"??нтернет е като слух, няма спиране" (интервю пред в. "Труд")

Вестник “Труд” е публикувал един разговор с мен под заглавие “??нтернет е като слух, няма спиране

С ВЕН?? МАРКОВСК??, председател на “??нтернет общество”, разговаря СВЕТОСЛАВ МЕТАНОВ

– Г-н Марковски, къде ви намирам?
– В Азербайджан съм.

– Не гласувате ли за президент на САЩ? Знам, че от година имате и американско гражданство.
– Не. Аз гласувах още преди една седмица. Допуска се и този вариант в определени пунктове, ако в деня на изборите си зает или просто не ти се чака по опа??ки.

– Как гласувахте?
– Гласувах за Обама. Това би трябвало да е тайна, но там хората си казват и се регистрират предварително за кого ще гласуват. Това важи за демократите, републиканците и независимите. На изборите всичко зависи от последните. Ситуацията е много трудна за прогнозиране, но се надявам Обама да спечели.

– Да се върнем към българската реалност. Научихте вероятно за протеста на “Анонимните” в София?
– Принципно е хубаво да има протести, когато има причина за тях. Държавата не трябва да се пла??и, когато ги има, а ако ги няма. Ако липсват, значи на народа му е все едно.

– Навсякъде по света “Анонимните”, когато протестират, носят маски. У нас са без такива. Как ще го коментирате?
– Тези протести по принцип са срещу властта и срещу управлението. Ако са го направили съзнателно, това показва една още по-висока степен на гражданска отговорност.

– Съзнателно бе??е. Предварително бяха обявили, че не крият лицата си.
– Това е хубаво, защото показва, че протестиращите не се страхуват, че ще бъдат уличени от полицията като криминално проявени, както те напоследък правят. Поздравления!

– На протеста излязоха 1500-2000 ду??и. По-силно ли става гражданското общество у нас?
– За развитието на гражданското общество могат да се намерят куп примери, не само тази акция. На протеста срещу АКТА има??е 10 000, но това не е особено важно. Същественото е, че има проблем, който улицата иска да бъде ре??ен. Ясно е, че липсва чуваемост.

– Могат ли “Анонимните” да бъдат наречени новите анархисти?
– Не споделям подобно твърдение. Те са по-скоро новите “пакостници”, които искат да привлекат внимание по определена тема.
Те не взривяват къщи, не създават хаос и не мятат димки. Напротив, те протестират срещу липсата на ред.

– Колкото и парадоксално да изглежда, през XXI век продължават опитите да се сложат юзди на интернет. Доскоро притесненията бяха за АКТА, сега в рамките на Международния съюз по далекосъобщения се обмислят регулации.
– Международният съюз по далекосъобщения (МСД) е организация, създадена през 1865 г. – по-стара е от ООН. За първи път през 1988 г. МСД създава един регламент за международни съобщения, който урежда всичко свързано с роуминг, цени на телефонни разговори и т.н. Но това е 1988 г. По това време общо-взето всички телекоми са държавни. След това обаче се появяват хиляди нови телекоми, появява се интернет и гласовата телефония в мрежата. МСД изведнъж се усеща, че е останал извън тази бурно развиваща се индустрия. От друга страна, държавите членки в тази организация вече нямат това влияние върху комуникациите, което са имали преди. Сега това, което МСД иска да въведе като промяна в регламентите, е нещо по-ло??о от законите, с които се преборихме успе??но и в Европейския парламент, и у нас през последната година – СОПА, П??ПА и АКТА.

– Защо?
– Защото тези закони бяха свързани с услуги, предоставяни по интернет, а МСД се занимава със самата мрежа. Ако се приемат някакви регулации, те ще засягат всички, без значение е дали ще има АКТА и СОПА, ако мрежата е контролирана.

– Появиха се тълкувания, че интернет би поскъпнал. Така ли е?
– Предложенията са няколко. Най-опасното от гледна точка на интернет потребителите е, че се предлага доставчикът на съдържанието да плаща, за да бъде доставена информацията.
Малко хора се сещат, че всъщност всеки, който е свързан с интернет, си плаща. Дома??ният абонат дава 20 лева на доставчика, а сайтът на “Труд” www.trud.bg например също плаща, и то доста повече, за да бъде достъпен. Това е така, защото един голям новинарски сайт трябва да поддържа възможност хиляди или десетки хиляди да могат да го ползват едновременно.

