Големият Христо Бойчев се надява на гений, може би напразно

Големият български творец Христо Бойчев е разтърсващо откровен пред Пепа Витанова, в интервю, публикуван във в-к “Стандарт“. В него, между другото, се казва:

  – Театърът ни става все по-провинциален и все по-кръвосмесителен и е обречен на израждане. Средната възраст на директорите на театри в София е смущаваща. Малцина от тях знаят как да влязат в ??нтернет, повечето не са наясно дори как се пуска компютър.
  – Какво друго ви дразни у нас?
  – Демокрацията. На??ата демокрация е като на??ия комунизъм – все не работят. Сега, който да дойде на власт – все същото. Като е сбъркана системата, няма да дочака?? “добър цар”. ??ли както се казва по културному – за крива ракета прав космос няма
  Само гений може да оправи България, както Ататюрк – Турция. Държавните системи се променят от гении. А сега системата стимулира само морално непълноценни и криминогенни. По-интелигентните от тях са в политиката, по-тъпите в групировките. А цялата пяна на върха на обществото ни е от доносници – пак морално непълноценни хора. Като почнем от върха и стигнем до…
  – Докъде?
  – Кой да каже? ?? медиите са подвластни и манипулирани. Така загубваме представа за реалност. На село, когато купуват нови партиди, свинарите намазват всички прасета с нафта да не различават миризмата си и да няма конфликт. Така стана и при хората. Омазахме се и всички мири??ат еднакво. Даже и почтените се овоняха и не могат да различат откъде иде вонята. Всичко се овоня на българска демокрация.
  – Кой ни омаза всичките?
  – Порочната система, кой. Така я измислиха някога във Великото народно събрание: Ва??ето, господа реститути, ще го върнем, но на??ето остава. ?? ще се гоним, но няма да се хващаме. Оттогава само се гоним. Осъдени няма, както знаем. Така стана. Оставиха си дупки в закона уж само за тях, но оттам се провря цялата криминогенна паплач и така се създаде третото съсловие – на хората с парите. Затова съдбата ни сега е в ръцете на хора без морал.

В тези си откровения Христо Бойчев е безпощаден – към съвременната мутренска политика (о, моля Бойко Борисов да не се обижда – неизвестно защо винаги, когато някой спомене думите “мутри” и “политика” заедно, той се обижда. Не знам защо – може би се мисли за мутра?), към недъзите на хората, които не искат, не могат и не създават обществото, без което няма силна държава.

Всъщност, Христо Бойчев е безкомпромисен към посредствеността. ?? това е най-тъжното – че неговият глас е самотен в общия хор на нищо-казването у нас.

This entry was posted in Bulgaria, на български, общество and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.