да е, а… Йосип Броз Тито!? През 2009 г. г-н Тодоровски седи на маса, зад която наднича бившият лидер на Социалистическа федеративна република Югославия?!? Това, както се казва, и у нас го няма. Нищо чудно, че речникът на акад. Тодоровски съдържа думи, които сме забравили. България може да е всякаква, но поне в някои отношения успя да стане значително по-демократична и свободна държава от Македония (уви!), където “маршал Тито” е още в сърцата на хора като Гане Тодоровски.

По-наблюдателните читатели ще кажат: “Чакай, сега! Не си прав! Представянето на поемата е било в заведението “При Маршала”, т.е. това е нормално”. Прави са, но човек може да се смее с миналото си едва тогава, когато го е надживял. В случая връстниците на дядо ми (а сред тях са и доносниците срещу него, и онези, които не са смеели да го погледнат в очите на улицата, но и онези, които са били привиквани на разпит в УДБ-а само за това, че са го поздравявали) са все още там. И все още са си същите. Човек, ако има достойнство, ще стане и ще каже: “Да, сгрешихме тогава, но какво да се прави – такова бе??е времето.” Пък сетне да потърси утеха – в Бог, в книгите, в чашката, ако щете.

Изводът, който си правя от статиите е, че в Македония най-накрая са започнали промените. 20 години след България, което е тъжно, но все пак по-добре късно, отколкото никога, нали?

По принципния въпрос: няма да коментирам написаното и казаното в последните седмици в македонските медии по адрес на дядо ми.
Не, че нямам какво да кажа – напротив, има, но ще го сторя когато му дойде времето.
На този етап, при толкова много разноговорене, мисля, че е по-добре да помълча.

This entry was posted in Bulgaria, на български, общество. Bookmark the permalink.

19 Responses to Смях и срам от Македония

 1. Antikomunist says:

  Напълно е разбираемо, че нема да коментираш. Само мога да се досещам какво чувстваш като четеш недостойните “дискусии” посветени на дедо ти – Венко Марковски. Мен лично ме засягат инсинуациите че бил слаб като автор. А аз и моето поколение израснахме с неговите книги. Обидно ми е.

 2. hristo says:

  Наред с въпроса за обърнатата времева последователност на наказанието (първо) и деянието(второ), интересно е, че въпросният академик счита за нормално човек да бъде пратен на Голи Оток, понеже е изразил мнение – в случая, оспорвал македонската идентичност. Какви други илюстрации за свободата на съвестта и самоопределението в РМакедония са ни нужни?!

 3. Овде коментирањето како да е оневозможено. Или прво има цензорство?

  • Не, цензура тук няма. Хора от Македония ми пишат коментари, в които споделят лични случки; те не са за публикуване в сайта, а са за моя информация. Така се свързвам с приятели и роднини на баща ми, на дядо ми. Самият факт, че съм пуснал Вашия коментар, е достатъчен, за да се види, че няма цензура.

 4. Немам сериозни забеле??ки.
  Модераторство, сепак, колку и да е полезно на вулгаризираните балкански платформи, толку е и една фино гримирана и парфимирана алатка за селекци??а на прифатливото од неприфатливото. Штета ??то ??а руинира непосредноста на реакциите.
  Не е битно.

 5. Гроздан,
  много се радвам, че нямате забележки 🙂
  А дали е щета или не, че се разваля (предполагам, че руинира е от ruin) непосредствеността на реакциите, напротив – премахната е възможността за посредствени реакции, което е и целта на задържането на коментарите. Akismet не винаги се справя със спама.

 6. Pingback: Detski prikaski

 7. Гроздане,
  както се вижда – има полза от такива блогове 😉

  А, Гане има и друго изказване, сега го видях:

   Венко Марковски e уникатен образец на национален родоотстапник и дисидент-еретик, одречувач на се’ што е македонско, вели академик Гане Тодоровски

  Гане добре ли е или вече е на години?
  Може ли да си хем дисидент, хем еретик, хем национален родоотстъпник, хем отричащ какво по-точно?
  То, бива, бива, че и българи, и македонци искат да се изкарат по-уникални от най-уникалните, но чак пък толкова не бива…

 8. Владимир says:

