Отлична новина за свободата на достъп в ??нтернет дойде от Брюксел

Отлична новина!

Преди малко в Брюксел на съвещанието на министрите на съобщенията е било взето ре??ение да се подкрепи становището на Европейския парламент за отхвърляне на прословутото френско предложение, което предвижда??е спиране достъпа до ??нтернет на потребители, свалящи материали с неуредени авторски права.

Много добре за ДА??ТС, които участват в заседанието, представени от председателя си Пламен Вачков. В своето изказване той застъпва позицията, че съдържанието изобщо не бива да се регулира в т.нар. “телеком пакет” (промяна на няколко Европейски директиви от 2002 г.).
Не е зле да се отбележи също така, че освен България само Унгария и Пол??а са се изказали в този дух. Дания и Австрия са искали да се гласува “за” включване на поправка 138.

??зточници: Ройтерс, EUobserver, както и от участници в срещата.

Очаквам сега да чуя някои блогъри, които пропищяха блоговото пространство на тема какви са некадърници в ДА??ТС именно поради това гласуване, дали ще се сетят да се извинят или ще се правят на ударени.

update:
Точното изказване на Пламен Вачков в Брюксел в частта му за ??нтернет-съдържанието:
„В контекста на предстоящите преговори по пакета от промени с Европейския парламент, бих искал да изразя на??ата загриженост от нарастващата тенденция за включване в телекомуникационния пакет на текстове, които се отнасят до регулацията на съдържанието. Въпреки конвергенцията на телекомуникациите, медиите и информационните технологии, ние вярваме, че принципът на разделение на регулацията на преноса от регулацията на съдържанието следва да бъде съблюдаван и, поради това, бихме били скептични по отно??ение на включването на разпоредби, касаещи съдържанието в рамката за електронни съобщения.”

This entry was posted in Bulgaria, European Union, на български and tagged , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Отлична новина за свободата на достъп в ??нтернет дойде от Брюксел

 1. Бого says:

  Абе прав си и не си прав 🙂 Махнаха едно, но друго не помислиха. Спор няма, че направиха добра работа, но България, заедно с Обединеното Кралство и Унгария имаха позиция за премахване на термини, но не направиха крачката да кажат, че искат защита на потребителите, но като махнем нещата, гласуването бе??е по-скоро успе??но и вече съм подготвил писмо до Пламен Вачков а и скоро ще се видя с него на събитие и ще му благодаря лично.

  Повече ме притеснява приетата възможност за отдалечено претърсване на компютри и за системата за оповестяване при намиране на определено съдържание в момента.

  А пропищяването бе??е аналогия, на предни действия на ДА??ТС, този път обаче не бях прав. Благодаря ти и на тебе.

 2. Предните действия бяха не на ДА??ТС, а на МВР и ДА??ТС. ?? правилното “пищене” бе??е не пред тях, а пред Парламента, който приема закони, които трябва да се спазват. Ние, впрочем, в “??нтернет общество – България” точно това и направихме. Без много ??ум.

 3. Pingback: Говори Брюксел

 4. nellyo says:

  След ре??ение на ЕП с девет десети от гласовете и след ре??ение на Съвета/култура на 20 ноември в същия дух по точката за съдържание онлайн, ре??ението на Съвета/телеком на 27 ноември е поредно доказателство, че бизнес+граждани са фактор.

  ДА??ТС не е невинен, ако трябва да сме точни.

 5. Нели,
  всеки е невинен до доказване на противното. Всяко ведомство прави гре??ки, но понякога тези гре??ки са неволни, понякога – нарочни. В случаят сме се изказали, което е добре за страната. Можем ли да сме по-активни? Можем, разбира се. ??ма ли кой да подготвя позиции, да ги съгласува, да ги поддържа за приемане – не е толкова лесно да се намерят хора за всяка една сфера от европейската политика…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.