Пребиха ??еф на "Спектърнет" във Варна

Това дойде току-що от “Спектър“.

На 19 декември 2007 г. около 20:00 часа вечерта бе жестоко пребит и многократно наму??кан техническият директор на Спектър Нет за гр. Варна г-н ??ван Чивчиба??иев. Мениджърът е причакан пред дома си от три неизвестни лица. Похитителите са го повалили на земята и са му нанесли жесток побой. Наръган е на три места в бедрената част, в близост до жизненоважна артерия. По чиста случайност кръвоносният съд не е засегнат. Лекарите са установили, че няма опасност за живота му.

Бруталното престъпление е очевиден опит за спла??ване на мениджмънта на компанията. То е поредният акт срещу „Спектър Нет” в гр. Варна. В рамките на два месеца двукратно бяха прерязани и унищожени магистрални оптични кабели на „Спектър Нет”, като при последния инцидент на 13-14 декември 2007 г. са пострадали мрежите и на няколко други оператори в града („Херос Комуникей??ънс“, „Ариел ТВ“, „Варна Нет“ и „Ариа Нет“). Нанесени са щети на стойност десетки хиляди лева.

„Спектър Нет” няма да толерира подобни престъпни действия и призовава органите на реда да се активизират за разре??аване на случая. Компанията апелира към всички колеги от сектора за информационни технологии да не допускат прояви на подобен тип изнудване и нелоялна конкуренция. Официални писма, жалби, документи по случая и др. са внесени към всички ключови инстанции.

Вижте и хронологията, изпратена от Спектърнет:

Престъпни посегателства срещу “Спектър Нет” АД в гр. Варна
Хронология:

15.10.2007 г., 10:00-10:30 часа: В района на кръстовище бул. “Хр. Ботев” и ул. “Александър Дякович” – гр. Варна, служителите на регионален офис “Спектър Нет” АД – гр. Варна полагат кабели за оптично трасе. Прокарването на оптиката е легално и планирано, спазени са всички изисквания – оптичен кабел 72 влакна с обозначаваща маркировка “Spectrum Net – 2000 метра”.

16.10.2007 г., 8:30 часа: На 16 октомври сутринта оптичните екипи на компанията констатират, че ??ахтата е отворена и оптиката вандалски отрязана (кръстовище бул. “Хр. Ботев” и ул. “Александър Дякович”, гр. Варна). По случая е подадена жалба в Първо РПУ-ОДП-гр. Варна.

16.10.2007 г., 18:15 часа: Управителят на варненския офис на “Спектър Нет”АД г-н ??ван Дочевски е запла??ен по телефона от собственика на фирма “??нтербилд” г-н Анжело Георгиев . Ясно и недвусмислено му е обяснено как мрежата на “Спектър Нет” ще бъде унищожена и няма да може да се възстанови за по-малко от месец. Малко по-късно следва второ обаждане до управителя на Спектър Нет – гр. Варна, като този път заплахата е лично към него.

17.10.2007 г., 20:04 часа: Цялата действаща активна мрежа на “Спектър Нет” за гр. Варна е прекъсната. Моментално е извър??ена експедитивна проверка от служителите на компанията във Варна. 15 ??ахти, собственост на “Спектър Нет” в гр. Варна, са отворени и са прекъснати магистралните оптични кабели на компанията. В непосредствена близост до ??ахтите на “Спектър Нет” се намират ??ахти на други доставчици за града. Техните ??ахти са непокътнати. Този факт дава достатъчно основание на “Спектър Нет” да заключи, че тези действия са уми??лено причинени и злонамерени. Всички данни сочат, че това са целенасочени действия срещу компанията.

18.10.2007 г., 4:30 часа: От “Спектър Нет” АД – София спе??но са изпратени работни екипи към офис Варна. Мобилизирани са всички ресурси на компанията за установяване и отстраняване на причинените щети.

18.10.2007 г., 8:30 часа: Продължава интензивното възстановяване на всички трасета, започнало още през нощта.

18.10.2007 г., до 12:00: Повече от 2/3 от мрежата на “Спектър Нет” във Варна отново работи.

18.10.2007 г., 14:30 часа: Екип на “Спектър Нет” възстановява трасе на кръстовището на улици “27 юли” и “Мария Луиза”, гр. Варна. Работата им е прекратена от двама “биячи”. При възникналата агресивна ситуация, служителите на “Спектър Нет” директно и недвусмислено са запла??ени с физическа саморазправа. В същия момент е открадната сплайс-ма??ина (на стойност 20 000 лв.), с която е работил екипът. Ма??ината не е видяна в отдалечаващите се биячи и се предполага, че са имали трети съучастник. За кражбата е съобщено на тел. 166 и на мястото пристига униформен полицай.