  Здравейте,
  Не знам дали Ви и известно, че друг македонски вестник “Утрински вестник” е посветил вече 12 материала на вашия дядо под заглавие “Вистините и контроверзиите за Венко Марковски” и ще има и продължение. Основната им идея, поне както аз я схващам, е да се покаже Венко Марковски като македонец, пръв македонски поет, който по силата на някои обстоятелства избягал в България и едва ли не заради постовете, привилегиите, вилата и т. н. е станал българин. Смятам, че е му е дошло времето да се намесите и да дадете становището си и то не само в блога си, но и в големите медии.А защо не и да пишете в самия вестник, макар че е съмнително дали ще го отпечатат. Но смятам, че трябва да опитате, още повече, че един от материалите е базиран на “вистините” на ваша роднина Бранислава Бошчин,както я представят “внука од сестра на Венко”.

  • Да, знам че пишат. Само те да бяха.
   По отношение на дядо ми Македония в момента напомня на СССР през 1985 – 1989 г., времето на гласността. Изкарват се наяве какви ли не “нови” моменти, всеки си има някаква своя истина, която иска да сподели с останалите. Говорят се и врели-некипели (например, че дядо ми станал продавач на пазара…), но в основата на всичко е едно:
   Днешните доморасли македонски “академици” са създали своите биографии въз основа на няколко големи лъжи. Те от тези лъжи не могат да се откажат, защото това ще е техният край. В този смисъл, Георги Старделов се опитва да остане в историята с нещо положително. Горе-долу като Хрушчов, който изкара наяве злодействата на Сталин, макар и самият той да беше част от тях.
   Македония все още не е направила своя филм “Покаяние” (макар че имаха филми за пионерските трудови лагери; в момента името ми изскочи от главата), не е разкрила истината за агентите и доносниците, не е стигнала до своя преход от федеративен югославски социализъм към нормална европейска интеграция.
   Младите хора в страната са наясно, че старите нещо ги мотаят, но те са малцинство, което гласува с паспортите – емигрирайки. Докато тази генерация не си отиде по естествен път, няма да може да се разчита на споделяне на истината за историята на Македония.
   Затова и с брат ми сме решили, че сега е по-добре да помълчим.

 9. antikomunist says:

  Вашето решение с Игор Марковски да не се намесвате е разумно и човешко решение, но старите пушки в Скопие правят всичко възможно да ви провокират. Както и очаквах, появиха се днес намеци, индиректни претенции и обвинения към вас потомците на Венко Марковски, включително в непочитане паметта на писателя. Може би сте свикнали с подобни неща.

 10. Баба ми написа нещо по темата и го пратих преди малко до македонските медии, които са писали (Дневник, Нова македония, Утрински вестник). Ето текста:

  Уважаеми сънародници, приятели и роднини,
  През последните месеци в македонските медии е настъпило странно запролетяване, в резултат на което за Венко Марковски се пишат десетки материали, в които отчасти се разкриват истини, отчасти се насаждат заблуди, отчасти се поддържат лъжи и т.н.

  И тъй като много се говори в момента, а и към нас имаше отправени предложения да кажем нашата част от историята, ясно заявяваме, че ние няма да взимаме участие в това масово говорене. Когато толкова много хора говорят за Венко Марковски, ние предпочитаме да замълчим. Наученото от него ще споделим тогава, когато му дойде времето.

  Ние имаме стотици роднини, приятели, близки и познати в Македония и искаме те да знаят, че ние сме ги обичали и тогава, когато Венко Марковски беше тотално отричан в СФРЮ, и тогава, когато никой нищо не говореше за него, и сега, когато всички се надпреварват кой по-напред да се качи на влака за “реабилитацията” му. Слагаме кавички около думата реабилитация, защото едва ли е останал човек, който да не знае, че той е съден в скалъпен съдебен процес от титовски тип – манипулиран, с предрешена присъда и е осъден заради това, че е имал различно мнение от управляващите. Напомняме на хората, които твърдят, че той не трябва да бъде реабилитиран, че Македония иска да стане член на Европейския съюз и НАТО, а не на несъществуващите Югославия и Варшавски договор, а в Европейския съюз държавите и гражданите дават сила на правото, а не право на силата.
  Време е Македония да погледне към бъдещето, а не да стои вторачена в миналото. Миналото е работа на историята, а тя не може да е обективна, когато се пише от все още живите съвременници на Венко Марковски, част от които взеха участие в неговото поругаване.

