Светла Петрова: Всеки честен българин е алтернатива на посредствеността и помиярщината в политическия ни живот

??звестната журналистка Светла Петрова в уникално – за дне??на България – откровено интервю с Лили Маринкова по Българското национално радио. За съжаление не виждам да има особена реакция в българските медии, но какво пък – нали затова има ??нтернет?

От PR&Медиа новини, оригинално заглавие “??нтервю със Светла Петрова”. Получерния ??рифт е от мен.

  БНР, Неделя 150 | 01.05.2011

  Водеща: Продължаваме в следната последователност. Най-напред Светла Петрова, известната българска журналистка, която се сбогува носталгично с БТВ тези дни. Малко по-късно Любен Генов, новият председател на съюза на българските художници и други теми от протеста на социалистите и проблемите на работната сила в България. Но тъй като става дума за медии, то не би могъл да бъде не просто празничен, а направо драматичен. Предполагам, че ще избегнете тези тоналности. ?? сигурно (…) нека си говорим на вие, тази дистанция е полезна като става дума за медии. Може би е по-хигиенично. Вие трябва да отсеете дали да разкривате до край медийните потайности на БТВ.

  Светла Петрова: Ами здравейте, г-жо Маринкова. Въпреки, че за мен е странно да говорим по този начин. Колеги сме от толкова години. Работили сме заедно и в Хоризонт. Първо искам да кажа, че не е точна формулировката, че носталгично се сбогувам. Да, има някакъв момент на носталгия и на емоция, но искам да кажа, че макар и не е лесно, това не бе??е емоционално, импулсивно мое ре??ение. Че то отдавна зрее у мен. ?? благодарение на ръководството на БТВ и намерението му за промяна на началния час на предаването всъщност аз успях да го взема. ?? затова благодаря на ръководството на БТВ. Благодаря за това, че цели 10 години тази търговска, тази комерсиална телевизия задържа в програмата си едно изцяло и толкова некомерсиално предаване. ??мам предвид като съдържание, като стил, като начин на подготовка и осъществяване. То по никакъв начин, да кажем, не се различава??е от Неделя 150, от предаванията в обществените медии.

  Водеща: Защо трябва да се благодари изобщо за тази поносимост към публицистиката. Нима това е най-нежеланото?

  Светла Петрова: Трябва да се благодари наистина , защото знам, за една търговска медия не е лесно да подържа едно такова предаване. ??наче от рекламните блокове в предаването доста пари са влезли, не малко пари са влезли в касата на телевизията. Затова аз ви казвам, че обичам БТВ и винаги ще остана човек на БТВ, както обичам Хоризонт и винаги ще остана човек на Хоризонт. Най-важното бе??е, че през тези 10 години, пред които аз работих в БТВ в 9 от тях аз работих абсолютно свободно. През последната година обаче нещата драматично, дето казвате вие, се промениха. БТВ като най-голямата и в този смисъл най-влиятелната медия, която формира най-сериозно обществено мнение бе??е подложена на един… и е според мен подложена на един нечове??ки натиск, както и повечето медии в България. ?? ние трябва просто да си кажем истината за нещата. Аз знам, че и радиото, и програма Хоризонт са подложени на такъв натиск, но слава Богу Хоризонт с нейната бунтовна традиция устоява на този натиск. Но нали виждате какво става в момента в българските медии или сме слепи за това, което става. Че медиите са разделени тотално на две. ??ма една малка група медии, които продължават да бъдат наистина медии, да осъществяват мисията на журналистиката, да бъдат критични към властта, да бъдат неин коректив. ?? една огромна друга група от медии, които упражняват един отвратителен слугинаж на властта. То се вижда. Сюжетите на тези медии, които са истински медии са различи от сюжетите на другите медии. ?? бих казала, че медиите в България просто не издържаха изпита си по демокрация 21 години след промяната на 10-ти ноември. Те в момента с поведението си бол??инството, мнозинството от българските медии предават българското общество. Толкова жалък слугинаж, такива манипулации в полза на управляващите, такива грозни, гнусни поръчки за злепоставяне на журналисти, които са дръзнали да критикуват властта. Аз мисля, че не помним, даже последното не го помним от никого. А пък преди??ното да кажем от 1994 или от преди 1989.

  Водеща: Сега нека направим по-внимателно назоваване на проблема. Разбира се, всеки говори пред съвестта, пред себе си и пред свободата си. Не мога да не нарека натиск в радиото нечове??ки и в Хоризонт. Не мога да се закълна за това. Но искам да знам при вас как бе??е? Спускаха ли ви събеседници, забраняваха ли ви да говорите с някого? Ограничаваха ли във времето? Какво намирате в това нечове??ки натиск?

  Светла Петрова: Значи като казвам нечове??ки натиск имам предвид БТВ. ?? знам, че на мениджърите на БТВ никак не е лесно в момент. ?? това ре??ение, което те бяха взели за промяна на началния час на излъчването на предаването действително е най-безболезненото.

  Водеща: ??зглежда невинно даже.

