България, Русия, ЕС, риба

Новината в на??ите медии пак е леко преувеличена. Тя си е добра и без да се напъваме, но не мога да разбера какво ни пречи да се помъчим поне за миг да престанем да се само-уникализираме?

    Българските рибни предприятия са допуснати на руския пазар
    Споразумение за търговия с риба и рибни продукти подписаха в Брюксел България Русия, съобщиха от националната ветеринарно-медицинска служба в понеделник. Така българските рибопреработвателни предприятия ще могат да изнасят продукцията си за руския пазар, а страната ни става единствената членка на Европейския съюз, парафирала подобен документ с Русия, след като е отговорила най-прецизно на ветеринарно-санитарните изисквания, предявени от руските власти.

Руските източници пи??ат друго:

    Поставлять рыбу из Евросоюза смогут только предприятия, внесенные в список Россельхознадзора
    В конце минув??ей недели в Брюсселе руководитель Россельхознадзора Сергей Данкверт и заместитель генерального директора Генерального директората по здравоохранению и защите прав потребителей Комиссии европейских содружеств (КЕС) Паола Тестори Коджи подписали типовой меморандум по обеспечению поставок в Россию рыбы, рыбной и морской продукции.
    …на основе типового меморандума по обеспечению безопасности поставок в Россию из стран Евросоюза рыбы, рыбной и морской продукции, подписаны меморандумы Россельхознадзора с ветеринарными службами Болгарии, Бельгии, Дании и Швеции, сообщает пресс-служба Россельхознадзора.

Да, има такова споразумение.
Не, не сме “единствената” страна от ЕС, която го е подписала.

От друга страна, да се продава риба на руския пазар е начинание сериозно и доходоносно. Дано успеят на??ите компании да доставят качествени продукти, защото руснаците няма да се откажат скоро да ядат риба и това гарантира дългосрочен пазар за бизнеса.

This entry was posted in Bulgaria, на български. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.