Българи разсмиват с оксфордска комедия

Автор: Ралица Милева, Ph.D, Университет Джорджтаун, Ва??ингтон, САЩ

Корица на книгата, от сайта на ГеаЛибрис“Докторантска история на ужасите” започва като забавна пародия на филм за ужасите или криминален трилър, разположен във викторианска къща – общежитие за докторанти на стар oксфордски колеж. През нощта красивата и богата Силвия, американска студентка по обменна програма, пропада в мистериозна дупка на пода, а черна сянка скача след нея и затваря капака.

Оттук нататък обичайният ред на нещата се пропуква и започва серия разкрития за живота на младите учени, които са колкото абсурдни, толкова и сме??ни, че едва по-късно осъзнаваме, че са също толкова възмутителни и тъжни. Годеникът-финансист търси своята Силвия, но научава само легенда за призрака на къщата — теолог от 19 век, изгубил вярата си, отчаял се, защото преподава лъжи, и накрая изчезнал загадъчно, след което от къщата започнали да изчезват и млади девойки. В опитите си да извика полиция, годеникът разбутва дискретна схемичка за отглеждане на марихуана в двора и пада жертва на докторант и двама местни бандити, единият от които обяснява всичко… с марксистски аргументи.

Силвия се свестява в зловещо подземие. Надвесената над нея черна сянка обаче не е убиец психопат, а Франк, докторант биолог, който живее като от??елник в никому неизвестното подземие, за да си спести парите за наем. Това подземие би свър??ило добра работа на литераторката Анита, сексбомбата на северен Оксфорд, като черпи идеи за садо-мазо-сюжети от класиците… Тук за Силвия и Франк историята преминава в романтична комедия.

За да разбере всички пародийни препратки към литературни първоизточници, читателят трябва да познава английската литература от Шекспир до Браунинг и до Макс Биърбом, автор на пародийния роман за Оксфорд “Зулейка Добсън”. Но историята се чете леко и приятно и от неспециалисти. Шеметният диалог и напрегнатото действие с неочаквани обрати държат интереса, а запомнящите се образи – докторантът идеалист Франк, литераторката-сексбомба Анита и бандитът с леви убеждения Бат – ти стават като близки роднини…
?? накрая – тази пиеса е всъщност на английски. Написана е от двама българи – единият – доктор по литература от Оксфорд, другият – актьор в Холивуд.
Защо двамата автори – Светлин Стратиев и Николай Стоилов – са ре??или да напи??ат пиесата си на английски?

Основна тема в “Докторантска история на ужасите” е липсата на обществено внимание към младите учени, липсата на условия за научни експерименти, което прави животът на младите хора, посветили се на наука, много труден, тема, валидна не само за Англия и не само за България, а изобщо за Европа. Действието в пиесата се развива в студентско жилище в Оксфорд, като е пресъздадена английската действителност. ?? не на последно място, тук се намесват призраци и духове, толкова типични за английската литературна класика и за английската традиция. За знаещите английски ще бъде истинско удоволствие да прочетат пиесата. А да се надяваме и че ще можем да я видим поставена на сцена.

Книгата може да бъде поръчана от Слово.бг.

Вестник “Сега” също пусна дописка за пиесата.

This entry was posted in arts, Bulgaria, на български. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.