Докога ще се снишават нашите политици?

Уважаеми читатели,
Искате ли да сте част от силна нация и стабилна държава? Ако искате, тогава е задължително да си казваме истината. Включително – дори непременно! – за мрачната българска история, която е крайно време да бъде изкарана на светло.

Вместо това да се случи, вместо да посмеем да си кажем истината, вместо нашите политици да дават пример със смелостта си да се изправят срещу нелицеприятната част от нашата история, те за пореден път искат да се снишат, да изчакат бурята да отмине, пък сетне ще видят…

Концлагеристи, 5-и май 1945 г.

На 24-и април 2017 г., в самия Ден на паметта за загиналите в Холокоста,* по БНТ бе излъчено предаване, което се опита да оправдае про-нацисткия режим на Борис III и Богдан Филов, убийствата не само на 11 343 депортирани наши сънародници, но и на всички останали жертви на царския режим… с думите:

Ама той, Филов, е голям учен“.

Все едно да се оправдава Хитлер с това, че е бил любител художник, а Сталин – защото се е учил в семинарията за поп.

Направих си труда да изгледам записа** на предаването, но не ви съветвам да си губите времето, защото още в анонса към него на сайта на БНТ става ясно за какво ще си говорят участниците и накъде ще бъда насочен разговорът:

Богдан Филов и Хитлер

Богдан Филов е запомнен като един от най-добрите български археолози, високо оценен у нас и в Европа. Изкушен от политиката, той става пръв министър на цар Борис III и полага подписа си под споразумението за включването ни в Тристранния пакт. Обвиняван в национално предателство, но същевременно направил много за обединението на всички българи, днес дейността му като политик е повече от оспорвана.

“Направил много за обединението на всички българи”?
Окупацията на завзети от нацистите земи е представена като обединение.

Дейността му като политик е повече от оспорвана“??
Само феновете на фашизма се опитват да оспорят историческите факти и да го представят като добър политик.

“Запомнен като… един от най-добрите археолози”???
А защо не по-правилното: “запомнен като човека, сложил подписа си под присъединяването на България към нацисткия пакт“?

Безобразие е да се води разговор за учения Филов, но не и за вкаралия България в поредната национална катастрофа политик Филов.

Ще цитирам изцяло написаното от Иван Бакалов, издателят на E-vestnik.bg, защото предава достатъчно добре какво се случи по време на предаването:

“БНТ поднесе в понеделник вечер умилително предаване за Богдан Филов, в “История.бг”. Вечерта в деня на Холокоста.
Водещ и трима от гостите се скъсаха да обясняват колко велик учен е, как случайно сбъркал, нямал избор, когато неговото правителство вкарало България на страната на Тристранния пакт. Една от участничките доц. Цвета Тодорова едва успя да каже, измежду толкова дитирамби за Филов, че бил антисемит. А археологът Овчаров изрази съжаление, че еврейските организации били против да му се сложи паметна плоча.

Филов и Хитлер

Даже не се осмелиха за един час предаване да кажат думите фашизъм и Хитлер. Веселин Методиев спомена нещо за недемократични средства, антидемократични цели и т. н. Водещият обясни, че Филов бил германофил…
Богдан Филов е човекът, който направи България съюзник на Хитлер, обяви война на Великобритания и САЩ и прие антиеврейски закони. Мъдри глави в БНТ обясняваха, че нямал друг избор. Винаги има избор – ако не си съгласен, оттегляш се. Филов до последно е работил като убеден привърженик на Хитлер.
Той е българският маршал Петен. И двамата са осъдени на смърт съответно от френския и българския Народен съд. На французина заменят присъдата с доживотен затвор, защото е бил на 90 години. Не всяка жертва на Народния съд е мъченик на демокрацията.
Но след предаването мнозина споделяха из Фейсбук идеята, че не бил виновен, нямало друг избор.
Никога във Франция няма да допуснат такова умилително захаросано отношение към маршал Петен. Там го наричат маршал Пютен. Все едно тук да наричаме Филов Лайнов. И това предаване на БНТ, и адвокатите на Филов, идат да покажат какви конюнктурни сме българите, не от днес. Готови да служим на дявола, щото няма начин. Имаме и поговорка – запали и на дявола свещ, за да не дойде каквото не щеш.
Филов с убеденост поема този път и води България след Хитлер. А не поради някаква принуда. Никой не го е карал да обявява война на САЩ и Великобритания, за да сринат София с бомбардировки. Никой не го е задължавал да приема антиеврейски закони. И ако не са били патриарха, депутати и общото настроение в обществото, щеше да депортира всички български евреи. Само 11 хил. е депортирал – от Македония.
Така в самия Ден за възпоменание на Холокоста БНТ реабилитира един привърженик на Хитлер.”

