Защо не разбираме политиката?

Пейо е писал материал под заглавие “Аз не съм премиер и никога няма да бъда“.

Нямах време да му отговарям там, но мисля, че е важно да обясня защо в България често не се разбира какво всъщност се случва.

Пейо пи??е:

…На Сергей Стани??ев все нещо не му достига и нищо не зависи от него. Все нещо му пречи, никога не говори в първо лице и никога не поема отговорност. Всячески отказва и заобикаля заемането на ясна и категорична позиция и не мисля, че някой може да си спомни какво е казал минути след като го е изрекъл. Отличен пример за неговата властова и житейска позиция е и изказването по повод безконтролното подслу??ване:
Сергей Стани??ев: Защото не се знае кой кого слу??а. Аз съм говорил с лидери на партиите, които дори влизайки в кабинета на министър-председателя казват тук можем ли да говорим. ?? аз не мога да им дам еднозначен отговор…
Той е само един човек, със странна съдба, който се е случил да бъде твърде често в кабинета на министър-председателя. Властта и контролните правомощия, с които разполага са нещо, което той не може да се сети да използва и предпочита да е като всички останали. Властта по никакъв начин не го е променила.

Аз прочетох внимателно интервюто на Стани??ев пред бТВ (впрочем, невъзпитано и често прекъсван от водещия с безсмислени подмятания). Нека цитираме точно:

Сергей Стани??ев: Защото не се знае кой кого слу??а. Аз съм говорил с лидери на партиите, които дори влизайки в кабинета на министър-председателя казват тук можем ли да говорим. ?? аз не мога да им…
Водещ: А сменят ли си батериите на телефоните.
Сергей Стани??ев: ?? аз не мога да им дам еднозначен отговор, въпреки че все пак вярвам до там да не се стигне…
Водещ: Това представяте ли си министър-председателят да не е сигурен, че го подслу??ват, в каква държава живеем?
Сергей Стани??ев: Вижте, държавата постепенно се подрежда, дайте да бъдем също така, да не се …
Водещ: Но че ДАНС бе??е ва?? личен приоритет като министър-председател, няма как да бъде скрито това от ??ироката общественост.

?? сега всъщност може да се види защо това е станало “новина”. Всъщност Стани??ев не е оставен да си довър??и изречението (на два пъти), след това водещият (а не Стани??ев!) прави извода, че живеем в държава, в която министър-председателят не е сигурен, че не е подслу??ван. Водещият (не знам кой е бил, но бие на очи като въ??ка на чело) всъщност казва: “Това представяте ли си министър-председателят да не е сигурен, че го подслу??ват, в каква държава живеем?” Т.е. министър-председателят трябва да е сигурен, че го подслу??ват, ако живеем в нормална държава?

Някой ще каже, че се заяждам на дребно, но истината е, че медиите у нас масово не използват правилен български език и съответно генерират “новини” от елементарни неща. В горепосочения случай Стани??ев не е оставен да довър??и изречението си – на два пъти, вкл. и това, в което казва “…и аз не мога да им дам еднозначен отговор, въпреки че все пак вярвам до там да не се стигне…”
Всъщност добрият журналист би трябвало първо да изчака министър-председателят да си довър??и мисълта и после да го попита, напр. “??мате ли информация, ако съществува нерегламентирано подслу??ване, кой го осъществява – МВР, частни фирми, чужди държави?” ??ли: “А възможно ли е тези лидери на партии също да са имали контакти с оперативно интересни лица, каквато информация излезе за Ва??ия съпартиец Румен Петков?”

Но това би направил добрият журналист. Този, който иска да създаде новина би цитирал неправилно, би прекъсвал дори и премиера, за да постигне целите си. Същият ден по re:tv гледах интервю на ??ван Бедров с Елеонора Николова (?) по същата тема и там г-жа Николова каза нещо значително по-мъдро, което обаче отмина в ефира и сега ще го пи??а по памет. Г-жа Николова каза, че се радва, че премиерът е казал нещо подобно в ефира, защото е добре да се знае, че има нерегламентирано подслу??ване. ??менно – и точно тук трябва да задълбаят на??ите журналисти. Да проучат в МВР (Михаил Миков е достатъчно отворен човек) и да видят от тези над 10000 разре??ения, които се издават за подслу??ване, и от тези, които влизат в съда (по-малко от 0.1 %) какви присъди отнасят обвинените. Да разберат има ли продаване на информация, получена чрез подслу??ване. Кой я поръчва, кой я използва, за какво. ?? т.н., и т.н.