  С уважение:
  Филимена Марковска

 11. antikomunist says:

  Ехаа, тази жена явно е достойна на своя съпруг във всяко отношение. Какъв израз, каква мисъл само, ц ц ц ц ц…

  Интересно дали ще го публикуват – поживем, увидим.

 12. Владимир says:

  Наистина писмото е публикувано в “Нова Македония” в броя от 19.03.09.”Утрински вестник” май все още мълчат. Те изглежда са по-сърбомански настроени.Е това не мога да разбера, защо така наречените леви в Македония са най-антибългарски настроени.Какво пречи, да се кажат историческите истини – те като чели не са толкова завладяни от антично-патриотарския мираж на управляващите.Добре, ясно е, че Македония разделена от България повече от 130 г., е оформила (и оформя) самостоятелна нация. Но едновременно с това нека да признаят общата история , основана на неоспорими факти и да вървят напред. Наистина им трябва едно покаяние…Все пак струва ми се, че вие Вени, или някой от вашето семейство трябва да ди каже думата, както по отношение на интереса към делото на дядо ви, така им към българо-македонските отношения като цяло.Сигурно знаете, че се проявява необичаен интерес не само към него но им към други изтъкнати българи от Македония. Например споменатия Утрински помести цяла поредица от статии под надслов:
  “Македонците каймакот мна бугарското општество”, в която в познатия стил на истини, заблуди, и лъжи се дебългаризират големи личности от българския обществен, политически, културен, научен и др. живот. Автор на статиите за тях, както и за дядо ви е Виктор Цветаноски, които обаче е отделил огромно внимание на него – цели 14 материала.
  Не мислите ли, че Вашата позиция е донякъде изгодна за авторите на тази пропагандна акция – ето ние бихме им дали думата, но те по някаква причина предпочитат да си мълчат?
  Извинете за многословието, но ценя вашето мнение

 13. http://utrinski.com.mk/?ItemID=24A2586462516E498D1BAD849EC22E9A

  Pusnali sa go, taka che njama problem.

  No w momenta i na men ne mi se gowori – da go reabilitirat “w prawnia smisyl”, pyk setne mozhe i da goworja. A sega – kakwo da kazha, sled kato mastiti akademici go obwinjawat, a toj ne mozhe da se zashtiti? Shte pochakam njakolko godini tezi hora da sljazat ot scenata; s mladite chowek mozhe po-lesno da se razgowori.

 14. николаохридов says:

