Дезинформацията е лесна за разпознаване, но…

Дезинформацията е лесна за разпознаване, но трудна за преборване. И въпреки всичко не бива да ѝ се оставяме, да ставаме нейни жертви. От всеки един от нас зависи дали ще бъдем роби на лъжата или господари на истината.

 

Стена на Асен Хермес Асенов във Фейсбук

На 18-и юли 2021 г. г-н Асен Хермес Асенов (снимка от стената му – вляво) публикува във Фейсбук една снимка с текст. Текстът гласи:

 

 

“Франция- 2 милиона протестират за да получат правото си на избор за здравето и живота си!
Даниел Димитров”

 

Снимка на фалшив протест срещу ваксините. Източник: Фейсбук стена на Асен Хермес Асенов

Фактът, че г-н Асенов е сложил някакво име под текста ще рече, че това са думи на някой си Даниел Димитров, който г-н Асенов е посочил като източник на снимката и текста.

По-важното от авторството е друго – защо са се намерили 883 души, които да харесат снимката и текста, както и да ги споделят 4 400 пъти!? И защо Фейсбук не е предприел нищо, за да премахне дезинформацията?

 

 

Ето какви са фактите:

 

На снимката не са два милиона, а 90 хиляди души.

И не са протестиращи срещу ваксините, а са фенове на футболния отбор на Франция.

И снимката не е от 2021 г., а от 2018, когато Франция спечели световното първенство. Нещо, което се вижда ясно в тази статия от 2018 г., в която има и други снимки.

Оригинална снимка от 2018 г.

Оригинална снимка от 2018 г. Има си име на автор. Източник: сайт CBC.ca

Преди два дни щатският президент Байдън каза, че Фейсбук убива хора, защото не предприема достатъчно действия, за да премахва своевременно дезинформацията от сайта, на което от компанията отговориха, че близо 2 милиарда души били имали достъп – чрез Фейсбук – до достоверна информация за ваксините. Проблемът е, че потребителите на Фейсбук са над 2,8 милиарда, т.е. има едни 800 милиона, останали неинформирани. Но едно е да са неинформирани, а друго – да са информирани с грешната, подвеждаща и лъжлива информация – като тази, разпространявана от стената на г-н Асенов и споделена 4 400 пъти:

фб-брояч на снимката менте

фб-брояч на снимката менте. Източник: компютърен екран

Какво да се прави с фалшивата информация, с ментетата, с дезинформацията – това е сериозен въпрос, с който преди три години се зае една експертна група към Европейската комисия – група, в която участвах и аз. Нашият доклад предизвика известни действия от страна на ЕК, но съдейки по наличието на  огромно количество партенки – снимки, текстове, аудио и видео клипове – във Фейсбук, тези действия не са достатъчни. Социалните платформи не са достатъчно отговорни и не се грижат за здравето и безопасността на потребителите си. Наскоро ЕК обяви, че иска да получи съвет от нова експертна група, този път как да обучи учителите и образователните специалисти за борба с дезинформацията. Надявам се, че тази група ще препоръча по-сериозни методи за предотвратяване на разпространението на фалшива информация, особено когато се отнася до живота и здравето на хората.

А всъщност истинската информация за протестите във Франция срещу ваксините се съдържа в статията на Асошиейтид Прес (и други агенции и издания, разбира се) и от нея става ясно, че в протестите в цялата страна са се включили над 100 хиляди души. И заглавието е “Хиляди протестират срещу ваксинацията и ковид-паспортите”.

Протести във Франция срещу ваксините. Източник: АП

Трябва да търсим и да познаваме истината.
Да я разпространяваме.
И да не спираме да се борим с ментетата, партенките, слуховете, заблуждаващата информация и дезинформацията!

В допълнение, днес генералният хирург на САЩ (ръководителят на офицерския корпус на службата за обществено здраве на САЩ) заяви, че социалните медии подпомагат разпространението на заблуждаваща информация за ваксините. Лекарите и експерите са на едно и също мнение; ако чуете някой, който е на различно, трябва да сте наясно, че той/тя не го базира на известните научни факти, а заблуждава хората. Подобни заблуди са особено опасни, когато идват от известни в обществото медици – примери за това има достатъчно и в България, а няколко специално направени страници във Фейсбук се занимават с борба с подобни псевдонаучни мнения – вижте например страницата КОВИД-19: факти срещу слухове.

This entry was posted in Bulgaria, fake news - фалшиви новини, на български and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.