Особености на българския национален чип

След поредицата мои статии в категорията “общество“, днес виждам нещо, което илюстрира добре и подкрепя написаното от мен. ??нтервю на Меглена Кунева по “Дарик радио”:

  Кирил Вълчев, “Дарик”: …Кой е всъщност проблемът на България според Европейската комисия?
  Меглена Кунева, еврокомисар: Едва ли бихме могли да дадем един отговор и той не е толкова важно да дойде от ЕК… Аз си мисля, че е много важно това, че… сте говорили за приоритетите на тези проблеми, и така задавате въпроса – какъв е всъщност проблемът на България. ??зползвам случая да ви кажа, че на 19 януари ще дойда заедно с вицепрезидента Баро, комисар по правосъдие и вътре??ни работи, ще направим една конференция в София точно заради това – да чуем как се виждат приоритетите при ре??аването на проблемите, с кое започваме първо, кое продължаваме да движим успоредно и как може този процес да бъде гарантирано необратим… Между впрочем аз имам един контравъпрос, който си мислех да ви задам и да разговарям с вас и със слу??ателите. Спомняте ли си КОЙ БЕШЕ ПЪРВ??ЯТ ВЪПРОС, КОЙТО БЪЛГАР??Я ОТВЪТРЕ ПОВД??ГНА КАТО СТРАНА ЧЛЕНКА 2007 ГОД??НА? КОЙ БЕШЕ ПР??ОР??ТЕТЪТ СПОРЕД НАС ЗА РЕШАВАНЕ ОТВЪТРЕ?
  КВ: Сега ми е трудно да си спомня, много искахме еврото да се пи??е с “в”, не знам дали това е първият.
  МК: Това не бе??е първият.
  КВ: Много искахме атомна електроцентрала и продължаваме да я искаме, т.е. да отворим отново блокове на АЕЦ “Козлодуй”, които затворихме заради влизането в ЕС.
  МК: Малко ще ви допълня – да, ние не искаме просто ядрена енергетика, ние искаме старите блокове, за които ЕК и ЕС, и страните членки вярват, че са ни дали половин милиард и са готови да ни дадат още, за да построим нова и по-модерна енергетика. НО НАЙ-ПЪРВ??ЯТ ПРОБЛЕМ БЕШЕ РАК??ЯТА! Аз мисля, че ако продължаваме така да правим приоритетите си, няма да е добре.
  КВ: Това за акциза за дома??ната ракия, вярно, бе??е голям дебат!
  МК: Точно така, става въпрос за дома??ната ракия и КАК МОЖЕМ ДА НЕ ПЛАЩАМЕ след 30-те литра, КАК НЕ ??СКАМЕ ДА ПЛАЩАМЕ половината на акциза, който се плаща при варенето на дома??на ракия… Но когато това сме си избрали да ни е ПЪРВ??ЯТ ПР??ОР??ТЕТ, нека следващата година, третата, четвъртата година от членството наистина да видим как поставяме нещата, кое е първо, кое е второ и кое е важно за всички ни.

Другарки и другари, госпожици, госпожи и господа,
Не знам дали разбирате какво иска да ви каже на??ият собствен еврокомисар?
Но ако не я разбирате, значи вие обяснявате своето благосъстояние не с качеството на ва??ия труд, а с неговото количество (“Не мо’аат ми платят толкова малко, колкото малко мо’ем да работим”). Обяснявате си това, че съседът ви е с по-хубава кола|къща|жена|работа (ненужното се задрасква) не с неговия труд, а с далавера и смятате, че ако му надраскате колата, това ще подейства като виагра на ва??ата собствена таратайка и тя изведнъж ще се превърне в летящ жребец (“Не сакам на мене да ми е добре, а на Вуте – зле”. Псувате властта и негодувате срещу нея, но ще гласувате пак на следващите избори не за тези, които могат, а за тези, които ви обещават, че ще ви наредят и вас до държавния казан, от който “толкова много хора лапаха, без нищо да им се случи”.

Докато ние, българите, не искаме да плащаме акциза си, немците отдавна са забравили, че има такъв случай. Забележете – за тях това не е проблем (както за нас), а случай, част от ежедневието. ?? затова на тях им остава време да правят “мерцедеси” и “бмв”-та, а на нас – да пием ракийка и да ядем ??опска салата. Прочее, за какво ли се хабя да пи??а, след като ние дори националното си знаме сме си избрали да съответства на салатката – бяло като овче сирене, зелено като краставица и червено като домати?
Как и кога ще ни разберат европейците?
?? дали можем да си обясним с думите на Меглене Кунева и онова необяснимо “Народе????” на Левски? Но, комай, малко са четири въпросителни!!!!

This entry was posted in Bulgaria, на български, общество. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.