Ето защо сме такива – как е работило посолството ни във Вар??ава

Преди няколко дни под заглавие “Защо сме такива?” писах за [липсата на] дипломатически и политически опит у Александър Йорданов, бив?? посланик и бив?? председател на Народното събрание.

Днес открих отговора на въпроса ми – в интервю на ??вайло Калфин пред Нова телевизия.

  ??вайло Калфин: …Заключението на Сметната палата е, че няма нару??ения в тези четири посолства, които са проверени, че бюджетните средства са изразходват абсолютно законосъобразно и държавата прави абсолютно всичко, което е необходимо. ??ма някои препоръки, които общо взето ще ги изпълним, няма нито нару??ение, нито злоупотреби. [] Ще ви дам един пример. 2000 година в Пол??а имаме голям жилищен комплекс, имотът е даден под наем на една фирма, по един изключително съмнителен начин, в която след това акционер се оказва съпругата на тогава??ния посланик. Това е Александър Йорданов! Следващият още посланик [Лъчезар Петков – б.м., В.М.]е започнал да дови дела, които спечелихме миналия месец. През месец ноември и държавата окончателно спечели този спор, който продължава няколко години. Това коректно е записано в доклада на Сметната палата, че се е случило 2000 година, че Александър Йорданов е направил всички тези далавери там.
  Водещ: Съпругата му казахте…
  ??вайло Калфин: В резюмето [на Сметната палата] се казва, българският посланик във Вар??ава е отдал неправомерно. Това имам предвид, като казвам некоректно, защото българският посланик от 2003 година досега, българската държава прави всичко възможно за да си възстанови правата.
  [ ]
  Водещ: Но ощетявана ли е държавата в този смисъл?
  ??вайло Калфин: Примери като този в Пол??а, ощетявана, водихме дело и го спечелихме миналия месец. Това съвсем не поправя щетите. Много странно между другото, че следствието тук е започнало проверка, след което е прекратена поради липса на доказателства, при очевидни злоупотреби.
  Водещ: На каква сума осъдихте в случая, спомняте ли си?
  ??вайло Калфин: Сумата, която би трябвало да се плати, е над 1 млн. евро, от тези, които би трябвало да платят в Пол??а. Не знам доколко трябва да сме оптимисти, че ще ни платят. Пак казвам, това е една фирма, в която една седмица след като си е заминал Александър Йорданов, е станала с половината съдружник жена му. Очевидно, че не е случайно това нещо и която в продължение на години, от 2000 година досега, не е нито поддържала, нито плащала на държавата наемите отно??ения.
  Водещ: Това е съпругата на Александър Йорданов, която трябва да заплати тази сума?
  ??вайло Калфин: За 55 апартамента. Тя междувременно, по-късно е излязла от фирмата. Предполагам, че в един момент ще се окаже, че фирмата няма никакви активи. Тя е на български емигрант в Пол??а.

Вече е ясно, че Ал. Йорданов се сърди на Лъчезар Петков, най-вероятно защото последният е започнал разследване на сделката, от която – съдейки по доклада на Сметната палата – е изкярила фирма, в която съпругата на Йорданов, по думите на Калфин, е имала някакъв интерес.

Докладът на Сметната палата е публикуван на техния сайт, но го слагам и при мен. (128 Kb .doc MS Word и конвертиран от мен в 29 Kb .odt OpenOffice.org).

This entry was posted in Bulgaria, European Union, politics, на български. Bookmark the permalink.

2 Responses to Ето защо сме такива – как е работило посолството ни във Вар??ава

 1. ??зводът е, че синьото лъвче и синята идея бяха удавени в кацата с мед.

 2. nabludatel says:

  Доколкото си спомням по времето когато бе??е проведено това интервю в Нова ТВ т.н. “водещ” вече бе??е уволнен, а въпросите ги задава??е “водеща” -:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.