Сваля?? цените на лекарствата – и ти вдигат мерника. Вдига?? ги – и няма?? грижи!

ГНУСНАТА БЪЛГАРСКА (ПОЛ??Т??ЧЕСКА) ДЕЙСТВ??ТЕЛНОСТ.
Под това общо заглавие мисля да публикувам неща, които доказват, че България НЕ Е нормална държава. В нормалната държава прокуратурата не повдига обвинения с гръм и трясък, с пресконференции и видео-клипове на повалени на земята бив??и министри. В нормалната държава, когато прокуратурата се издъни, хвърчат оставки.

Не знам колко от вас се интересуват от здравеопазване и свързаните с него проблеми, нито пък колко ду??и
следят заседанията на една интересна анкетна комисия в Народното събрание, но тук можете да прочетете стенограмата от последното заседание на тази комисия.

Става дума за

“Временна анкетна комисия за проучване на причините, довели до пови??аване цените на определени групи лекарствени продукти, заплащани със средства от бюджета на НЗОК и/или републиканския бюджет и предлагане на възможни мерки за намаляване на публичните разходи”

Докладът ? е голям, но най-интересното е казано в цитираната по-горе стенограма:

    “…??скам да обърна внимание на колегите и специално на колегата Шарков върху изводите на страница 6 на този доклад. Тук, връщайки лентата назад, експертите започват своя анализ от 2007 г. с влизането в сила на първата наредба за условията и правилата за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти, като след пререгистрацията на лекарствените средства, която се е случила до месец декември 2008 г., изводът е, че на 92 процента от продуктите, обект на регулация, цените са намалени…”

На 92 % от продуктите, цените са намалени. По времето на управлението на тройната коалиция.

Сравнете това с проверката на Сметната палата, цитирана от министъра на здравеопазването тук:

    В доклада на Сметната палата се акцентира, че има медикаменти с многократно зави??ени цени, включително и с между 300 и 400 процента, заяви в събота здравният министър Десислава Атанасова по повод проверката на действията на министерството и на Националната здравноосигурителна каса при определяне на цените на лекарствата.

Самите доклади не може да се открият, макар че на мен ми попадна едно работно копие и ми се иска да видя окончателните им варианти – и на анкетната комисия, и на Сметната палата, защото в тях има потресаващи неща – за здравеопазването, за политическата класа, за страната.

Не е ли добре да ни кажат на кои медикаменти са зави??ени цените? Защо? Кой е виновен? Кой ще понесе отговорността? ?? само морална ли ще е или и административна. За наказателна не говоря. Защо ли? Защото на??ата прокуратура и особено МВР нееднократно доказват, че изпълняват (политически?) поръчки. Кой поръчва и защо – не знам. Може би поръчват определени хора, а може би поръчителите са некомпетентността и корупцията – вие кажете.

Ето и пример: знаете ли, че миналата седмица прокуратурата тихомълком е прекратила образуваното производство срещу бив??ия ??еф на здравната каса д-р Емил Райнов? Не знаете, нали? Защото никой от прокуратурата не се е залетял да дава пресконференции и да поиска извинение. ?? никой няма да понесе отговорност за изхарчените на вятъра пари, ресурси и средства в търсене на вина у невинния човек.

??зводът се натрапва самичък:

Ако си свалил цените на лекарствата и с това си предизвикал намаляване на печалбата на търговците, ще бъде?? обявен за виновен или поне за престъпник. Публично. ?? обратното – ако си допуснал цените да растат безконтролно, тогава ще си на свобода, а нищо чудно и на добра позиция във властта.

Бъдещите министри, заместници и ??ефове на учреждения, които разполагат с държавни средства ще имат не едно, а много на ум. ?? сигурно няма да допускат подобни неща като намаляване на цените. Било на лекарства, било на горива, било на каквото и да е друго, от което се извличат сериозни печалби.

This entry was posted in Bulgaria, на български, общество. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.