Създава?? ли новини, носи?? си и щетите*

В “24 часа” са пуснали моя отговор на статията “??нтернет е атомна бомба“. Отговорът е пуснат под заглавие “Създава?? ли новини, носи?? си и щетите”. Препечатвам го тук изцяло:

  “24 часа” публикува статия под заглавие “??нтернет е атомна бомба“. Като един от пионерите на интернет в България не мога да не взема отно??ение по темата.

  Въпросът всъщност не е дали интернет може да е източник на достоверна информация, или не. Въпросът е защо има водещи, които са склонни да подведат гостите си по наклонената плоскост. Въпросът е защо има журналисти, които са готови да омаскарят когото и да се наложи. Въпросът е защо има издания, които публикуват на 1-а страница с крещящи заглавия грозни клевети, а опроверженията се пускат след години и множество съдебни дела на 16-а страница с малки букви. ?? не на последно място е въпросът защо политици новобранци се явяват неподготвени в студиата и ръсят глупости.

  Политиците се мислят за велики, медиите се изживяват като някаква четвърта “власт”, страната крета по пътя, по който преди много години е минала Европа, а народът все едно ще псува и тия, и ония, пък сетне пак ще се напие.

  Проблемът не е, че някой е паднал толкова надолу, че да се доверява на интернет, а че никой няма доверие на традиционните медии, защото те станаха прекалено долни. В интернет вече се знае кой пи??е обективно и човек реално може да намери добра информация за фактите и събитията, които го засягат. В традиционните медии е невъзможно да се открие обективна критика или анализ на много неща, свързани с рекламодателите например. Можем да почнем и свър??им с цените на разговорите чрез мобилните телефони, за които никой не обелва сериозна дума.

  “Атомната” бомба е избухнала отдавна в отно??енията между медиите и потребителите на информация; тя е причинила щети, които трудно могат да бъдат измерени. Последиците от медийната бомба тепърва ще съзираме сред българите. Също както и щетите от истинската радиация, щетите от радиацията на думите са трудно- излечими. Когато се появят не българският “Уотъргейт”, а българските журналисти, които да разкрият на??ия “Уотъргейт”; български масови медии с голям тираж, които да публикуват истинско журналистическо разследване; български редактори, които да държат повече на професията, отколкото на заплатата си; български издатели, които да са спокойни, че читателите им ще ги подкрепят, дори и да загубят някой рекламодател… Едва тогава ще можем да станем страна, в която информацията е сила. В момента информацията обикновено се изфабрикува, за да може да се произведат новини. Медиите ре??иха, вместо да информират за случващото се, да го създават, защото знаят, че зрелищата се продават най-добре.

  Детинският възглас “??маме новина!” превърна истинската новина в нещо незначително, тривиално. ?? се оказа така, че без атомна бомба няма новина. Затова сега всеки ден навсякъде има материал за атомни бомби. Дали обаче ще ни поразят, зависи от това къде ще кликнем с ми??ката.

  ВЕН?? МАРКОВСК??
  Авторът е председател на борда и директор на ??нтернет общество – България, и член на борда на ??нтернет общество в Ню Йорк.”

_____
* – Заглавието е на редакцията на “24 часа” (б.м. – Вени Марковски)

This entry was posted in Bulgaria, на български, общество. Bookmark the permalink.

One Response to Създава?? ли новини, носи?? си и щетите*

 1. Mlad_i_razo4arovan says:

  Според мен типично за медиите навсякъде да търсят издънките на хората и с това да си правят новините – клюките продават навсякъде. “Саркози си има любовница” – уау, той ли разказа?
  На??ите медии са платени в мнозинството си и обикновено служат на властта. Те промиват мозъците ни както си искат – те казват кой е герой и кой “ми??ка”, “мижитурка” и героят е този, който плаща. Напоследак дори като отворя новинарски вестник или гледам новинарска емисия по телевизията усещам коя статия по чия поръчка е написана, та дори и цели не какви да е,а национални канали биват манипулирани кое трябва да се излъчи и как, та дори имам чуството, че имат текстописци – така тънко манипулират общественото мнение и целта е една – “Вие нямате глас. Нищо не можете да направите срещу властта и парите – опитате ли ще бъдете смачкани, осмяни и ще съжалявате, че сте надигнали” т.е. целта е една – апатично общество, което да гледа тъпо и да си повтаря “Откажете се – нищо не може да се направи”.
  Кой е най-бунтарския период от живота на човека – не е ли случайно младостта? Това младо общество през последните години е живяло в лъжи и манипулации от страни на медиите – слу??ало е как България е последната по всичко всички показатели, освен по смъртност, докато действителността наистина е станала такава. На кой ще помогне апатията – на всеки управляващ да прокарва каквито си иска закони, защото “няма какво да се направи срещу него”.
  ??нтернет позволява на хората да обменят мнения по между си – това трябва да се следи, трябва всеки политик във всеки момент да знае обществените настроения и да си играе с тях. Трябва да се следи да не се сформират митинги като миналогоди??ния януарски митинг, защото току-виж някоя телевизия на която не са платили ре??и да отрази митинга и видят прякото предаване повече хора и се присъединят и може да стане нещо неприятно…Хваща?? подкупни репортети плаща?? си таксата и дава?? желаната новина.
  Големия брат те почуква по рамото и казва “Нищо лично, но ми се плаща да те мънипулирам. ??ма два начина да влезе?? в последната стая – като се приложи сила или да влезе?? доброволно, за да не се стига до прилагането на грубата сила.”
  Това което исках да кажа е, че медиите трябва да са безпристрастни, да не са на ничия страна – да отразяват проблема пък хората сами да си правят изводите. Писна ми да слу??ам как този бил един къв си, пък онзи онакъв – нека се представят нещата 1:1 такива каквито са, а докато това не стане подготвени новини аз няма да гледам. Вече в новинарските емисии май само прогнозата за времето остана необработена, но знае ли се – ако утре се подготвя голям протест, то може да има ураган, та затова по-добре никой да не излиза да протестира, а да стои у дома на сигурно.
  Търговци гледайте новините – там ще видите цените на кои стоки от тези, които продавате са се пови??или, за да не пропуснете и във ва??ия град да вдигнете цените.
  Пуснете някоя чалга певица, сипете ча??а рекия и ако искате да чуете каквото е предвидено да бъде чуто днес гледайте “новините”.
  Вярно ли е, че преди 20 години сме излезли от социалистическия строй и диктатура или е било поредната лъжа? По-скоро медийна ??ега. За някои все пак демокрацията за добро или ло??о дойде – емигрираха…
  Кадърните и непримирими хора трябва да разбрерат, че са малцинство и да емигрират и в България да останат само апатичните субекти, които да са готови да те пребият за коричка хляб и да гласуват за който иска?? за една бира.
  Очернете учителите – накарайте ги да се чустват жалки. Дайте безгранични права на учениците и ако някой учител си изпусне нервите го дайте по телевизията. Нека образованието отиде по дяволите, защото необразованите хора по-лесно се манипулират.
  Гореизложеното е описанието с думи на 25тия скрит кадър, който аз видях в различни “новинарски” емисии.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.