Защо сме такива?

Чета днес разговор между бив??и и бъдещи лидери на СДС. Същите стари неща, с изключение на Мартин Димитров. Румен Христов също има добри попадения.
Но нищо не може да се сравни със следните мисли на Са??о Йорданов:

  Водещ: …вие с какво се отличавате и трябва да бъдете избран, защото?
  Александър Йорданов: Най-лесно ми е да кажа – за да върнем хубавите дни за българската демокрация, но ще го кажа по друг начин. СДС е в трудна ситуация и времето за експерименти изтече. Мисля, че имам необходимия и политически, и дипломатически опит, за да помогна на своята организация точно в този момент и възприемам това като мое задължение. Нещо повече, аз не съм участвал в конфликтите и разцепленията, интригите в СДС, не съм и новобранец, който сега драпа за първа на??ивка, така да се каже и съм убеден, че знам пътя към успеха. ?? това ми дава едно самочувствие, че и цялата организация може да успее.
  [ ]
  Водещ: Добре, г-н Йорданов, към вас неудобният въпрос е свързан с тема, която знам, че никак не обичате, но бе??е повдигната и от Лъчезар Петков. Става дума за момента, в който отговаряхте като посланик за имотите на дипломатическата мисия. Вярно ли е, че договорът, който е бил неизгоден и който се проверява от на??ите власти, е бил подписан с фирма, в която съпругата ви участва? Как стоят нещата по този въпрос? ??ма ли такива злоупотреби?
  Александър Йорданов: Това са пълни глупости и стари партенки. Защо ги говори един дипломат като Лъчезар Петков, не знам. Оттогава са минали осем години, договорите, които съм подписвал, и то не само този, и други…
  Водещ: Фирма „Одра” май че се казва??е.
  Александър Йорданов: …са представени от Министерството на вън??ните работи и посланика има за задача само да ги подпи??е. ?? доколкото си спомням специално тази фирма и аз това го разказах някъде по вестниците, аз бях още ??ест месеца посланик, а след това вече бе??е Лъчезар Петков, така че той е работил с тази фирма години наред. Но обикновено е така в България, крадецът вика дръжте крадеца.
  Водещ: Такъв смятате, че е ва??ият случай?
  Александър Йорданов: Абсолютно, абсолютно е такъв случай.
  [ ]
  Александър Йорданов: По принцип обаче, ако ми е позволено, все пак имам някакъв опит, не е хубаво, когато националната телевизия тиражира клюки, слухове, клевети и компромати. Просто не е хубаво. Това не е хубаво за самата обществена атмосфера в България.
  Водещ: Значи, понеже това са неща, които, така или иначе, се дискутират..
  Александър Йорданов: Ама те се дискутират в жълтите медии…
  Водещ: Не само.
  Александър Йорданов:… във великата клюкарница на България. Само че тази велика клюкарница унищожава талантливи, стойностни хора, а дава път на мо??ениците и бандитите да управляват България. Къде са ва??ите компромати срещу мо??ениците, които управляват?
  Водещ: Ако, г-н Йорданов, сте се засегнали от въпроса към вас, той се базира на изказване на дипломат, виден дипломат, г-н Лъчезар Петков.
  Александър Йорданов: Не е виден дипломат той, комунистическа номенклатура, която се метка от посолство в посолство.

Нека проследим лъкату??ната мисъл на Ал. Йорданов:

1. Той има “необходимия и политически, и дипломатически опит”.
2. Не е “участвал в конфликтите и разцепленията, интригите в СДС”.
3. Казаното по повод посланическото му място в Пол??а са “пълни глупости и стари партенки”.
4. Лъчезар Петков е, от контекста се разбира, крадец, който вика “Дръжте крадеца”!?
5. Той настоява медиите да изкарат “компромати срещу мо??ениците, които управляват” и твърди, че жълтите медии унищожават “талантливи, стойностни хора, а дава път на мо??ениците и бандитите да управляват България.”
6. Посланикът ни в САЩ е “комунистическа номенклатура, която се метка от посолство в посолство.”

?? да помислим заедно:
1. Възможно ли е човек с политически и дипломатически опит да каже всичко това, което прочетохте по-горе? ??ли това го казва човек, който няма нито политически, още по-малко дипломатически опит?
2. Някой с по-добра памет може ли да ни подсети как точно бе свален от поста председател на Народното събрание г-н Стефан Савов и как бе заменен именно от Ал. Йорданов? С конфликт и с интриги или мирно и кротко?
3. Това ли е дипломатичният речник на посланика на България в пет държави в продължение на 8 години?
4. Какво по-точно е откраднал Лъчезар Петков? ?? ако Ал. Йорданов знае нещо за такива кражби, информирал ли е Прокуратурата на Републиката?
5. Аха – ето как евентуалният нов лидер на СДС вижда ролята на медиите – да вадят компромати срещу управляващите? Не се ли притеснява г-н Йорданов, че ако утре той стане (отново) управляващ, ще вадят компромати и срещу него? ?? дали не е длъжен да каже кои именно талантливи и стойностни личности са били унищожени от жълтите медии, как той е реагирал срещу жълти публикации по адрес на неговите собствени съпартийци и т.н.?
6. Посланикът ни в САЩ, освен че е бил преди това и Генерален Консул на България в Ню Йорк, както и посланик в Пол??а, е прекарал нужното време в София между тези си назначения. За разлика от самия г-н Йорданов, който веднага след парламентарната си кариера е бил “??звънреден и пълномощен посланик в Република Пол??а (1998 – 2001), Литва, Латвия и Естония (1999 – 2001) и в Република Македония (2001 – 2005)”. Без да притежава какъвто и да е дипломатически опит. Липсата на опит си личи и по това, което бив??ият председател на НС, бив??ият посланик казва не просто за свой колега, а за посланикът на България не къде да е, а в САЩ. Няма да се изненадам, ако се окаже, че г-н Йорданов говори по този начин и пред американските си колеги. Срамувам се, че у нас има политици, които продължават да използват терминология от времето на пещерния антикомунизъм.

Поради посочените по-горе причини,
без да съм член на СДС, виждам, че Мартин Димитров не използва терминологията на старото време, в което от многото “хубави дни за българската демокрация” се стигна до непрекъснати конфликти и роене на десните партии, за да може днес да няма силна и голяма дясна партия. А вместо това се радваме на политици-хомофоби, крайни популисти, националисти и какви ли не други -исти, които имат всички ??ансове утре да управляват България.
Но не знам дали Мартин ще може да надделее над старото – както е известно у нас това е доста трудна задача.

This entry was posted in Bulgaria, на български, общество. Bookmark the permalink.

One Response to Защо сме такива?

 1. Какво очаква?? от типаж, който е способен от председателското място на НС да каже: “Аре, че мача почна” – цитирам по памет.
  Аз казвам да оставим Са??о да си го разследват съответните служби, а ние да гледаме напред и да пожелаем успех на Мартин Димитров на балотажа.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.