Посланик Здравко Попов и Посолството на България в Прага

След края на срещата на министрите на съобщенията.
3-web-old-furniture-detail-1
Посетихме Посолството на Република България в Прага – една изключителна (и голяма, и красива) сграда на 4-5 етажа в центъра на града, на ул. Краковска 6, пресечка на “Вацлавске намести”. Къщата е строена през XVIII в. (на снимката вдясно: детайл от оригинален ??каф от XIX век), била е дълго време собственост на семейство Бата, след 1945 г. е национализирана, тъй като преди това е била собственост на семейството на сътрудничили с Нацистка Германия словаци. През 1948 г. сградата е продадена на България, по времето на Георги Димитров и Клемент Готвалд.
След промените през 1989 г. чехите реституират отнетите сгради, с изключение на тези, които са принадлежали на помагачите на нацисткия режим и така тази сграда остава собственост на българската държава.
Част от интериора на сградата можете да видите във Flickr. В посочения по-горе адрес в Google Maps можете да видите и целия вътре??ен двор на къщата, който е също впечатляващ.

Междувременно мога да потвърдя, че през последните няколко години в сградата са извър??ени значителни ремонтни работи при запазване на оригиналните настилки и реставрация на старите елементи на този исторически паметник. Очевидно посланик Здравко Попов е подходил сериозно към дейността – нещо, което не е често явление* по на??ите мисии, защото е свързано с големи главоболия за всеки посланик – провеждане на търгове, ремонт, борба за бюджет и т.н. В този смисъл, посланикът ни в Чехия действително е направил нещо нетрадиционно, от което ще има полза за България за дълги години напред.

По време на министерската среща логистична подкрепа ни оказва??е и Елеонора Георгиева, първи секретар в Посолството, която макар и само от месец в Прага, се справи отлично с посрещането участниците в българска делегация (идващи от София, Брюксел и Ню Йорк), организирането на регистрациите, координирането с хората на място и т.н., за което всички ние й бяхме много благодарни.

______
* В Ню Йорк ремонт на сградата на Генералното консулство се извър??и по времето на мандата на сега??ния ни консул Николай Милков и аз знам от преки впечатления какви усилия струва??е и колко време отне.

This entry was posted in Bulgaria, на български and tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Посланик Здравко Попов и Посолството на България в Прага

  1. ??звинявай, ти самият ли си министър на съобщенията на България? Прощавай, ама питам, защото не зная, за мой срам, кой ни е министърът на съобщевията. А посланикът Здравко Попов да не е философът, или е някой съвсем друг Здравко Попов?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.