"С??Н НА Б??ВШ?? ХОРА"

  Големият актьор Тодор Колев е и голям човек!

  В сборника “5. Държавна сигурност – политическа полиция” ще срещнете следните думи (стр. 467):

   “…Заслужилият артист от театър “София” Тодор Колев, син на бив??и хора, участвал като младеж в нелегална група, събирал в дома си различни театрали от столицата и заедно с тях обсъждали “творчески” и политически проблеми от враждебни позиции…”

  Сега вече може да си обясните злобата срещу Тодор Колев – по принцип, а и когато бе изпратен на дипломатическа работа в Канада. Та той не само е бил “син на бив??и хора”! Той е събирал хора у дома си и са обсъждали критично властта (“враждебни позиции” ще рече точно това – б.м., Вени).
  Щях да се усмихна, но всъщност е тъжно и стра??но.
  Стра??но е, че един режим може да определи родителите на който и да е като “бив??и хора“. Тъжно е, че това може да се случи и на човек като Тодор Колев; можем да си представим какво е било дереджето на не толкова известните хора, нали?

  За всички, които не си спомнят времето на социализма – да, тогава държавата има??е репресивна ма??ина и обича??е да слага етикети на хората. Някои бяха дисиденти, други – неформали, трети – “деца на бив??и хора”.

  А днес?

  Днес държавата продължава да разполага със същата репресивна ма??ина и пак обича да слага етикети на хората.

  Разликата със социализма е, че днес министърът на вътре??ните работи прави това не в доклади с гриф “Строго секретно!”, а публично – пред Парламента, когато нарече едни лекари “убийци”. Прави го пред камерите, когато хвърля тежката дума “престъпник” по адрес на кого ли не.
  Вие вече сте му свикнали и сигурно подминавате подобни приказки с думите “Е, той нали си е такъв…”, а не бива – не бива да се подминава както злоупотребата с власт, така и простотията на власт.

   (Не знам колцина от вас помнят, но Тодор Колев бе??е сред поддръжниците ми за кандидат-кмет на София преди десетина години.

   ??зползвам случая, за да му благодаря за подкрепата тогава.

   За мен от днес тя е още по-значима, особено като разбрах от посочения документ как се е отнасяла към него властта по времето на социализма.)

This entry was posted in Bulgaria, Personal, общество. Bookmark the permalink.

3 Responses to "С??Н НА Б??ВШ?? ХОРА"

 1. Марин says:

  Силно заинтригуван от термина, днес рових из публикуваните документи на ДС. Оказа се, че това си е ДС-арски терми и значи “бив??и полицаи”, “бив??и военни”. Четивото за състоянието на интелигенцията през 1984 г. е крайно любопитно.
  Сетих се, че Т. Колев го разкриха и като агент на ДС. Как точно се връзва тази справка на ДС с агентството му? ??злиза, че са го вербували след тази дата.

 2. Петър Бояджиев says:

  Не бих желал да бъде приет коментара като клюка или нападка срещу Адама. Този жандар който е написал това за Адама е по-простак и от жандар. Ние с Адама сме от един град и той е 2 години по-голям, от мен. Той си бе??е надарен и се вижда??е още по времето на средното му образование. Какво е правил после в София не знам защото бяхме в различни кръгове. Но за родителите му това е простотия и гадост. Баща му бе??е завър??ил стопанско училище, се казва??е на времето, каквото бе??е завър??ила и моята майка. От ученическите години се познаваха и имаха много добри отно??ения. Той бе??е изключително общителен и възпитан човек. Воде??е се за заслужил борец и т.н. Но до края на живота си остана крояч, и то много добър, във ??ива??ката кооперация и никога не пожела привилигирована работа. Майка ми се воде??е враг на народната власт защото имахме национализирана фабрика и освен това тя има??е една присъда за клевета срещу властта. Бащата на Адама знае??е всичко това но никога не промени отно??ението си към нея а и към мен. Той ми у??и и абитуриентския костюм и много други дрехи. Нали съм бил там – тогава се правеха проби и т.н. Почтен човек, който от почтеност явно преди 9 бе??е направил някави услуги на хора в нужда или заплаха и бе??е удостоен с този статут. Но ако го е използувал то е било единствено при кандидатствуването на Адама. Но Адама си бе??е надарен. Според мен Адама се е забъркал късно покрай първата си съпруга. Тя преди него живее на семейни начала със един белгиец който българските власти използуват като подставено лице – търговец на оръжие за Африка. Той живее??е в Сифия съвсем на??ироко. ??зпоскарали се се с кинтекс и подобие за пари и го вкарват в софийския затвор, където и умира. Но докато е жив жената / която също мисля бе??е от ??умен – сестра на моя съученичка / го посещава. По-късно тя се омъжва за Адама. Там е имало и проблеми за имущество на починалия и тъй нататък и вероятно тогава са го объркали човека. Но всичко това за Адама е само предположение. Не знам нищо със сигурност.

 3. Петър Бояджиев says:

  Термина бив??и хора е реален и работен във структурата на дс. Те са имали дори отделение или подотделение за работа изрично с бив??и хора.Този термин те са използували за всеки който е имал някакво по-добро социално положение преди 9 септември 1944 година. С това те са искали да подчертаят че тези вече не са хора и времето им е минало, но са останали живи и така са на изживяване.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.