Давам кредит на доверие на служебния кабинет

Гледам кои са сред посочените от президента за министри и трябва да кажа, че съм приятно впечатлен.  Разбира се, не от всички (има си хас, нали и аз съм българин, няма да се правя на западняк, я!), но от мнозина!

Лично аз съм най-впечатлен от избора на силов вице-премиер и министър на правосъдието – Христо Иванов*.

Дори само заради този избор, съм готов да дам кредит на доверие на служебния кабинет.

Не, не е правилно казано: не само съм готов, а им давам кредит на доверие.

Има само няколко неща, които трябва да изпълнят, за да го оправдаят, защото кредитът на доверие се дава трудно, но се губи лесно:

1. Да спрат незабавно подслушването, което МВР осъществява съгласно текстовете в ЗЕС, които предишния Парламент трябваше да отмени, но не ме послушаха, а и времето не им стигна. Предполагам, че е възможно да го сторят с обикновена заповед на министъра или просто с отказ да подписва исканията на службите.

2. Да постигнат съгласие с основните политически сили за започването на крайно нужните реформи в съдебната система. Ако и тези месеци се окажат загубени, значи основните политически сили нямат желание за реформи.  Това ще е особено важно изпитание, защото предстоят избори във ВКС, за които самият Христо Иванов се е изказвал.

3. Да се разберат с главния прокурор за слагане на край на прокурорския произвол – когато се повдигат обвинения заради конюнктурни съображения или по поръчка. Да го направят публично, да се потърси възможност за носене на отговорност (забележете: не казвам наказателна!) на прокурорите, които са злоупотребявали със служебното си положение за задоволяване на нечии интереси.

4. Да потърсят начини не за лисване на канчето с вода пред следващия кабинет, а да използват следващите 2-3 месеца, за да убедят международната общност, че в България може да се прави бизнес. Че на България могат да разчитат в ЕС и НАТО. Че не сме ничий троянски кон, а най-добре, че троянски кон в добрия смисъл на думата не може да съществува.

5. Ако ще правят бели книги за миналия кабинет, да бъдат така добри и да направят една и за правителството на Борисов. Или изобщо да не се захващат, защото време няма никакво.

Мисля, че пет неща стигат. Дори едно-две да изпълнят – пак добре.

И още нещо – аз лично, “Интернет общество – България”, всички мои “връзки” в чужбина са на разположение на кабинета, защото България днес е по-важна от вчерашните политици.
Надеждата ми е в хората, които познавам лично.
Доверието ми е за хората, които са се прежалили да бъдат на медиите в устата.

Знам, че тези хора са приели да направят нещо, докато такива като мен** предпочитат да дават акъл отстрани.
Да ви напомня само какво каза преди година Христо Иванов, дано продължи със смелите си изказвания…

“…управлението на ГЕРБ със своята примитивна бруталност направи механизмите на олигархията твърде видими – и в медиите, и в съдебната власт, и в прегазването на закона, и в задушаването на частната инициатива. Стана невъзможно да си затваряме очите – дори у нас, дори за тези, които до последно мижаха с отчаяно старание.”

 
… И със смели действия.

Успех!

___________
* – Христо Иванов – вицепремиер с ресор правосъдие, вътрешни работи и провеждането на изборите и министър на правосъдието – юрист. Директор е на Българския институт за правни инициативи от 2006 година. Преди това е бил правен експерт в българския офис на Правната инициатива за Централна и Източна Европа на Американската асоциация на юристите, адвокат и консултант. Специализирал е в САЩ. Участник в протестите срещу правителството на Пламен Орешарски и един от авторите на Харта 2013. (по “Клуб Z“)
** – Е, аз имам и обективни, свързани с Конституцията причини, които не ми позволяват да участвам в българската политика 🙂

This entry was posted in Bulgaria, politics, на български, общество. Bookmark the permalink.

One Response to Давам кредит на доверие на служебния кабинет

 1. jordan says:

  На Орешарски (Доган>Станишев) не му стигна година време да спре подслушването, на служебното една заповед им трябвала. Хм ?
  Изпълнителната власт няма нищо общо със цацаратурата. Тя, прокуратурата, е независима. Т.е. няма какво да се разбират – не, ли ? Главният прокурор напоследък е банкер, ама независим !!!

  ББ ще е най-лошото, което може пак да ни се случи. Обаче, явно не сме стигнали дъното.
  Поне, титана на изказа, ЦЦ, няма да е министър !
  Като се огледам – няма за кого да гласувам. Май да ставаме монархия ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.