За Грета и острата реакция на байганьовци срещу едно 16-годишно дете

Публикувам два мои статуса от фейсбук, които са по злободневна тема.

Статус първи

Грета Тунберг, снимка тв.екран ООН

Чета коментарите във връзка с вълнуващото и искрено изказване* на 16-годишната Грета Тунберг, което тя направи пред ООН днес.
Както можете да се досетите, освен напълно заслужените похвали, в българския Интернет е пълно с хора, които я нападат, критикуват, обиждат и т.н., и др.п. Не е учудващо, че има хейтъри сред нашенци – зер, хора са и те, нали, нищо (гадно) човешко не им е чуждо.

Цинизмът, с който Бай Ганьо се отнася към едно дете, което – за разлика от него! – казва истината и не се страхува, може да бъде разбран.
Но трябва да се разбере и другото, по-важното: че цинизмът е този, който докара България до просешката тояга, а обществото – до състоянието на “контролирана мизерия” (по думите на писателя Димо Райков – Dimo Raikov​). Липсата на вяра в искреността на хората, в желанието на младежта да живее в по-добри условия, неминуемо води до извода, че има всички шансове, щото народът ще се изправи пред изключително мрачни перспективи за бъдещето си.

Всички, които сега се подиграват на г-ца Тунберг, вероятно са чели (дали?) “Под игото”. А ако не са го чели, могат да го прочетат и да обърнат внимание на главите “Пиянството на един народ” и “Новата молитва на Марка”.

И да се замислят…

Не, не за момичето, а за собствената си нерадостна съдба и живота си, ако може да се нарече така съществуването, чиято комай единствена цел е да се пусне някоя обида или личностна нападка в Интернет.

Разбира се, ще се замислят, ако могат.

Дали ще искат – това е друг въпрос.

 

Статус втори

След публикуването** вчера на краткия ми положителен коментар за речта на Грета Тунберг в Ню Йорк, установих, че троловете и хейтърите, които отправят личностни нападки към това дете, се възмущават най-много от това, че тя… е аутист. Някой дори я наричат – в по-мекия случай ехидно, а в по-тежкия – с обвинителен тон – “дете с психическо разстройство”.
За “чистите”, “нормални” байганьовци това е най-големият проблем, а не фактът, че човечеството като цяло бързо и сигурно унищожава планетата, на която живее.
А знаете ли защо така говорят хейтърите?
Защото бай Ганьо не понася различните хора по принцип, а пък онези, които той определя като “инвалиди”, изобщо не ще и да ги вижда.
И заради това му отношение, той не иска да адаптира средата, за да е достъпна за хора в инвалидни колички. Заради това му презрение, той не иска да гледа хора с изкуствени крайници. Заради липсата на човещина, бай Ганьо не само не прави нищо, за да улесни хората в неравностойно положение, а напротив – прави всичко възможно, за да не ги допусне около себе си.
При първото ми посещение в САЩ през 1992 г, аз – 24-годишен младеж, бях силно впечатлен от това колко много хора в инвалидни колички има по улиците, а и колко много са празните места за паркиране пред всяка обществена сграда, при това ясно обозначени със специалния син знак и синя хоризонтална маркировка за автомобили на хора, които използват такива колички. Още тогава написах статия, в която казах, че ми е ясно: процентът на инвалидите в САЩ не е по-голям от този в България, но в България те не могат да излязат на улицата, ка̀мо ли да отидат някъде с колата си, да паркират и да се разходят.
Бай Ганьо не желае да вижда “сакатите”, както ги нарича той, при това с презрение. За него те са като прокажени.
Бай Ганьо по аналогични причини не желае да вижда хомосексуални хора, или с друг цвят на кожата. “Какво ми парадират тия, бе?!”, казва бай Ганьо по адрес на прайда в София. Бай Ганьо е расист и антисемит, но се па̀ли, ако му го кажеш и остро реагира: “Кой, бе, аз ли? Аз имам приятел – евреин, бе, ти на мен ще ми кажеш, че съм расист…”

Бай Ганьо отказва да разбере, а изглежда и никога няма да приеме факта, че светът е пълен с хора, които са различни от него – “истинския” “правилен” българин. И това, че те са различни от него не ги прави с нищо по-лоши, дори напротив – те не са байганьовци и не демонстрират байганьовщината си – било то в банята, в операта или по време на избори.

Лошото не е да си аутист. Лошото е да си циник.
Лошото не е да се бориш за бъдещето си, а да не вярваш, че имаш такова – така, както не го вярва бай Ганьо.
Лошото не е да вярваш, че съществуването на планетата е поставена под заплаха от човешката дейност, а да не вярваш на науката, която доказва това.
Лошото е да не си състрадателен към по-слабите от теб, а да ги гледаш надменно и да им се подсмихваш нагло.

И бая ви Ганьо е точно това: надменен простак, който презира всеки и всичко наоколо.

Срам, срам за всички, които се подиграват на Грета Тунберг и си мислят, че по този начин отричат правото ѝ да бъде личност***, при това само на 16 години. Това право не се дава и не се отнема от байганьовците. То е въпрос на способности и възможности. За щастие г-жа Тунберг е от страна, където никой не я ограничава в правото ѝ да бъде човек. С позиция.

______
* Словото ѝ можете да видите тук (със субтитри на английски).
** Предишният статус е публикуван най-отгоре, а също и във ФБ.
*** – А и правото на всички хора като нея да бъдат пълноправни членове на обществото.

 

This entry was posted in Bulgaria, общество and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.