ЦАПК + Министерски съвет = ВНЛ

    Помните ли надписите “?? + А = ВНЛ”? ??ван + Ани = вечна неру??има любов?

След новината, че ЦАПК печели за пореден път сделката за доставка на софтуер на Майкрософт на държавната администрация, няма какво друго да направим, освен да сложим един такъв надпис, белким го видят много хора.

Аз съм написал точно 37 статии в този блог по темата, говорил съм нееднократно с покойния министър Калчев за първата голяма далавера от 2002 г., когато държавата снесе на ЦАПК 13.6 млн.долара, но виждаме, че днес сумите са други, значително по-високи – 57.99 млн. лв. Нормално – държавата се разраства, става все по-богата, редно е да бъде “изтърсена” с повече пари. Пък и по-големите суми означават по-големи коефициенти.

Според данните, които МВР провери чрез ??кономическа полиция и намери за достатъчни, за да предложи на прокуратурата да повдигне обвинения, Майкрософт предоставя на ЦАПК лицензите с нормалното за подобен род договори намаление на цената. Посредникът я вдига с ненормалното за подобен род увеличение.

Министрите, разбира се, защитават далаверата. БСП се обявява против, но ми се струва, че е редно да обяснят защо Ники Василев използва??е същите прийоми.

С други думи – всяко правителство от 2002 г. насам използва една и съща схема. Тя очевидно работи за всички, независимо от всички опити на гражданското общество за прозрачност. До момента източените средства са около 200 (двеста) милиона лева.

    Любовта между Майкрософт и Министерски съвет е не просто вечна и неру??има, но и платена.
    Всеки български гражданин е платил горе-долу по 30 лева, за да присъства на сватбата, която не е като в приказките, в които “яли, пили и се веселили три дни”, а трае вече 11 години;-)
    Гор-чи-во! Гор-чи-во! Гор-чи-во!

По-сериозно, принципното ми становище отпреди години е, че държавата може??е – и трябва??е! – да се договори пряко с Майкрософт за стойността на договора. При 96000 позиции, държавата би могла да получи много сериозно намаление на цената. Под “много сериозно” следва да се разбира не 10-15 %, а поне 3-4 пъти намаление! При наличието на посредник това сериозно намаление остава за посредника. Защо държавата избира този вариант е лесно да се досетим, достатъчно е да си зададем въпроса “Кой има изгода от такъв избор”?

В началото на март, в едно становище по темата аз написах: “Офертата е отворена към всички партньори на “Майкрософт” в ЕС и стойността на поръчката по различните позиции е определяща (или по-скоро: трябва да е определяща!) при избора на изпълнител. Не мога да коментирам кой ще спечели търга, но ако някой иска да предложи оферта, може да го стори чрез някой от стотиците оторизирани партньори на “Майкрософт” в ЕС и така да постави сериозно препядствие пред евентуалната далавера, ако участват предварително предизвестени победители.”

Явно никой от ЕС не е имал интерес да участва – нормалните компании знаят, че при такива параметри на договора, печалбата ще е малка. Хората там не са разбрали, че ще спечелят, ако предложат най-високата цена. На??ите фирми са били по-хитри;-)

This entry was posted in microsoft, на български. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.