  Светла Петрова: Най-невинно. Само че поставено в някакъв контекст от събития и обстоятелства, а аз така го поставих това ре??ение. В един по-об??ирен контекст. А и като прибавим начина, по който бях уведомена за това нещо, аз смятам, че това е нещо абсолютно неприемливо за мен. Убедена съм, че става въпрос за политически диктат това ре??ение. Аз съм им благодарна за това, че наистина се опитаха да ме защитят и да го направят по най-невинния начин…

  Водеща: Кои са те?

  Светла Петрова: Най-безпроблемния начин, обаче аз не мога да изтълкувам така нещата. За мен това е неприемливо и ще кажа защо смятам, че става дума за натиск. Спомнете си едно участие на премиера Борисов преди време бе??е, преди няколко месеца може би в сутре??ния блок на БТВ. Тогава бяха назовани поименно тези, които очевидно му създаваме проблеми. Най-напред бе??е споменато ??оуто на Слави, което от понеделник до петък го критикувало. След това аз съм го поемала в събота и Мира Баджева завър??вала в неделя. Какво се случи с тези предавания? Мира Баджева бе??е запратена някъде там в 8 часа в неделя. Не знам могат ли нейните зрители да стават толкова рано, за да го гледат. Аз вече със Сеизмограф не съм в БТВ. За Шоуто на Слави чувам, че също има натиск да се отдаде изцяло на забавния жанр. Да, действително това е характеристиката на това предаване.

  Водеща: Но как вие почувствахте този натиск? Коя бе??е тази невидима ръка като в семейство Адамс, която извър??и промените.

  Светла Петрова: Значи аз няма да влизам в подробности.

  Водеща: Това е важно.

  Светла Петрова: Аз няма да влизам в подробности. Знам, че е важно, защото действително аз благодаря на ??ефката на новините ни Люба Ризова за тази свобода, която имах години наред, която боже би никъде не съм имала. Не съм имала и в държавните медии. ?? затова няма да влизам в подробности. ??скам да кажа, че наистина стана трудно да се работи, защото започнахме да правим някакви невъзможни баланси. Примерно задължително като кани?? някого от опозицията трябва да покани?? някого от властта. Само че тези от властта, от сега??ната власт първо не са много вербално подготвени. Второ повечето са страхливи от медиите. Трето те там са като батальон някакъв и им нареждат ще отиде?? там, няма да ходи??. Така че това бяха едни абсолютно невъзможни за постигане баланси въпреки че по някакъв начин се опитвах да ги правя. Все едно. Не искам повече да работя по този начин, не искам да го правя и затова просто избрах свободата, както съм я избирала и много пъти до сега. Но искам да кажа, че в момента българските медии и особено частните медии, както и цялата българска държава се управлява чрез ??антаж. Те се управляват чрез рекет. Значи при частните медии този ??антаж и рекет преминава най-често през собствениците, защото собствениците обикновено имат и някакъв друг бизнес освен медийния и е лесно да бъдат прещипани. Дали ще бъдат подложени на драстични данъчни, полицейски и всякакви други проверки. Дали ще им се правят някакви бизнес услуги в замяна на което ще се искат медийни услуги. Дали директно ще бъдат рекетирани с компромати, които могат да бъдат извадени.

  Водеща: Добре. Нека да назовем.

  Светла Петрова: Защото знам и за такива случаи.

  Водеща: От известно време, откакто това правителство даде възможност Красимир Гергов да признае, че е собственик, понеже този факт грижливо се укрива??е от няколко български правителства и също така от съставите на СЕМ. Там бе??е добре постлано, че той… този факт бе??е укриван. Ето Красимир Гергов призна, че БТВ е негова. Вие чувствахте ли как този човек със своите интереси и вероятно политически избор се намесва в програмата?

  Светла Петрова: Аз не мога да направя директна връзка между… просто, защото нямам абсолютните доказателства, директна връзка между някакъв натиск на Красимир Гергов и това, което се случва в телевизията. Да кажем, единственото нещо, което мога да спомена от последните дни е, че след като Татяна Дончева в ефира на Хоризонт, ако не се лъжа точно при вас в Неделя 150 каза, че Красимир Гергов е праве??ки олигарх се оказа, че не е така лесно Татяна Дончева да дойде в БТВ. ?? аз много се надявам с това мое участие сега при вас да й помогна, да й отворя някак вратата към БТВ, защото в един момент БТВ държи все пак на имиджа си на свободна, на обективна медия, на медия, която работи по правилата. Но ето, оказа се, че заради едно такова лично, лична квалификация към него тя се оказва нежелан събеседник. Нямам никакви други факти и доказателства. ??мам усещания и имам логическо мислене и знам, че по принцип така се действа със собственици, не само със собственици, така се действа с журналисти в медиите.

  Водеща: Винаги…

  Светла Петрова: Знам, че са рекетирани журналисти и мениджъри на медиите. ?? се оказва, че този натиск, този политически натиск през икономически и корпоративни интереси е много по-ефективен отколкото идеологическият, срещу който ние някога с вас навремето се борехме. Защото тук аз не мога да очаквам солидарност от никого. Не очаквам солидарност. Хората си пазят работата, особено в икономическа криза.

