Бедни, бедни Ники Василев…

“?? аз смятам, че в България няма достатъчно напредък по корупцията.”

Това не е мое мнение. Така е озаглавено от агенция “Крос” интервюто на Ники Василев, министър на държавната администрациа и административната реформа (МДААР), пред “Дарик радио” от днес, 29.03.2008 г.

Прочете още няколко негови вопли:

“…Вие в момента ме питате за третото ми предложение, което е действително към министър-председателя да има един служител или едно звено, което да следи дали поведението и действията на отделни членове на кабинета или на други лица, изпълняващи вис??и длъжности, отговарят на законите и на някои писани или неписани морални норми на поведение…”

и още:

“…?? аз смятам, че в България няма достатъчно напредък по корупцията, така че човек не е необходимо да живее в Брюксел, за да го вижда. Ако смятах, че България има достатъчно напредък, няма??е да се налага примерно да правя тези предложения…”

но това не е всичко:

“…??зползвайки скромния си опит от последните години, има три групи предложения. Първата е свързана с начина на разпореждане на имоти от публичния сектор, тъй като и в световен мащаб – това не е български патент – част от най-големите проблеми на управляващите са с имоти. Много и европейски и не европейски политици са загазили в своята кариера заради нещо с имоти и апартаменти. Втората група предложения са свързани с обществените поръчки. Считам, че България има не ло?? закон за обществените поръчки, но имаме много упреци от западни посоки, че не е перфектна ситуацията. Затова аз предложих група мерки, които са свързани с по-висока прозрачност специално при обществените поръчки и бих напомнил какво моето министерство предприе специално по темата “По-прозрачно провеждане на обществените поръчки по оперативната програма “Административен капацитет”. Предложихме и изпълняваме 11 мерки, които 5 са стари, а 6 са нови. Ние поканихме за пръв път представители на 9 неправителствени организации в на??ите комисии. Ние предлагаме във всяка поръчка да има вън??ни хора, което е почти гарантирана спирачка за далавери…

Ако мисилите, че Ники Василев действително иска да се бори с корупцията, значи не сте запознат с една от най-корупционните сделки на неговото министерство – тази по купуване на лицензи за ползване на софтуер на “Майкрософт”.
Да не говорим за това, че Комисията по превенция и противодействие на корупцията изобщо не си прави труда да разглежда сигнали за корупция именно в М-вото на ДААР!? Не вярвате? Мислите, че ви заблуждавам? Проверете сами: още на 21-ви декември 2007 г. съм пуснал сигнал в тази комисия, но той дори не е обработен!?!

______
* Заглавието “Бедни, бедни Ники Василев” не е във връзка с материалното състояние на Ники Василев, а е препратка към българската литература. Умният ще го разбере.

This entry was posted in на български. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.