Ще ги допълня с още: по времето, когато Филов управлява, се приемат античовешките (а не само антиеврейски!) закони, сред които –  за защита на нацията, за българското поданство и др.п.
По времето на Филов биват убити не само депортираните 11 343 наши сънародници от Тракия и Македония, но и много други хора, сред които не малко бойци против фашизма, но и деца, жени, възрастни хора, които не се радваха толкова много, колкото апологетите на царския режим за “обединението”, а виждаха, че това е първата стъпка към националната катастрофа.

Модерно е да се отрича всичко случило се преди 9-и септември 1944 г. с думите, че след 9-и е било много по-лошо.

Филов пред Народния съд

Да, лошо е било, но това не значи, че преди е било добро – ако мислите, че е било, кажете го на наследниците на тези 11 343 депортирани хора. Какво? Не можете ли? Защото нямат наследници ли? Обяснете го на апологетите на нацизма, на феновете на Борис III и Филов, които се дразнят на всеки, осмелил се да напише истината за царския режим.

И накрая нещо много важно:
Филов не е този, който вкарва всички нас, а вкарва царството България в пакта. Подписът е негов. Той организира и депортацията, убийствата, изземването на имуществото им и т.н.
Ако някой се вижда като част от онази България, та да говори в 1-во л. мн.ч., (ни вкарва, ни обединява и т.н.) това е друг проблем.
Категорично не може и не бива да се прави връзка между който и да е от нас с онзи режим. Такава връзка очевидно има само между хората, които използват 1-во л., мн.ч. По същата причина не можем да казваме, че ние сме спасили българските евреи. Не сме “ние“, а са БПЦ и Димитър Пешев. И не са българските евреи, а по-голямата част – около 80 %. Останалите са депортирани и убити. И правителството на Филов е заплатило за тази “услуга” на нацистите.

Истината ще ни направи свободни, защото ще сме силни

Цар Борис III и Хитлер. Дружеско ръкостискане.

Когато някои се опитват да прикриват истината – включително и под формата на предавания по БНТ, те всъщност показват, че днешната държава България е немощна и слаба, щом не е в състояние да се изправи смело срещу истината. Също толкова слаба и немощна е била и през 1941 г., когато се снишава пред нацистите. Но управниците на царството не са били слаби и немощни, нито пък са се снишили, когато е трябвало да използват целия държавен репресивен апарат – войска, полиция, администрация, за да натоварят нещастните ни сънародници на влаковете и шлеповете и да ги извозят към Треблинка.
И държавата не се показва като бедна, когато заплаща на хитлеристка Германия, за да бъдат унищожени тези 11 343 души. Цинизмът на управници като Филов и Борис III е стигал до там, че да се пазарят и да договорят различно заплащане – 200 райхсмарки на възрастен, 100 – за децата, а бебетата са били приети от германските нацисти, за да бъдат убити… безплатно!

Върхът на цинизма не са опитите да се оправдае Филов с думите, че бил добър археолог.

Върхът на цинизма не са опитите да се отрече, че в България е имало фашизъм (аргументи от сорта на “имало е многопартийна система” и др.п. са невалидни, както посочват редица изследователи на историята).

Върхът на цинизма не е само това, че обществената национална телевизия може да направи едночасово предаване, в което да се срамува да посочи истината.

Не, уважаеми хора, можете да сте твърдо убедени, че днешните перачи на историята тепърва ще се стремят към “върховете” на цинизма, а ние – нормалните граждани – ще можем само тъжно да документираме поредното падение на някое издателство, на журналистиката като цяло, на науката история и т.н.

Хитлер и цар Борис III. Поредна приятелска среща.

В това предаване на БНТ се вижда и нещо друго, освен опит да се изпере миналото на България и то да се покаже само и единствено като светло. Вижда се, че е нарушен един от  основните принципи на журналистиката: по важна тема не са поканени експерти, които да изложат всички факти, пък да оставят зрителите сами да си направят изводите. Не, поканени са хора, които знаят фактите, но разговорът е насочван така, че да се чуе само едната гледна точка, да се стигне само до един извод, който се вижда в анонса на предаването, публикуван на сайта на БНТ: че Филов е “запомнен като един от най-добрите български археолози, високо оценен у нас и в Европа” и е “направил много за обединението на всички българи“.

БНТ няма да се засрамят от това предаване, за вас, уважаеми читатели – не знам, но аз лично се срамувам, че се налага да пиша такива очевидни истини.
_________
* – Йом ха-Шоа беше отбелязан вчера по целия свят като Ден на паметта за загиналите в Холкоста (ден на паметта за катастрофата и героизма), прочетете повече тук (на англ.): https://en.wikipedia.org/wiki/Yom_HaShoah
** – Можете да го изгледате тук: https://www.bnt.bg/bg/a/uchenite-v-politikata-bogdan-filov-24042017

This entry was posted in Bulgaria, на български, общество and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.