Защо някои хора търсят под вола теле или как се раждат слуховете (Книга втора)

Като част от подготовката на следващата ми книга (първата – “УлоВени в Мрежата” можете да купите в Ректората на Софийския университет или в Българска книжица), започвам да публикувам някои мои статуси от Фейсбук, които ще използвам по-нататък. Част от тях са провокирани от принципа “Когато животът ти предложи лимони, имаш избор: да се мръщиш от киселия вкус или да си направиш лимонада и да я изпиеш с кеф”.

В случая е налице типично за някои хора търсене на теле под вола и пускане на слухове, като не е ясно кой носи по-голямата отговорност за това: човекът, който е измислил слуха или този, който го разпространява. Хората, повярвали на слуховете, не могат да бъдат обвинявани, особено когато става дума за автори  и разпространители на слухове, които се ползват с някакво ниво на известност. Но хората, които продължават да вярват на слуховете, след като им е доказано, че те са партенки и не са верни – за тях е трудно да се намери разбиране…

 

Фейсбук, 4-и октомври 2020 г.

Коментар от стената на Евгений Михайлов

На стената на Евгений Михайлов се води смешна дискусия във връзка с негово съобщение, в което предава думите на Константин Мишев, че последният бил “блокиран за 7 дни” и това било… мое дело!?
Подобно обвинение, ако е действително изречено (не знам дали г-н Мишев е казал нещо подобно), е разбира се безпочвено, но ще използвам случая, за да цитирам някои от коментарите под статуса на Евгений.
Преди всички трябва да се спра на логиката на мисълта, прозираща в статуса на Евгений, според която:
– Имам такава власт, че да спирам достъпа на всеки потребител във Фейсбук.
– Бих използвал тази власт, за да блокирам някого от достъп до собствената му стена.
– Бих сторил това, защото К.Мишев е пуснал картината “Запорожци пишат писмо до султана”.
– Има “българска секция във Фейсбук”.
Не, всъщност отказвам се да се спирам върху логиката, защото такава няма. И мисъл няма. Но подобни твърдения разкриват всъщност много истини за авторите им.

Коментар от стената на Евгений Михайлов

Да видим и някои от мненията под статуса на Евгений, защото сред тях има големи “бисери”:
“Отдааавна знам, че Вени Марковски държи правата за фб БГ…”
“Отдавна всички знаем ,че Марковски е главен цензор във фейса на БГ…”

Коментар от стената на Евгений Михайлов

“Не е нужно да имате нещо общо с Марковски. Точно обратното – понеже нямате общо с него, затова Ви блокират. Виж, ако сте от “правилните” хора (т.е. неговите), няма с пръст да Ви пипнат, каквото и да публикувате! “Свобода на словото…”
“И според мен цялата българска секция на “Фейсбук” е от синове и внуци на комунисти.”
И т.н., който иска – да ги чете на стената на Евгений Михайлов.
За щастие сред приятелите му се оказаха и нормални хора, които при събиране на 2+2 получават 4, а на 9-и 9-и 44-та. Ето и две от тези мнения:
“Евгени Хубав мъж си Интелигентен си Стига писал смешни и глупави неща”

Коментар от стената на Евгений Михайлов

“Милен Максимов: Евгений, не се хващай на това хоро. При мен се разигра ‘драмата’ между Косьо Мишев и Вени Марковски, след която Косьо решил, че именно Вени го бил обадил и блокирал. Глупости на търкалета, колкото тук някои коментиращи и да се напъват, та даже да изкарват Вени ‘главен цензор на българския Фейсбук’ (?!?) Абсурдни са тези неща. Доколкото познавам Вени и каквито и политико-исторически различия да имам с него, мога да кажа категорично, че той е човек с дълбоко вкоренени демократични убеждения, почтен и прям и би спорил открито, би се аргументирал красноречиво и логично, но никога не би прибягвал до задкулисни машинации и скрити хватки. Сигурен съм в това, а и Косьо като се поохлади и премисли, сигурно ще оцени допускането си за доста лековато и лишено от логика.”
Разбира се, че последното мнение, на Милен Максимов (Радев), предава точно и обективно случилото се, а и авторът му не става жертва на конспиративните теории, че човек като мен би имал такава власт и би я използвал по такъв начин. Явно е, че хората, които са готови да приемат обяснението на К. Мишев за вярно, няма да се замислят дори за момент върху абсурдността му!
Все пак от цялото това упражнение има полза – видях, че някои мои ФБ-приятели са харесали статуса на Евгений Михайлов, т.е. повярвали са му. Улесняват ме, защото в личния си профил и без това съм стигнал близо до лимита от 5000 души, така че ще мога да поразчистя списъка с ФБ-приятелите и ще отворя място за хора, които действително познавам, а не такива, които са готови да повярват на подобна глупост.
_____
П.П. Забравих да добавя текста на Първата ми аксиома в Интернет: Личностните нападки издават липса на аргументи. Когато някой напада опонента си, това е знак, че е ядосан, че няма възможност да докаже правотата си, но и показва неразбиране, че с такива нападки издава слабата си позиция.

This entry was posted in Bulgaria, Книга втора, на български and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.