Какво се крие зад ненавистта към Румяна Желева?

Бях написал този текст на 28-и декември и го публикувах в моя профил във “Фейсбук”. Пускам го днес в блога си, защото той е отново актуален, в светлината на последните атаки срещу Румяна Желева…

  Направих си труда да се поровя из сайта на “Дойче веле” и установих нещо много интересно. Съдете сами:

  24.07.2009 г. “Румяна Желева е убеден европеец
  Професор Екхард Дитрих познава Румяна Желева и като евродепутат от честите му посещения със студенти в Брюксел. Ето защо той е убеден: “Хора като Желева са полезни за българската политика… Тя е много почтена. ??зрастнала е в страната, има опит в чужбина – в Брюксел, Германия. Румяна Желева познава света и е отворена към него. Тя е убеден европеец. Мисля, че това са достатъчни предпоставки да стане вън??ен министър…Тя работи много, не казвам, че е работохоличка, но издържа на натоварване. Тя ще даде всичко от себе си и в качеството си на еврокомисар.”

  06.08.2009 г. “Уважавана
  Под това лаконично заглавие балканският наблюдател на Франкфуртер Алгемайне Цайтунг, Михаел Мартенс, портретира новата ръководителка на българската дипломация Румяна Желева.

  30.11.2009 “България си получи заслуженото
  Всъщност, трябва да признаем, че за страна с досие на член на съюза като българското са твърде малко ресорите, които могат да се определят като подходящи. Същевременно ресорите в комисията се дават не толкова на държави, колкото на личности. Но в на??ия случай е трудно да се каже на кого, на чии качества в по-голяма степен подхожда полученият ресор – на страната България или на нейния представител в комисията лично.

  01.12.2009 “Раздразнение и гняв в България
  В България мнозина продължават да задават въпроса, въз основа на какви критерии Желева е получила поста на еврокомисар; премиерът Бойко Борисов и неговата партия ГЕРБ досега не са отговорили на този въпрос. Затова пък в понеделник Желева даде пресконференция в отговор на отрицателните коментари. Тя заяви, че критиките срещу нея и ресора й идват от “необразовани хора” с “провалени вътре??но-политически кариери”. Борисов посочи, че ресорът за хуманитарната помощ е важен.

  28.12.2009 г. “Желева: гангстерска невеста за ЕК?
  В действителност Желева едва ли е толкова спокойна. Още от сега тя очаква сигурно с напрежение следобеда на 12 януари, когато ще трябва да отговаря на въпросите на евродепутатите. А някои от тях искат да “изпържат” кандидатката на българския премиер Борисов. Тя е некомпетентна, казват – и злобна.

  Та се питам – какво се крие зад променения тон на медиите в Европа?

  Аз не познавам г-жа Желева лично, за да мога да кажа какъв човек е.
  Но съм сигурен, че няма начин да не е убедила Барозу, че може да бъде еврокомисар – т.е. да забрави факта, че е от България и да работи за Европейския съюз. Тя не е кандидатура на България, за да се чувстваме обвързани с нея – тя е предложение на Бойко Борисов, но приета и ще бъде налагана от Барозу, т.е. той носи по-голяма отговорност за нея, отколкото който и да е от нас, българите. ??наче, като наблюдение от ??нтернет, не е ло??о да обновява страницата си във “Фейсбук” по-често – последната промяна е от 4-и ноември, докато личният й сайт е значително по-добре поддържан. ?? един съвет – няма смисъл сайтът й да е със запазени права (С), погре??но написани като ® ; по-добре е да го отвори за всеки – да може да ползват информация свободно, например при условията на “Криейтив комънс“.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

One Response to Какво се крие зад ненавистта към Румяна Желева?

 1. disclaimer: snimkata na g-zha Zheleva w Wikipedia e moe delo, no towa ne znachi, che ja poznawam 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.