18.10.2007 г., 16:00 часа: Управителят на регионален офис Варна – “Спектър Нет” АД г-н ??ван Дочевски заявява официално кражбата на скъпо струващата техника (сплайс-ма??ината) в Първо РПУ гр. Варна. Тогава официално обявява и пълната информация, свързана със злонамереното унищожаване на оптичната активно действаща мрежа на “Спектър Нет” в гр. Варна. Разпитани са свидетели, свързани със случая.

18.10.2007 г., 18:00 часа: Опорната мрежа на “Спектър Нет” АД – регионален офис Варна е напълно възстановена и работеща. В резултат на този агресивен конкурентен акт са нанесени сериозни щети на партньори и клиенти на компанията в гр. Варна – големи корпоративни клиенти, институции, администрация, както и множество дома??ни потребители. Щетите, нанесени на компанията са на приблизителна стойност 60-70 000 лв. Мениджмънтът на “Спектър Нет” АД е силно притеснен за сигурността на служителите си в гр. Варна.

13.12.2007г. 17:30 часа: Служител на “??нтербилд” ООД се е свързва по телефона с управителя на “Спектър Нет” АД за гр. Варна, като претендира “??нтербилд” да бъде подизпълнител за изграждането каналната мрежа на “Спектър Нет”. В разговора “Спектър Нет” отказва да влиза в подобни взаимоотно??ения с “??нтербилд”.

13.12.2007г. 19:30 часа: Два часа след проведения телефонен разговор, четири оптични точки от мрежата на “Спектър Нет” АД, през разтояние от 5-6 километра са прекъснати. ??зпратен е екип на “Спектър Нет” за проверка на трасетата, който констатира, че са срязани кабели на 5 места и то по икзлючително професионален начин. Внесена е жалба в Първо РПУ-ОДП-гр. Варна.

14.12.2007г. часа: Констатирана е поредната щета над оптично трасе на “Спектър Нет”. Отново е внесена жалба в Първо РПУ-ОДП-гр. Варна. За срязаните комуникационни съоръжения е изготвена и внесена и втора жалба до Директора на ОДП-гр. Варна с копие до Варненска Окръжна Прокуратура.

13.12.2007г – 14.12.2007г.: ??звър??ени са престъпни действия срещу опорните мрежи на „Херос Комуникей??ънс“, „Ариел ТВ“, „Варна Нет“, „Ариа Нет“ в гр. Варна. Презрязани и унищожени са магистрални оптични кабели на операторите, в резултат на което са нанесени щети за десетки хиляди лева.

15.12.2007г. Прекъсната е договорна активна мрежова връзка към важни клиенти на “Спектър Нет” АД в ж.к. “Чайка”. Мрежата е срязана на над 50 места. Този път, освен оптичните кабели са пострадали и медните, които служат предимно за връзка към крайни клиенти в ЛАН частта на мрежата. Подадена е поредната жалба.

18.12.2007г. ??зпълнителният Директор на “Спектър Нет” АД г-н Тедор Захов е на среща с Директора на ОДП–гр. Варна във връзка със настъпилите събития срещу дружеството в гр. Варна. Определена е допълнителна среща между Директора на ОДП – гр. Варна и представители на всички оператори, пострадали от престъпните деяния. Същият ден някои от интернет доставчиците са били предупредени от името на “??нтербилд” ООД да не ходят на срещата, за да “нямат проблеми” и им е заявено, че “това си е работа между “??нтербилд” ООД и “Спектър Нет” АД”.

19.12.2007г. По време на срещата между интернет доставчиците и Директора на ОДП – гр. Варна, непознати лица слизат от камионче “Мерцедес” с регистрационен номер В 2506 АХ и се приближават към работещ по изграждане на трасе екип на “Спектър Нет” АД. Непознатите се предствят за служители на “Спектър Нет” АД и категорично заявяват, че са изпратени да вземат капаците на отворените за работа ??ахти. Служителите на “Спектър Нет” АД не приемат версията на мнимите колеги и отказват да предадат каквото и да е било. За пореден път “Спектър Нет” АД се обръща към полицията.

