“СИН НА БИВШИ ХОРА”

Големият актьор Тодор Колев е и голям човек!

В сборника “5. Държавна сигурност – политическа полиция” ще срещнете следните думи (стр. 467):

  “…Заслужилият артист от театър “София” Тодор Колев, син на бивши хора, участвал като младеж в нелегална група, събирал в дома си различни театрали от столицата и заедно с тях обсъждали “творчески” и политически проблеми от враждебни позиции…”
  1. Сега вече може да си обясните злобата срещу Тодор Колев – по принцип, а и когато бе изпратен на дипломатическа работа в Канада. Та той не само е бил “син на бивши хора”! Той е събирал хора у дома си и са

обсъждали критично властта

  1. (“враждебни позиции” ще рече точно това – б.м., Вени).
  1. Щях да се усмихна, но всъщност е тъжно и страшно.

Страшно е, че един режим може да определи родителите на който и да е като “бивши хора“.

  1. Тъжно е, че това може да се случи и на човек като Тодор Колев; можем да си представим какво е било дереджето на не толкова известните хора, нали?

За всички, които не си спомнят времето на социализма – да, тогава държавата има??е репресивна машина и обичаше да слага етикети на хората. Някои бяха дисиденти, други – неформали, трети – “деца на бивши хора”.

А днес?

Днес държавата продължава да разполага със същата репресивна машина и пак обича да слага етикети на хората.

Разликата със социализма е, че днес министърът на вътрешните работи прави това не в доклади с гриф “Строго секретно!”, а публично – пред Парламента, когато нарече едни лекари “убийци”. Прави го пред камерите, когато хвърля тежката дума “престъпник” по адрес на кого ли не.
Вие вече сте му свикнали и сигурно подминавате подобни приказки с думите “Е, той нали си е такъв…”, а не бива – не бива да се подминава както злоупотребата с власт, така и простотията на власт.

  1. (Не знам колцина от вас помнят, но Тодор Колев беше сред

поддръжниците

  1. ми за кандидат-кмет на София преди десетина години.

Използвам случая, за да му благодаря за подкрепата тогава.

 

За мен от днес тя е още по-значима, особено като разбрах от посочения документ как се е отнасяла към него властта по времето на социализма.)

 

This entry was posted in Bulgaria, Personal, общество. Bookmark the permalink.

2 Responses to “СИН НА БИВШИ ХОРА”

 1. Марин says:

  Силно заинтригуван от термина, днес рових из публикуваните документи на ДС. Оказа се, че това си е ДС-арски терми и значи “бив??и полицаи”, “бив??и военни”. Четивото за състоянието на интелигенцията през 1984 г. е крайно любопитно.
  Сетих се, че Т. Колев го разкриха и като агент на ДС. Как точно се връзва тази справка на ДС с агентството му? ??злиза, че са го вербували след тази дата.

 2. Петър Бояджиев says:

  Термина бив??и хора е реален и работен във структурата на дс. Те са имали дори отделение или подотделение за работа изрично с бив??и хора.Този термин те са използували за всеки който е имал някакво по-добро социално положение преди 9 септември 1944 година. С това те са искали да подчертаят че тези вече не са хора и времето им е минало, но са останали живи и така са на изживяване.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.