Пълна статистика за ??нтернет потреблението в България

Понеже в последните месеци има редица изследвания за потреблението на ??нтернет у нас, ето ги обобщени, а когато стане готово и проучването survey.isoc.bg, ще пусна още един път тази статия, но с най-новите данни.

Това е положението в България към средата на годината:

1. ??нтернет използват 44.69 % (На практика процентът е по-голям, защото голяма част от децата под 15 години са онлайн, при това редовно). Това е според представително проучване на “Маркет тест” от юли 2009 г. Пълната статистика е тук (PDF файл, 65 Kb)
2. България е на 1-во място в ЕС по използван високоскоростен ??нтернет (над 10 Мbps). Таблицата е тук (PDF, 131 Kb), а пълният документ – тук (страницата се отваря в нов прозорец, докладът може да се свали и на български език). Според изнесените данни, 46.5 % от ползващите ??нтернет у нас са с достъп по-бърз от 10 Mbps. Швеция е втора в класацията с 36 %.
3. Според проучване на университетите в Оксфорд и Овиедо, девет държави – Южна Корея, Япония, Швеция, Литва, Латвия, България, Холандия, Дания и Румъния – имат качество на ??ироколентовия интернет, необходимо за бъдещи уеб приложения (като HD Internet TV ), които ще станат практика скоро. През 2008 това е било валидно само за Япония.

Тези данни са категорични: крайно време е да престанем да твърдим неистината, че България била зле с достъпа до ??нтернет!

?? е време да информираме ЕК за тези факти, за да не се пускат идиотски съобщения за медиите като това. В този ред на мисли, надявам се, че ек??ън-плана на МТ??ТС да отчете тези данни.

This entry was posted in Bulgaria, European Union, на български and tagged . Bookmark the permalink.

14 Responses to Пълна статистика за ??нтернет потреблението в България

 1. bogo says:

  Вени, това представително проучване ли е. Сори ако си писал, просто нямам много време да чета.Тоест може ли официално да се използва като статистика за България

 2. Pingback: Пълна статистика за ??нтернет потреблението в България « ??нтернет общество – България | ISOC-Bulgaria

 3. Да, представително. Добавих в текста, за да няма съмнения. 11804 човека. По представително – здраве му кажи!

 4. Бинка says:

  Знаех си 🙂 Хубава публикация, Вени. Стига сме се правили на нещастници!
  Благодаря!

 5. Miro says:

  ??зобщо не може да се твърди, че щом 44% от 11 000 ду??и ползват високоскоростен достъп, то и цялото население на страната го ползва. Моля, бъдете сериозни, а не фантасти! Вярно е, че и НС?? стъкмяват данните, но да имаме толкова голямо потребление – силно се съмнявам. Много хора, особено над 40 години, изобщо не могат да работят с компютър, камо ли да влизат в ??нтернет. Факт е, че има части от страната, където сме се изравнили с Европа, но има и още по-големи части, където за ??нтернет хората са чували само от телевизията.

 6. albert venn dicey says:

  ??нтересно, а какви са причините да сме пред Швеция по този показател?

 7. Pingback: ??збрано от мрежата – 19.10.2009

 8. @albert venn dicey: Вероятно по-ниските ни данни по т.1.

 9. 45% е напълно правдоподен процент на ползване на интернет, дори е възможно да бъде подценен – не само заради децата. По-важни в случая са два други въпроса: ??ма ли хора, които искат да ползват интернет, но не го ползват поради физическа невъзможност (живеят на места където просто няма възможност да се свържат), икономическа (нямат пари за да си платят) или поради неумения. Кой остава изключен и защо? В момента правителството или части от него трескаво обсъждат старата стратегия за ??ироколентов достъп и коментират нуждата от държавна намеса в полагането на нови оптики по градове и села, където няма интернет. Ние (Фондация П??К) също правим в момента изследване на физическото покритие с броадбанд (каквото и да значи това) и също се надяваме скоро да публикуваме резултатите си. Без съмнение е едно – България изобщно не е на последно място в Европа, а на над средното – както и да го мерите – и като покритие, и като ползване, и като скорост. За съжаление имаме една от най-ло??ите демографски структури и ло??и други инфраструктури. Хубав нет има по най-затънтените краища на България, компютри – в повечето домакинства с деца. Трябва да се дебатира друго – какво да направим така че да запазим това сравнително предимство пред останалите страни в Европа? Как да го преврънем в преимущество и конкурентоспосоност на предприятията? Как да подобрим качеството на интернет, как да развием нови услуги с по-висока добавена стойност върху броадбанда и т.н.

 10. Pingback: Блогът за икономика » Blog Archive » ??збрано от мрежата – 19.10.2009

 11. Pingback: Еврокомисарят Нели Крус идва в България, но данните ? за ??нтернет потреблението не са най-точните « ??нтернет общество – България | ISOC-Bu

 12. Pingback: Българите може да садят картофи, но имат най-бързия интернет « ??нтернет общество – България | ISOC-Bulgaria

 13. магистър инженер Рачо Рачев says:

  Цитат:”Много хора, особено над 40 години, изобщо не могат да работят с компютър, камо ли да влизат в ??нтернет.”

  Това е интересно твърдение – базирайки се на факта , че не всеки се хвали с “подвизите”си из виртуалния свят (където и само там може да се чувства истински щастлив …

  Това , че по младите не знаят нищо за реалния свят – не говори нищо добро за нацията като цяло – МАТР??ЦАТА е във всеки от нас – как ще се ползва е ре??ение на всеки един USER.

  Аз съм на 45 и нямам проблем с нищо в сферата на компотите – мога да “pi6a” и на диалектика (маймуница) – МА НЕ МА КЕФ?? – затва – аиде плавай …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.