Даниела за Гергьовден

Есето по-долу е писано от Даниела Горчева през 2007 г. Публикувам го с нейно съгласие.

Гергьовден/ Едерлези
или за Деня, в който всички празнуват победата над Ламята
Даниела Горчева, списание „Диалог”

“Че си срещна сура ламя,
сура ламя с дур три глави,
че извади остра сабя,
че отряза дур три глави,
че текнали дур три реки.”

Българска народна песен

??ма ги в митологията на всички народи – змейове, лами, хали и дракони, с криле и люспести опа??ки, с нечувани и невиждани размери. Земята се тресе под тежките им стъпки, те сеят страх и ужас, хаос, смърт и разру??ение. Понякога летят. Понякога се бият едни други и битката им е стра??на.
Ламята в българските приказки има три, седем или девет глави, запла??ва да опусто??и цялото царство, заключва изворите, бълва огън, размахва криле в тъмните небеса, излиза от дълбините на морето или идва от Долната земя, краде златните ябълки, изяжда девойките или момците. Но винаги си намира майсторът. Защото насреща й се изправя Юнакът. Юнакът се появява, когато отчаянието вече е обзело всички – ламята е изяла всички девойки, останала е само една – най-личната, царската дъщеря, едничкото чедо на владетеля. Цялото му богатство пет пари не струва и той като последния сиромах от царството си е също толкова безпомощен пред злото, което е замразило изворите и е изгорило нивите с огнения си дъх. Хората от царството изпращат със сълзи на очи последната девойка за курбан на чудовището и знаят – изпращат не друго, а последната си надежда.
Но… нейде в далечината се чува рог. Рогът известява с тръбния си звук, че по пътя се е задал Юнакът. ?? ето го и него на своя кон, препасал тънка сабя. Вижда разплаканата девойка и я пита кого оплаква. ?? девойката му разказва, че е обречена, че ей сега ще долети (или ще изплува от дълбините на морето) триглавото чудовище и ще я погълне като всички преди нея.
– Бягай юначе, спасявай се – през сълзи го моли тя.
Но юнакът няма да е юнак, ако търти да бяга, за да отърве собствената си кожа. Юнакът затова е юнак – за да се изправи пред злото, да го предизвика да премерят сили и да го победи. ?? ето небето почернява и Змеят долита. Люспите му блестят на слънцето, трите му глави бълват огън, той е разярен. Кой дръзва да му се противопоставя?
Юнакът вади острата си сабя, очите му блестят. Захваща се люта битка. Три дни и три нощи се бият митичната хала и крехкият човек, въоръжен само с вярата си, че пред чове??кия кураж и най-могъщото чудовище е безсилно. Гръмотевици разкъсват небето, огромни вълни бу??уват в морето.
Накрая стихията отстъпва. В краката на Юнака лежат и трите глави на чудовището, девойката е спасена, а с нея и любовта, и надеждата. ??зворите са отключени, реките отново потичат, почернелите ниви вече зеленеят. Слънцето се смее от небето и птиците цирикат.
Победило е доброто, а злото е отстъпило. До следващия път.
Това е, което празнували от време оно всяка пролет предците ни, населявали на??ите земи. Славили Юнака, победил Ламята, възпявали отключените от ледените прегръдки извори, рукналите отново реки, зелените поля, приветствали с танци и песни зародилия се отново живот.
Славят го и днес и е единственият празник у нас, който се почита и от българи, и от турци, и от роми, от християни и мюсюлмани. Празникът има много имена – Гергьовден, Гергевден, Гюрговден и още: Йедерлези, Едерлез, Хедерлез, ??дерлез. Но е един и същ, както е една и съща радостта на хората от победилата пролет и настъпващото лято.
?? докато чета как българските роми празнуват като в приказките цели три дни и три нощи Гергьовден, се сещам за филма „Циганско време” на Емир Костурица и за Горан Брегович, който извлече от фолклора на косовските албанци онази прекрасна песен „Едерлези” – песента за ромите, които се хванали на дълго хоро, „всичките приятели, всичките роми, майко,/ всичките роми, бащице”, хванали се на това дълго хоро, за да празнуват Деня, когато Юнакът победил Ламята, която искала да изяде всички хора.Same amala oro kelena/oro kelena dive kerena
sa o roma, daje, sa o roma, babo, babo…
Гласът от песента се вие като струйка дим към небето. Димът сигурно е от загасналия огън. Девойката е вече на брега в очакване от дълбините на морето да изплува чудовището. Вълните кротко се плискат и се сливат с горчивите сълзи на младото момиче, в далечината мирно похлопват звънците на стадо овце. Рогът се чува и той отдалеч и напомня параходна сирена. Тръбният му звук изважда античния Хор от вцепенението му и той запява и ето … от небето ливва пороен дъжд. Земята се разтриса от тежките стъпки на приближаващата ламя. Трепти и водата, събрала се в трапчинките, оставени в калната земя от копитцата на козите. Съвсем близо е вече…. Но и рогът се чува съвсем близо, току до у??ите на глухата ламя. ?? хоп, главите й вече се търкалят на земята. Едерлези!
?? всичките роми се хващат на хорото, и християни, и мюсюлмани, и българи, и гърци, и турци, и албанци, и сърби, и македонци, и целият Балкански полуостров се хваща на това ми ти дълго хоро и всичките хора от всичките континенти се залавят за него и опасват цялата земя, а в Пловдив гласът на Людмила Радкова се вие като струйка дим :
Eeee… Sa o Roma, babo babo, sa o Roma, daje… sa o Roma, babo, babo…
Eeee… Erdelezi, Erdelezi…

?? в Античния театър на древния град се изправят цигуларите и победоносно теглят своя лък, след тях се изправя и духовата музика също така победоносно и накрая се изправя и публиката и ръкопляска така, че дъждовната вода, събрала се в трапчинките, които копитцата на козите са оставили горе в планината, потрепва.

______
* – Всеки си има любимо изпълнение на “Едерлези”. Аз лично харесвам както оригинала, така и интерпретациите, защото всяка една от тях е уникална по своему. Разбира се, бидейки не особено обективен, най-много ми харесва изпълнението на Людмила Радкова (затова съм сложил него по-нагоре). А на концерта в Античния театър бях и останах възхитен.

This entry was posted in Goran Bregovic, на български. Bookmark the permalink.

3 Responses to Даниела за Гергьовден

  1. Даниела Горчева says:

    Вени, аз сигурно съм объркала името на изпълнителката(понеже не познавам лично сестри Радкови)и ако соло изпълнителката не е Даниела Радкова, както е в моя текст, а е Людмила Радкова, поправи го, моля те, в твоя блог, а аз ще го поправя в моя.:). Благодаря за чудесното изпълнение. Точно него имам предвид в края на текста. За съжаление гледала съм ги само на You tube. Прекрасни са.

  2. Разбираемо е, че иска?? всяка красиво нещо да е свързано с името Даниела 🙂

  3. Даниела says:

    ??ли с Дилмана:))) ??стината е, че ре??их,че певицата е млада и предположих, че е Даниела Радкова,защото знам, че тя е по-младата от двете. Така че може?? да предаде?? моите комплименти на сестри Радкови – хем невероятно красиви гласове,хем самите те красиви и младолики. А??колсун!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.