Президентската институция вече ползва Creative Commons

Чудесна новина от Президентството:

  От 1 декември т.г. сайтът на Президента на Република България и сайтът на Българската Коледа са достъпни при условията на “Криейтив комънс“.

  Договорът, използван от Президентската институция, позволява на всеки да копира, разпространява и излъчва материалите от сайта, като посочи източника и без да променя, преработва или надгражда информацията, получена от сайта.

  У нас редица сайтове на организации, ведомства и граждани използват “Криейтив комънс” за защита на правата си. Министерството на вън??ните работи бе първата държавна институция, възползвала се от този вид защита на авторските права. Официалният сайт на “Криейтив комънс” за България е http://cc.isoc.bg.

Това е изключително добра новина за България, с която безспорно ще продължим да развиваме образа на България като страна, която насърчава развитието на ??нтернет, а сега и на свободата на създаване и споделяне на произведения.

This entry was posted in Bulgaria, politics, на български and tagged . Bookmark the permalink.

8 Responses to Президентската институция вече ползва Creative Commons

 1. BY-ND, свободата на създаване остава за друг път. 😉
  Впрочем, и Вън??но министерство е променило лиценза си от BY на BY-ND…

 2. Ех, все се надявах, че първият коментар няма да е… мммм…. негативен? Но уви, не съм познал. У нас винаги, ама винаги, когато някой има добра идея, ще се намери някой да каже убедено: “А, тая няма да стане!”

 3. Само да допълня – на същата новина Лари Лесиг (основателят на Creative Commons) отговори преди малко: “very cool”, а Джои ??то изпрати поздравления. Малка разлика, но съществена, както се казва…

 4. Аз съм извратен, знае?? – само дебна за източници за Уикипедия, а NC/ND не ме грее. 😀

 5. Toma Belev says:

  А президента дали знае за това? Обзалагам се на бутика хубаво вино, че това се дължи на някой съветник или на фирмата изработила/поддържаща страницата, а не на президента.

 6. Тома,
  какво ще е виното? Може ли аз да избера реколтата и производителя?
  ??наче новината е официална и е на сайта на Президента. Все пак тук става дума не за произведения на Президента, а на цялата институция, нали прави?? разлика?

 7. Toma Belev says:

  Вени, посочи си избора на вино, но обърни внимание на това, че сайта е на Първанов, Марин и институцията (какво ли пък различава институцията от президента и вицепрезидента?). Остава да намерим и един журналист да го попита – знае ли какво е СС и защо и как го подкрепя.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.