19.12.2007г. 20:00 часа: Нападнат е и зверски пребит пред дома си (на бул. „Владислав Варненчик“) ??ван Чивчиба??иев. При слизане от личния му автомобил, г-н Чивчиба??иев е нападнат от трима ду??и, ударен по тила, съборен на земята, пребит и са му нанесени три прободни рани с нож. Нападателите посягат и на приятелката му, която е с него в този момент, но тя успява да избяга. “Спектър Нет” АД отново се обръща към полицията.

В резултат на така развилите се действия многократно бяха унищожавани комуникациите към БНТ, НАП, Областна администрация, ??кономически университет, ЕОН и др. фирми и институции. Хиляди потребители в гр. Варна остават без услуга.
Поредицата от престъпни действия срещу “Спектър Нет” в гр. Варна води до основателното допускане, че в града действа добре организирана и синхронизирана престъпна група, чиито престъпления са насочени не само срещу “Спектър Нет” АД, но и срещу всеки друг конкурент на територията на гр. Варна. Очевидно е, че групата действа с добре познатите на цялото гражданско общество средства и методи на организираните престъпни групи от зората на демокрацията.
В резултат на така развилите се действия се стига до пряко посегателство срещу личната физическа неприкосновеност на човек, гарантирана от Конституцията на Република България. ??звър??ен е опит за убийство от “неизвестни извър??ители”. Основателно може да се повдигне въпроса дали следващия път ще успеят и ще спрат “неизвестните извър??ители” дотук.
Подадените общо 7 (3 от тях ще се подадат днес) жалби до ОДП-гр.Варна с надеждата за ефективни действия срещу извър??ителите до този момент са без резултат. Основателно може да се повдигне въпроса на кого да разчита нормалния бизнес, за да спрат посегателствата срещу служители, срещу инфраструктура, срещу разру??аването на граденото през годините устойчиво развитие на телекомуникациите в Република България.

This entry was posted in на български. Bookmark the permalink.

12 Responses to Пребиха ??еф на "Спектърнет" във Варна

 1. Pingback: yovko in a nutshell » Биячи на варненската мафия срещу Спектър Нет

 2. Така ни се пада! Като търпим, като толерираме подобни индивиди и организациите им, като не търсим сметка за действията/бездействията на разни корумпирани некадърници. Хак ни е!

  ?? все по-зле ще става. Защото са безнаказани и ненаказваеми — гарван гарвану… Драйфа ми се от тази държава.

 3. Pingback: Пребиха ??еф на “Спектърнет” във Варна | ivanzhelev.com

 4. Pingback: Конкуренция « Alexander Kolev’s personal blog

 5. Pingback: Държавата отива при Мохамед

 6. Pingback: СпектърНет - интернета е същия, хората имат значение | трънки и блогинки

 7. Chefo says:

  Въобще не е вярно че интербилд са ненаказваеми – клиентите им много лесно могат да ги накажат и то още утре.
  Единствения смислен отговор на подобни действия е тотален потребителски бойкот ала антиБелла. Само че интербилд могат да бъдат ударени много по ло??о – все пак 100% от клиентите им са интернет потребители. ??скрено пожелавам на интербилд скоро??ен фалит.

 8. emz says:

  До този, който е написал коментар номер 6: Гледай си работата! Прибирай си гадните пари, които ти дават за да пи??е?? глупости и не ни занимавай с платената си пропаганда!
  Спектър Нет никога не си е служил с такива подли, долни, мръсни методи! Нито с рязане на кабели, нито с нищо подобно!

 9. emz says:

  ??звинявам се за преди??ния си коментар не си сдържах нервите, но да одобрява?? подобни тактики – побой, наръгване с нож е направо грозно! А тезата ти, че такива неща се случват само на тези, които заслужават изди??а и е сме??на! Не падайте до нивото на извър??ителите – конкурентите.
  Случва се и на хора (фирми), които просто са по-напред, и на които се завижда!

 10. анонимен съм says:

  Всички “техници”(в кавички защото повечето от тях нямат никакво образование и възпитание) на интербилд работят без договори, вземат по 800 лв заплати, и са готови на всичко това да продължава по този начин, ако бъде извър??ена проста данъчна проверка(не говоря за огромното количество нелегална информация на сървърите на интербилд, за която биха лежали години в затвора) ще бъдат констатирани огромен брой груби нару??ения на българското законодателство..

 11. atanas says:

  Всичко това има само един адресант – онзи човекоподобен министър на вътре??ните работи, Румен Петков

 12. Pingback: Варненски биячи срещу Спектър Нет | yovko in a nutshell

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.