– Говорите за т.нар. “хостинг”.
– Да. Ако си представим, че интернет се доставя по един кабел, по който има една определена скорост – крайният клиент може да влиза с 10 мегабита или 100 мегабита, то сайтът на “Труд” www.trud.bg трябва да бъде достъпен на хиляди пъти по 100 мегабита. Това нещо струва пари. Там, където се намира сървърът, доставчикът плаща луди пари, за да поддържа голяма инфраструктура и “голяма тръба”, през която всички потребители да могат да влизат. Това, което МСД внася като предложения, които ще бъдат обсъждани на конференция в Дубай през декември, е всеки да плаща още веднъж. Вие плащате, сайтовете плащат, а отделно искат да се плаща нова такса за право за достъп от всеки един клиент.
Другото, което казват е, че качеството на услугата е “кофти” и трябва да го направим като на телефоните. Те трябва да работят на 100 процента, ако няма физическа повреда. Това, което се забравя обаче, е, че ако интернет бе такъв, то той ще??е да струва толкова много, че хората няма??е да могат да си го позволят. Това са само две от предложенията, но има и други.
??ма идея да не се разре??ава на страни членки на МСД да влияят, използвайки интернет, на културния, икономическия и политическия аспект на живота на други страни членки.

– Нещо като прът в колелото на глобализацията, така ли?
– Най-пресният пример е с Арабската пролет. В момента някои държави си мислят, че ако няма??е фейсбук, няма??е да я има и нея. Аз не споделям подобно твърдение, тъй като хората, които не искат да живеят в диктатура, винаги ще намерят начин да реагират. Освен това Египет изключи целия си интернет и това не помогна на Хосни Мубарак, той бе свален. Въпреки това и в момента някои страни не разбират как работи интернет и мислят, че той може да бъде контролиран. ??нтернет е като вестник, който може да бъде прочетен от всеки. Като слуховете, ако щете. Чувате нещо на улицата и после каквото и да ви твърдят държавната агенция и медиите на властта, няма как да ви убедят в обратното. Преди 10 ноември има??е много слухове в България и няма??е държавна медия, която да може да ги опровергае, защото слухът е по-силен. ??нтернет също.

– Не е ли странно, че проектопромените се подкрепят от Асоциацията на европейските телекоми ЕТНО?
– ЕТНО е организация на големите телекоми. Няма случай, в който интересът на големия телеком да съвпада с този на крайния потребител. Хората искат да плащат малко и да получават високо качество. Телекомът иска обратното. Всякакви други обяснения не са реални. В България има достатъчно телекоми, които вземат много пари от нищо неподозиращи клиенти, включително с текстове с малък ??рифт в договорите, със сключване на контракти по телефона и какво ли още не. Ако предложенията на ЕТНО се приемат, интернет няма да продължи да съществува такъв, какъвто е в момента. Просто вече няма да плаща 20 лева и да получава 100 мегабита вкъщи, а ще трябва да плаща 50 или 100 лева. Другият вариант е да се намалят скоростите. Това би било невероятно дърпане назад за България. Става дума за наистина идиотски идеи в рамките на МСД.

– Защо изобщо се внасят подобни промени, при положение че страховете от нова АКТА още са силни?
– Може да го тълкуваме по два начина. Първата причина е икономическа – големите телекоми губят пари и искат да ги вземат отнякъде. Казват – ще пови??им качеството, но ще ви струва по-скъпо. Вторият аспект на промените е политически. ??ма страни членки на МСД, които не са толкова демократични като Евросъюза, САЩ, Канада. Те искат контрол върху интернет. Единственият начин да го направят е зад гърба на МСД. Не че ние сме недемократични, такива са правилата! Никой преди 30-40 години не се е съпротивлявал, че, за да разговаря с чужбина, е трябвало да звънне първо на оператор. Това също е било част от международния регламент.

– Само че вече не сме в 80-те години на XX век!
– ??ма страни, които и сега са си там. Други пък още са в XV век. Културните, религиозните и чисто цивилизационните различия са огромни. За нас е ненормално контролирането на интернет, но за други е ненормално, че не могат да го контролират.

– Не е ли странно, че интересите на държавите в диктатура и телекомите в случая с интернет съвпадат?
– Монополистите телекоми са като тоталитарните правителства. Те не искат конкуренция. Не искат някой да се съмнява в това, което предлагат. Спомнете си времето, когато на пазара в България бе??е единствено държавният телеком. Чака?? с месеци да ти пуснат телефон. Телекомът монополист и тоталитарната държава не се различават много. Когато няма?? идея за нов бизнес модел, при който да си печелив??, си казва?? – защо да го търся? По-добре е изобщо да го няма. По-добре е да забраня свалянето на филми и музика и да наказвам хората, които ги теглят. По-добре е интернет да не е бърз и евтин, а скъп и бавен.

This entry was posted in Bulgaria, European Union, Information Society, Internet Society - Bulgaria, на български, общество. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.