Електронно правителство?

От portal.bg

Електронното правителство бе открито. Отново. За пореден път. Вече се изморихме да ги броим. ?? отново се споменават старите познайници ЦАПК “Прогрес” сред авторите му.

Вероятно поради това то не е електронно и не е правителство. Погледнете сами сайта egov.bg.

Харесва ли ви? Разбрахте ли нещо?

За посетителите става ясно, че там има описани едни сухи административни процедури, с връзки към съответните закони.

Електронните услуги са си добре известните от по-рано и – забележете! – са сред най-търсените документи и услуги. Да, на едно място са и документите, и услугите. Защото ако бяха на различно, може??е да се види какъв е смисълът от съществуването на този нов стар портал:

# ??здаване на служебна бележка от НАПОО

# ??звър??ване на справки, информационни услуги и достъп до информация от НАПОО

# Подаване на жалби и сигнали до Комисията за защита на потребителите

# Предоставяне на информация за нехранителни стоки и услуги, които представляват риск за потребителите (това не е електронна услуга, а документ – б.р.)

Може да попаднете и на страницата, в която пи??е:

Електронни услуги

Със знак “e” се обозначават активните електронни (транзакционални) услуги на всякъде в портала. Активната електронна услуга е услуга, чийто ход и транзакция могат да се извър??ат по електронен път.

Ако някой успее да открие такива извън посочените три по-горе, молим да остави бележка.

Друг странен момент:

кликвате върху

“Данъчно облагане, декларации, митнически контрол”. ?? какво мислите, че става? Нищо.

Ако пък ре??ите да изпратите жалба до Комисията за защита на потребителите, може да го сторите веднага – само че системата не проверява кой е подателят, дали изобщо има нещо попълнено. Обзалагаме се, че в КЗП ще получат десетки празни документи. А и да не са празни – няма как да се докаже, че са били попълнени от лицата, които са се подписали, защото не се изисква електронен подпис при попълването им.

Същото е и при попълване на една от “най-търсените” услуги: ??ЗДАВАНЕ НА СЛУЖЕБНА БЕЛЕЖКА ОТ НАЦ??ОНАЛНАТА АГЕНЦ??Я ЗА ПРОФЕС??ОНАЛНО ОБРАЗОВАН??Е ?? ОБУЧЕН??Е

??зпраща се без електронен подпис.

Разбира се, трябва да се има предвид, че авторът ползва Mozilla Firefox, а при използване на Internet Explorer нещата са малко по-различни. С него се изисква електронен подпис. Това ще рече, че авторите на електронния портал най-вероятно са същите “експерти” от ЦАПК “Прогрес”, на които им трябва??е една година, за да почнат да приемат наличието на нормални браузъри през първия “Пилотен Портал на Електронното Правителство” (пунктуацията тяхна – б.р.).

?? т.н., и т.н.

Накрая, ето още един пример на некомпетентност. Според него крайният срок за подаване на данъчни декларации е изтекъл на 10.02.2007 г., независимо, че всъщност е на 15.04.2007 г.:

Какво е това?

This entry was posted in General, на български. Bookmark the permalink.

8 Responses to Електронно правителство?

 1. ??ван says:

  Вени,

  Това което коентира?? – сайта http://www.egov.bg – е правен не от ЦАПК, а от HP Bulgaria(Са??а Безуханова). Те са велики и разбират от тея неща и даже се гордеят с творението си. С гордо вдигната глава се похвалиха пред Стани??ев, Велчев, Гайдарски и куп посланници. Това, че си е една голяма излагация го знаят малцина. Добре е че и “Труд” от 01.10.07 загатна за позора на HP, но ще остане като приглу??ен глас зад фанфарите на Николай Василев. Бедна България е платила 5 млн. за този сайт + 16 сървера и 15 ТБ ( да тера байта) на който да се интегрира тази информация. Потресаващо, но факт. ??ди сега, че обяснявай каква е истината. По телевизията ги дадоха как истински си вярват и се радват на новата си продобивка.
  Но Вени, и ти си мъничко виновен. Близък си и със Стани??ев и с Първанов. Защо не ги поограмоти мъничко през тези години, за да не се “връзват” на Николай Василев. На всичко отгоре благодари и за съдействието и на ДА??ТС. ?? там ли смята, че това е електронно правителство? ?? там ли свър??иха хората дето разбират, или не им стига мъжество за да си кажат гласно мнението (темата за мъжеството я повдигна именно главния прокурор Борис Велчев).
  Да ни е честита новата придобивка, електронното правителство и http://www.egov.bg

 2. Pingback: eGov.bg | трънки и блогинки

 3. Pingback: MyKinda Технологии » Blog Archive » Електронно правителство в България?

 4. ??ване,
  не знам дали е правен от Са??а, някъде из медиите мернах ЦАПК, пък и именно ЦАПК е фирмата, през която се източиха над $ 40 милиона уж за наем на софтуер. Хюлет-Пакард поне направиха международни паспорти, ??офьорски книжки и лични карти.
  А за “връзването” на Ники Василев – нали знае??, че той е избор на НДСВ, а не на Стани??ев или Първанов?
  Аз мнението за т.нар. електронно правителство съм си го казал, още преди години. Някъде из http://www.portal.bg е.

 5. Тук попаднах на много интересен отговор от администраторите на егов.бг:

 6. Pingback: Bulgarian Experience » Blog Archive » eGov.bg

 7. Георги says:

  @??ван

  Ти това “електронно правителство” ако го mirror-не?? на 5 MB и го сложи?? на едно PIII на 300 MHz никой няма да ти каже “БРАВО”, защото няма лапане за разни хора. Силно съм притеснен от факта, че никой не казва нищо по темата…

  Ако не бе??е правен на JSF и няма??е кофти JS навигация щях да пусна аналогично нещо със себестойност 0,00 лв.

 8. Юрист says:

  Разбирам критиките ви от гл. т. на интернет потребители, но искам да вметна, че от гл.т. на юристите /съзнавам, че сайтът не е предназначен за тях, а за ??ироката аудитория/ е доста полезен. Един глас “За” от мен за ЕП.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.