  Znachi,da se razbereme.Vseki si plache vurhu svoja grob.Pisha tova ot Ohrid,kadeto ziveja na knizoven bulgarski za polesno da me razberete.Venko Markovski predi vsichko e prosechen poet,a pesnite mu njamat njakoe goljama hudozhestvena tezest.Toj samijat,na mladini e bil satrapin i uchastval v unizhtozhenieto na vsicko balgarsko tuk.Posochen e za ubiec na njakoi ot balgarskite intelektualci.Napisva i poemi kadeto velicha ”slanceto” Tito.Obache sled 1949 godina ispada po redica prichini v nemilost pri jugoslavskite komunisti i 3(ili 5?)godini lezhi na Goli otok.Sled 1965 godina Tito njakak razreshava toj da zamine za Balgarija kadeto i ostava do kraja na zhivota si.Ot karieristichni pobudi i zhaden za revansh zapochva da pishe sreshtu onezi koito sa go sasipali,obache ne zasjagajki komunizma kato ideologija i ”makedonizma” kato negovo proizvedenie.Vuv vurhovete na vlasta v Balgarija toj ispolzva vsicki privilegii,vkljucitelno i materijalnite.Ne iskam da obizdam Veni,no trjabva da razbere che tuk v Makedonija ima mnogo poznachajni i podostojni lichnosti od djado mu z koito ne smee ni da se namekne.Za hora kato Sarafov,Dumbalakov,Dimitar Talev(1000 pati po-dobur pisatel)e zabraneno i da se govori,pone sa bili celijatzhivot ”desnoorientirani”.S Venko obache e savsem po-drugo otnoshenieto.Toj e bil edin ot glavnite nositeli na komunizma,koito ovde e ravnoznachen na primitivizam i izvednash ot antibalgarin stava balgarin(da si komunist v Makedonija oznachava da si pljuvas na vsicko balgarsko).Tovae tezhuk udar vurhu ideologijata v Skopje i zatova te go progonvat i do dnes.Stava vapros za kato se kazva tuk(ovde) za seriozen propusk na “makedonizma”,kato edin ot pionerite mu go razoblichava otkrito.Tova vchera prizna i Gane Todorovski po televizijata po vreme na intervjuto dadeno na zhurnalista Vasko Eftov v porednijat mu izliv na antibalgarizam.Eftov kogoto i samijat poznavam,ne e nishto poveche ot obiknoven donosnik na skopskite policejski sluzbi a vsjaka vtora emisija mu e sreshtu Balgarija.Balgarite obache ne gledat skopskite televizii(hvala bogu) i ne mogat da vidjat patologicheskata-psihijatrichna nenavist kojato tam chengeto Eftov iznjasa.Gane Todorovski vsepak otkrito prizna che Venko ne mozhe da bade reabilitiran samo i samo zashtoto se e kazal balgarin,vapreki che ne e napravil nishto sreshtu zakona.Tova bese na 27.03,2009 godina.I samijat Eftov nastojavashe Venko da bade prikazan kato “izrod” ne zasluzhavast da bade i pripomnen v Makedonija samo zashtoto se e kazal “bugar”,neshto koeto e protiv vsjaka civilizacionna norma dnes.Veni i Filomena obache obvinjavam za tova che dokato tuk stava ludilo po tozi vapros,te molchat po vsicki otnoshenija.Malchat kogato Katerina Blazhevska(sashto policejski zhurnalist otkroveno bliska na Crvenkovski),stiga dotam che kato glaven i otgovoren redaktjor na naj-tirazhnijat skopski vesnik ”Dnevnik”,obvinjava balgarite che sa divaci i kanibali kato izvadili sarceto i uma na Venko i gi slozili v formaldehid.Vcera po vreme na prdavaneto na Vasko Eftov Violeta Achkovska(po majka od ohridskoto selo Velgosti) se opitada predstavi Venko Markovski kato zhertva na balgarsata darzhava kojato ubila sinjat mu Mile,zashtoto se e narichal makedonec.Veni ako iska da bade chesen pone neka otreche tezi monstruozni obvinenija, a ne da si molchi s koeto na praktika gi potvrzhdava.Zashtoto nikoj od vas i ne znae kak e trudno da se zhivee tuk pri takava isterija kato samo se pripomni na bukvata b.I ne znam za kakva demokratizacija vo Makedonija zboruva Veni.Tuk nikoga ne e bilo postrashno.Veni ne zhivee v Makedonia i zatova si izobrazjava neshtata.

  S uvazhenie,
  Nikola Ohridov

 15. Никола,
  естествено, че твърденията на Виолета Ачковска са си за нейна сметка и в тях няма нищо вярно. Баща ми не е викал “Аз съм македонец” предишния ден, преди да катастрофира. А дори и някой да си мисли, че е викал, кой нормален човек може да помисли, че Държавна сигурност е в състояние да организира убийство в рамките на един ден? Да не говорим за това, че аз имам достатъчно информация от Григор Шопов, която той сподели с мен след 10-и ноември 1989 г., за да знам каква е истината. Но все пак още не е дошло времето да я кажа.
  Нека македонските публични лица продължат да говорят – колкото повече казват, толкова по-дълбоко затъват в блатото на собственото си невежество.
  И когато един ден му дойде времето, мнозина в Македония ще ме питат “Защо не се обади тогава?”, на което ще им кажа (още сега): каквото сам си направиш, друг не може да ти го направи. Ако г-жа Ачковска иска да бъде днес в медиите като автор на сензации, защо трябва да я възпирам? Нека си говори жената. Нека си носи отговорността за своите думи.

 16. Maketo says:

  Вени, Виолета Ачковска вече е пенсионерка. Остава да се надяваме, че и останалите “Велики” скоро “ще излязат в пенсия”…

  Поздрави:www.macedonia-history.blogspot.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.