Важно за ??нтернет-доставчиците и за потребителите

Нели Огнянова информира: Доставчиците не са длъжни да предоставят данни за самоличността на абонатите си!

Много чакано преюдициално заключение на Съда по въпроса какви са задълженията на доставчиците на интернет достъп и услуги на информационното общество, длъжни ли са да предоставят данни за самоличността и адресите на абонатите си. Защо много чакано – защото практиката в различните страни от ЕС е противоречива (писах за Белгия преди време).

?? отговорът е: не са длъжни.

Ре??ението на испанския съд се очаквало до края на годината – но то вече няма как да не е в този смисъл. (Вж и Еленко)

Във връзка с този факт, е-вестник пи??е:

Хората от МВР, които издирват по някакви причини от доставчиците на ??нтернет т. нар. IP-адреси на потребителите, вече са нару??ители на европейските закони. В последната година има??е много случаи, когато от МВР издириха по IP-адреси конкретни потребители и предявиха към тях претенции за размяна на филми и музика. Оказва се, че това вече е забранена практика от Европейския съд. (IP-адресът е нещо като индивидуален номер на всеки потребител в ??нтернет, който той получава от ??нтернет-доставчика си. При писане на съобщения във форуми и пращане на поща, в съответния сайт, до който е адресирано съобщението, се отбелязва IP-адресът на потребителя, който го е пратил. IP-адресът се регистрира и при размяна на филми, музика и др.).
Юрист от Вис??ия европейски съд Джулиън Кокот заяви пред изданието Еuobserver, че фирмите за доставка на ??нтернет не са длъжни да дават на полицията информация за клиентите си, чрез която органите на реда могат да установяват местонахождението на даден компютър или лицето, на чието име е регистрирана ??нтернет-връзката. Това заяви юрист от Вис??ия европейски съд пред изданието euobserver.

Доставчикът може да запази в тайна адресите на компютрите на клиентите си (т. нар. IP-адреси), дори и потребители от неговата мрежа да са заподозрени в нелегално ??нтернет-споделяне на музика или други продукти, защитени от закона за авторското право.

Юристът от Европейския съд за справедливост (European Court of Justice) Джулиън Кокот уточнил, че според европейското законодателство, на ??нтернет- доставчиците от страните-членки на ЕС се разре??ава да отхвърлят искания за разкриване на лични данни за ??нтернет-трафика на обикновени граждани, с изключение на криминални случаи, при които такова сътрудничество може да се определи като препоръчително.

Въпросът опря до Европейския съд, след като испанският телеком и ??нтернет-доставчик “Телефоника” отказа да разкрие пред Асоциацията за музикални и аудио-визуални продукти “Промусика” (Promusicae) имената и адресите на хора, за които асоциацията предполагала, че си разменят нелегално песни, защитени от закона за авторското право.
“Промусика” имала нужда от лични данни, за да започне законови действия срещу потенциалните нару??ители на авторското право, но “Телефоника” възразила, че такава информация може да се дава само като част от криминално разследване или в случаи, свързани с обществената защита и националната сигурност. Мнението на Европейския съд потвърждава законността на действията на “Телефоника”.

Как е в България?

Независимо по каква причина искат да издирят IP-адреса на някой потребител, българските полицаи винаги твърдят пред ??нтернет-доставчика, че става въпрос за криминално разследване, коментира за e-vestnik адвокатът от Софийската адвокатска колегия Боян Новански.

Неофициално се знае също, че полицаите не отправят искане да получат IP-адреса на даден потребител, а директно заявяват по телефона на доставчика: „??ли ще ни го кажете, или ще дойдем в офиса да ви вземем сървърите за проверка, пък вие се оправяйте после“. Такива заплахи са полицейски произвол и абсолютно незаконни, но вър??ат работа пред страхливите доставчици.
В България има много на брой малки ??нтернет-доставчици, които чрез заплахи лесно могат да бъдат принудени да дадат всякаква информация, българската полиция се възползва от това и без усилие придобива личните данни на всеки българин с достъп до ??нтернет.

В много случаи полицаи издирват IP-адреси дори не за разследване на неправомерно точене на филми от ??нтернет или за някакво престъпление, а просто заради поръчки да се разкрие самоличността на участник в някой от форумите, който коментира остро действия на полицията, на някой министър и др. подобни. Механизмът на действие на полицаите е следният – обаждат се на системния администратор на някой вестник, в чийто форум се намира някой коментар, който ги интересува, и искат IP-адреса на човека, написал коментара. Администраторът не е длъжен да го даде, но полицията използва молби и заплахи, и както обикновено твърди, че става дума за разследване на криминално престъпление. ??ма случаи, когато от полицията са пращали писмено искане до редакции, с юридически несъстоятелни полицейски разпореждания да им се предаде IP-адрес на еди кой си участник във форума под еди коя си статия. Когато получат IP-адреса, полицаите откриват кой е ??нтернет доставчикът и отиват при него да им каже кой е пък конкретният човек техен клиент, който има договор за доставка на ??нтернет и е получил това IP. По силата на заплахи също го получават и разкриват адрес и самоличност. Разбира се, това не съвсем точно, защото договорът за доставка е на името на един човек, а в конкретния случай може някой друг да е писал на този компютър. ??ли няколко съседи да са свързани и да ползват общо IP. Но информацията е достатъчна на полицаите да продължат да разследват и да се ориентират приблизително кой може да е човекът, който ги интересува.
Според адвокат Новански, редът изисква разследващите да получат разре??ение от съдия. С този документ те трябва да поискат от доставчика на ??нтернет информация за техния потребител. Но тук все още не се работи със законови средства, това е България, а не Франция или ??спания, коментира адвокатът. Според него, първо IP-то не е годно доказателство в съда за доказване самоличност на извър??ител. Второ, е нещо, с което не може хората да разполагат така свободно, както това се случва у нас. „То е като да ти знаят номера на личната карта или ЕГН-то, това е защитена информация“, обясни Новански.
Все пак той изрази надежда, че нещата ще започнат да се случват по законния ред и у нас, така че е добре да се знае от доставчиците, че правото е на тяхна страна, когато отказват да дават лична информация за клиентите си.

This entry was posted in на български. Bookmark the permalink.

One Response to Важно за ??нтернет-доставчиците и за потребителите

  1. Както отбеляза един колега, трябва да се знае, че в почти всички случаи у нас полицията използва претекста за наказателно преследване, т.е. че е налице престъпление, а в такива случаи не може да се отказва информация.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.