2-ри август: Европейски възпоменателен ден на Холокоста над ромите

Центърът на езерото в Мемориала на синтите и ромите – жертви на националсоциализма (Берлин). Източник: Уикимедия, автор: Asio otus.

Не бива никога да забравяме злините, защото забравата води до повторението им.
Всеки човек, всяко общество, народите (че и човечеството като цяло дори) трябва още много да работим върху съзнанието си, да изучаваме историята, но и да осъзнаем, че не е страшно да се признае вината и да се поеме отговорността, а е страшно те да се прикриват или избягват.

Престъпленията срещу човечеството се извършват бързо, но признаването им понякога отнема десетилетия, а престъпниците не винаги биват изправени пред правосъдието.

Днес можем да водим разговора за това, че дехуманизацията на ромите и коя и да е друга малцинствена група са “жестокости от миналото“, но сме длъжни да знаем, че отделните – и за съжаление все по-чести! – прояви на омраза към другите хора са явления, срещу които всеки един нормален гражданин трябва да се бори.

В Европейския съюз само четири страни отбелязват тази мрачна дата: Полша, Словакия, Унгария и Украйна.

През 2015 г. Европейският парламент обяви 2 август за Европейски възпоменателен ден на Холокоста над ромите, на който се почита паметта на 500-те хиляди роми, убити по време на окупацията на Европа от нацистите — почти една четвърт от общия им брой по онова време.

Още по темата – в “Маргиналия” и в сайта на Европейската комисия.
Сайт за съдбата на ромите и синтите по време на Холокоста.

This entry was posted in Bulgaria, на български, общество and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.