България: скритото съкровище на Европа

Фото-изложба, представена от Клуб на българските студенти в Харвард в чест на българската култура и потенциал за развитие*

От няколко седмици членовете на Клуба на българските студенти могат да се похвалят с осъществяването на амбициозен проект: изложба с фотографии от България, представена на международния терминал на бостънското летище. На 6ти март се проведе Гала вечер, на която българския посланик в САЩ, г-жа Елена Поптодорова, приветства над 150 представители на академични, бизнес и публични организации, а членовете на Клуба разказаха повече за замисъла и съдържанието на изложбата. Резултатите от изложбата вече са видни – коментарите на пътниците, минаващи през терминала, както и на гостите на Гала вечерта разкриват, че впечатляващите снимки от България привличат интереса им да посетят и да научат повече за страната.

Целта на членовете на клуба е да покажат разнообразните възможности, които България може да предложи, както на туристи, така и на потенциални инвеститори. Местоположението на изложбата – международния терминал на бостънското летище – е изключително подходящо за привличане на вниманието на голям брой хора от различни държави и с разностранни интереси. Независимо дали посетителите са жители на Бостън, пътуващи туристи или представители на частния или публичния сектор, всеки може да открие нещо интересно в нея. Фотографиите, повечето от които на именития български фотограф ??во Хаджими??ев, представят сцени от България, разпределени в няколко категории: ??стория, ??зкуства и занаяти, Култура и традиции, Природа, ??ндустрия, Хора и Начин на живот.

Организаторите се надяват това да бъде едва началото на по-активни инициативи за популяризирането на България в САЩ. В следващите месеци, планират изложбата да посети и други американски градове и са готови да си сътрудничат с други предприемчиви българи, които биха искали да включат града, в който живеят, в обиколката. В близките месеци, Клуба на българските студенти ще покаже в Харвард и фото-изложба на темата „Средновековна България”, подготвена от ??во Хаджими??ев.

??нициативите на българските студенти в Харвард не се ограничават единствено с културни проекти. Миналата година няколко члена създадоха доброволческа програма STEP Bulgaria, чрез която привлякоха доброволци от Харвард, които по време на 2 месеца преподаваха английски и компютърна грамотност на български деца, ли??ени от родителски грижи. Следствие успе??ните резултати миналото лято, образователната програма, която се координира от новосъздадената Фондация „Стъпка за България”, ще продължи и това лято с пълна сила.

??зложбата се осъществява с подкрепата на бостънското летище, почетния консул на България в Бостън, Българо-американската търговска камара, българското посолство във Ва??ингтон, Министерството по европейските въпроси, Ърнст&Янг, ДТР Галерис, Луфтханза, Победа, НЕКА, АУБГ, Български културен център Мадара, РГ-21 Криейтив Тиим и други.

______
* Материалът е получен от Евгения Пеева, която е дала интервю по този повод и във “Фокус”

This entry was posted in Bulgaria, на български. Bookmark the permalink.

One Response to България: скритото съкровище на Европа

 1. ?? друг път да ни хулити на??ия Цар! Щоту той ни врара в Йвропейския Съюз е в НАТУ, щоту раздади царски кредити, щоту поструй чи??мички, щоту й мъдър и добър!
  ?? щоту има многу дица и ощи по-многу внучьета, и тъй умножава Царския Родъ, роят са нови благуродни ду??и, които милеят за знанье, възви??енни идей и любородни заниманийа!
  Разбирети най-сетни!!!
  ?? ощи щоту разкара от властта Ванко (Костов, нье Ванко1), да опустей дано.
  Аз имамъ срах от Господа, ама вий нямяти! Щото й казано в Свитоту Писанийе:
  “Бой се от Бога, почитай Царя”!
  А вий, киле??и с киле??ити, хулите своя Цар, Господ сили да му дава! ?? са молити на Ванко (Костов, нье Ванко1), кат на икона му съ молити. Ама кой са моли на ничистивци прави гулям грях и ??и иди право в ада! ?? ако хулити своя Цар пак ??и сгри??ити и ??и идити право в ада! ?? ??и ва ръчкат там дяволите, на ??и?? ??и ва въртът и ??и ви викат:
  “Ей туй заслужавати вий протофунгьелли, киле??и и хаймани, дьет ни слу??ати Баба Коконица.”
  Да, туй очаква секи, койту хули своя Цар, Господ сили да му дава! Покайти са, дяца, покайти са дордету не й късно!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.