  Водеща: Да, това е новата зависимост. Но нека да кажем, че не става дума само за последното политическо управление, тъй като има една книга на Борислав, който бе??е в БНТ, Геронтиев, дълги години и той казва, че СЕМ винаги има??е услужливи гласове, които подготвяха това, пред което сме изправени сега. Ние сме изправени реално пред монопол. Така че това стана с участието на много хора, които се пи??ат на експерти и действат с услужливо гласуване с десницата. Разбира се, отговорът, който по темата е изключително важен за елементите на свободата, невъзможността да се ди??а свободно. От друга страна как ли се чувства един човек, който има класовото нахалство да пречи на журналистите. Как ли се чувстват тези изключително мощни финансови фигури, които се опитват да редят хората като на ??ахматна дъска?

  Светла Петрова: Ами аз не искам да влизам в тяхната ду??евност. Мисля, че по-важни съобщения имаме да направим ние. Аз, вие, хора като нас към българското общество, защото смятам, че в момента България преживява драматичен и много важен, много критичен, бих казала, момент. Просто от това как ще се държат медиите и гражданите на тази държава зависи какво е бъдещето на България и на децата ни. Може да звучи претенциозно и помпозно, но това е самата истина. ?? аз бих… просто ми писна да слу??ам как ГЕРБ нямали алтернатива. Ама Боже мой, това е абсолютна глупост. Всеки българин, всеки честен професионалист, подготвен по икономика, финанси, право или в някоя хуманитарна област е алтернатива на тази безпросветност, на тази посредственост и на тази помиярщина, която се е настанила в българската политика. ?? започвам директно. Г-жо Маринкова, вие не сте ли алтернатива? Ставате ли? Проф. Димитър ??ванов от Лондон не е ли алтернатива? Татяна Дончева не е ли алтернатива? Само че за вас написаха обслужващите властта вестници, които не са вестници, това не са медии, това са…

  Водеща: Да им спестим тогава.

  Светла Петрова: Значи те упражняват човекоядство. Написаха за вас каква сте била, написаха за моя син, че бил трафикант на проститутки. Но аз ще кажа, че проститутки са тези, които направиха този капан. Едните са политически проститутки. А другите са най-зловещите герои на прехода, които 20 години манипулират българското общество и го управляват чрез компромати. Всеки трябва да бъде в зависимост. ?? аз доколкото знам, някъде там в подземията на ДАНС има архив, съхранен от СРС и от документи за елита, т.нар.елит на обществото. Журналисти, политици, бизнесмени. Ха някой се опита да надигне глава, моментално му се слага примката на ??ията. Просто България трябва да престане да се управлява по този начин. ?? тя ще престане да се управлява по този начин, когато други хора влязат в българската политика, когато хората… ето аз изброявам имена.

  Водеща: Добре, това не сте задължена да го правите.

  Светла Петрова: Не, Лили, извинявайте, важно е да се чуе това нещо. Кои са хората, които могат да я изтеглят тази държава. Те са от различни политически цветове. Но примерно един ??ван Сундарски, един д-р Николай Михайлов, една Не??ка Робева, един Атанас Семов. Това са хора с различни политически цветове, но това, което ги обединява е, че те са честни хора. Не са участвали в голямата далавера на прехода. Един Цветозар Томов, един Стефан Гамизов, ако щете, един Велизар Енчев, Са??о Диков. Това са хора, които се борят за истината. Към всекиго от тях може да има упреци. С част от тях аз бих спорила по някакви политически, идеологически пунктове. Но това са хора, които се обединяват от честността. ?? българите така трябва да гласуват на следващите избори.

  Водеща: Добре, Светла.

  Светла Петрова: Да не гласуват за тези с непомерното богатство и необяснимото богатство, а да гласуват за честни хора. ??наче държавата ни е обречена. ??наче ние поединично ще се спасим. Ще заминем на някъде. Само че и това ми писна да го слу??ам как трябвало да заминат на някъде възрастни и млади. Ама защо ще заминавате, бе хора. Да си отидат онези ло??ите с милионите, ако искат. Ние тук, дето ще останем, ще успеем да се оправим.

  Водеща: ?? така. Това бе??е Светла Петрова с един гневен монолог. Една част от нейните възгледи споделям и особено смятам, че проблемите с българските медии пред изборите са доведени до някаква много голяма крайност със своята… принципите на монопола и единовластието, съвър??ено доказуемо. ?? че българските журналисти винаги могат да се обединят и да бъдат заедно.

Това, което на мен ми прави впечатление, са няколко неща (в произволен ред):
– Че изобщо се говори по тази тема.
– Че се говори в ефира на националното радио.
– Че се говори с една година – година и половина закъснение.
– Че в другите медии не се говори нищо по тази тема.

Вероятно е да има и други изводи, които всеки може да направи сам, но за мен е непонятно това желание на всяка власт за контрол върху медиите. Народът чете вестници, слу??а радио и гледа телевизия, като се смее, вярва на глупостите за известните хора, но не съм забелязал да се доверява на медиите. Така че, ако някой си мисли, че като владее медиите, владее хората, то той не е на прав път.

This entry was posted in Bulgaria, на български, общество. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.