Но вместо това разговорът се плъзга по несъществените места и се търси жълтото, скандалното. При това то се създава – както можем да се убедим от цитираното по-горе интервю – с участието на самите водещи.

Е, точно заради в България не разбираме политиката и винаги си обясняваме нещата със световната конспирация, заговори, ??у??укане в тъмните ъгли и т.н.

Не ми се иска да отговарям на Пейо по-нататък, защото неговата статия е основана на погре??но тълкувана информация и съответно има много проблеми именно поради това. Нека да се спра обаче на няколко момента: дали трябва премиерът да приема еднолично ре??ения (да е властови тип “командир”) или обратното – след като се намира в сложна, три-странна коалиция, дали не е по-добре да търси компромис?
Дали властта на премиера произтича от него самия или от това какво управляващо мнозинство стои зад него? Някои помним как Филип Димитров падна от власт – именно поради това, че си помисли, че може да управлява сам.
От друга страна – нима хората са забравили, че само преди няколко години нито една партия в България не иска??е да бъде в коалиция с БСП, а в момента тя вече три години управлява – при това не с една, а с две партии?
От трета страна – какво ще се случи, Стани??ев се тросне на коалиционните си партньори и каже “няма пък, ще направим така и така!”? Според мен ще се случи следното: ще загуби доверието им, ще стане ясно, че не може да се контролира… Ще стане ясно, че на БСП не може да се разчита.

?? кое е по-важното: да се налага силово волята на един човек над други двама? Възможно ли е това? ?? каква ще е ползата? ?? за кого?

Нека бъдем конкретни: в последните три години икономическата атмосфера в България се подобрява, фирмите плащат повече данъци, хората си плащат социалните и здравните осигуровки, взимат кредити, купуват апартаменти и коли като невидяли… Осъществяват се сериозни чуждестранни инвестиции в най-различни области. Строят се пътища. Единствено в София нещата не са добре, но там си има кмет, който не се занимава с такива дреболии, защото има политически амбиции.

?? на този фон поведението на Стани??ев на мен ми изглежда напълно нормално, а не странно.

This entry was posted in на български. Bookmark the permalink.

11 Responses to Защо не разбираме политиката?

 1. stealth says:

  “…какво ще се случи, Стани??ев се тросне на коалиционните си партньори и каже “няма пък, ще направим така и така!”? Според мен ще се случи следното: ще загуби доверието им, ще стане ясно, че не може да се контролира… Ще стане ясно, че на БСП не може да се разчита.”

  какво ще се случи, ако аз съм съсобственик в една фирма и видя служител, който вместо да работи си бърка в носа (примерно) и аз му кажа “хайде сега трябва да направи?? това и това!”? дали ортаците ми ще ре??ат, че на мен не може да се разчита?
  Стани??ев просто не прави нищо. за да не сгре??и, за да не му се разсърдят, защото не може… знам ли… не е важна причината, а фактът, че липсват хора, които да поемат отговорност, които да направят нещо… и ако това е нормално поведение на министър-председател…

  п.п. малко се отклоних от конкретната случка, но ако министър-председателя ни не може да си каже лафа по телевизията… толкова по зле за него.

  п.п.п. и за икономическата обстановка – фирмите плащат повече данъци (това добре ли е?) и един (всяка година) огромен бюджетен изли??ък се изразходва в края на годината неизвестно как и къде. и ако в София не са добре, къде са?

 2. Stealth,
  Да се сравнява фирма с държавата е малко нелогично – предполагам и сам го разбира??. Като започнем с това, че коалицията бе направена не защото Доган, Симеон и Стани??ев се разбраха, а защото… (познай от раз!)… хората избраха точно такъв Парламент. Т.е. народът не иска??е една партия сама да управлява. Така че да се търси отговорност само у тях – съжалявам, но няма да се съглася, защото не е така. Отговорността е и на??а, на гласоподавателите.
  Що се отнася до поемането на отговорност – какво точно има?? предвид в описания случай? Да каже “Да, не те подслу??ват” или “Не, подслу??ват те”? ?? трябва ли министър-председателят да знае кога кой е подслу??ван?
  А за казването на лафа по телевизията – аз и друг път съм забелязвал, че у нас журналистите обичат да “подсказват” отговорите на интервюираните.
  ?? накрая – фирмите плащат по-малко данъци, но го правят повече фирми (това е добре, да.) В София не сме добре, защото няма метро, има огромни задръствания и дупки по улиците, въздухът е мръсен, няма ги вече много от градинките между блоковете, пълно е с бездомни кучета… ??зобщо – Борисов е кмет, който само си търси виновни за това, което не може да свър??и. Да не подхващаме темата за боклука, водата и “Кремиковци”…

 3. stealth says:

  държавата е фирма за услуги на която всички сме клиенти. аз така го разбирам.

  отговорността, казва??, е на??а. мога ли аз да направя нещо сам? не мога. вменил съм моята отговорност на парламента/правителството и очаквам те да вземат ре??ения и да носят отговорност. и когато те не правят нищо съм в пълното си право да съм недоволен.

  за описания случай – ако министър-председателя знае, че МВР се управлява както трябва, не виждам проблем да каже “Да, не те подслу??ват”. а ако не вярва на подчинените си хора… следват оставки.

 4. VoIP says:

  ?? Пейо и Вени сте прави.

 5. Stealth,
  държавата не е фирма – ако мисли??, че е, значи си фен на Симеон; той така обясни защо “ще ни оправи за 800 дни”. Отговорността е на??а, защото ние си ги избираме. ?? утре, когато изберем Бойко Борисов, не бива да се оплакваме, че и тоя е като ония, защото го знаем още от сега.
  За описания случай – а къде е казано, че само МВР подслу??ва? ?? дори и да знае, че МВР се управлява както трябва, защо си мисли??, че на някакво ниво няма и частна дейност? Само с промяна на министъра няма да се промени манталитета на, напр., катаджиите, които взимат подкупи.

 6. Ivo says:

  Veni,
  Казва?? “Т.е. народът не иска??е една партия сама да управлява.”. Би ли се обосновал защо примерно народът не иска в управляващата коалиция да са само БСП и НДСВ, а иска и ДПС да управлява?

 7. stealth says:

  никъде не е казано, че само МВР подслу??ва. но като се замисли човек, че службите имат и техника, и обучени хора, и опит… а, да, има и корупция. някак си ми е по-лесно да повярвам, че информацията изтича от там.

  самата смяна на министъра, сама по себе си няма и не може да доведе до нещо различно. но министъра може и трябва да работи за да се промени ситуацията в момента. и не само министъра, а всички по веригата надолу. докато стане така, че да ми е трудно да повярвам, че информация може да изтече от МВР.

 8. ??во,
  Спомня?? ли си какво се случи през 2005 г., при оформяне на кабинета? Помни?? ли, че НДСВ изкара цялата кампания като “единствената алтернатива на БСП”? ?? че след това им трябваха 2 месеца, за да разберат, че няма да могат те да сформират кабинет? Да не говорим, че за разлика от ДПС, НДСВ са много непредсказуем партньор – виж само как се разцепиха наполовина. За мен поведението на БСП в онзи момент бе??е предсказуемо, макар че имаха залитане – опитаха се да направят правителство само с БСП, което не се случи. НДСВ не искаха да правят правителство само с БСП, но и не искаха само с ДПС (ло??и спомени), така че тройната коалиция бе??е единствената възможност.

 9. Ivo says:

  Veni,
  Ясно е, че поведението на БСП бе??е предсказуемо. Все пак президентът Първанов разчита??е на гласовете на ДПС за втори мандат, така че конфигурацията, която задава??е БСП, бе??е БСП + ДПС + (евентуално) НДСВ. Нека в горния отговор заменим 2005 с 2009 и НДСВ с ГЕРБ. Твърди?? ли, че народът ще иска пак тройна коалиция, ако елиминираме фактора президентски избори?

 10. ??во,
  не твърдя нищо – народът сам ще си го направи през 2009 г. Ако преценят, че искат Бойко Борисов да им е премиер, ще си го изберат. НДСВ имат ??анс да влязат в Парламента – виж, че вкараха общински съветници миналата година. ГЕРБ, от друга страна, нямат ??анс да направят самостоятелно правителство, а като гледам как си горят мостовете към ДПС, НДСВ и БСП, не виждам кой ще поиска в коалицията такъв неидентифициран обект…

 11. Stealth, преди малко пуснах една статия, в която отчасти отговарям и на твоите твърдения.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.