Редно ли е щатски фирми да плащат приема по случай 3-и март?

Актуализирана – със снимките най-долу, от покани за подобни случаи.

Щях да подмина темата, но след като и в “Сега” има статия, няма как.

Темата е защо на поканата за приема, даван от посолството ни в САЩ е написано “С любезната подкрепа на:” и са поставени фирмените знаци на четири щатски компании.

С други думи, “редно ли е щатски фирми да плащат масрафа на държавата“, както би попитал на??енецът. Всъщност той, на??енецът, ще каже, че това не е масраф на държавата, а е кеф на посланика. Не, не мислете, че не съм прав; за на??енеца държавата е тази, която трябва да се грижи за всичко; щом не е осигурила средства за приеми, значи приемите не са ? нужни, следователно това е за кефа на посланика.

Редно е, уважаеми читатели.
Редно е, защото ако не бяха щатските фирми да платят за провеждането на тържеството, такова най-вероятно няма??е да има.
Редно е, защото в това няма нищо нередно. Може би радетелите за чистота на на??ите покани (и в двата материала поканата за тържеството е публикувана), вероятно биха написали още по-гневни статии, ако Министерство на вън??ните работи бе публикувало в отчета си* следните разходи: “Посолство в САЩ. За провеждане на коктейли, приеми, тържества и т.н.: $ 80,000” (може и повече да са, не знам точното число).

Редно е и поради ред други причини:

Организация на американските държави - сградата във Ва??ингтон

Приемът, който дава на??ият посланик в САЩ, е в сградата на Организацията на американските държави (обединяваща всички 35 държави от двете Америки).
Това не е прием, който се дава в на??ия Национален исторически музей, превърнат в пропагандно средище**.
Това не е прием, който е в сградата на Посолството, в която повече от 50 човека не могат да се съберат.
Това е прием по случай националния празник на страната, на който се събират стотици гости.
Това е прием, на който миналата година говори вице-премиерът Дянков, а сред присъстващите бе??е и актьорът Георги Черкелов***, вече покойник. Тук не говоря за това, че е националният празник е чудесна дата, за да се съберат българи от всички щати на едно място, в столицата.

Вместо да сме доволни, че ще има прием, при това спонсориран от сериозни компании, ние се жалваме и тревожим какво значи това. Светльо Терзиев в “Сега” се тюхка, че в Турция пък за приема помагали турски компании, на които може би не им било до празник точно на тази дата. Нормалните хора в нормалните държави не живеят със спомени от преди 130 години; само ние в България го правим, че някои дори живеят със спомените от преди 1300 години.

А що се отнася до съмненията, че като спонсорират приема по случай националния празник, тези фирми ще получат някакво привилегировано отно??ение, то помислете пак: ако държавата ни се държи като бай Ганьо, сигурно няма да получат никакво специално отно??ение (келепир е, следователно не бива да има нищо насреща), а пък ако държавата ни се държи като нормален член на ЕС и на НАТО, тогава със сигурност няма да получат никакви привилегии, защото правилата са еднакви за всички.

Отделно бих казал, че човек трябва да е или много наивен, или да търси сензацията, ако си мисли, че посланик с опита и стажа на Елена Поптодорова ще допусне подобен гаф.

Затова моля всички, преди да пи??ете нещо, колкото и интересно да ви се вижда, не забравяйте, че винаги има и друга гледна точка, а понякога тя може и да е вярната. ??, ако става дума за САЩ, драснете ми едно електронно писмо; може пък да чуете и другата гледна точка. ?? може тя да е вярната.

  ?? вместо край – нещо, което трябва да се напомня редовно на на??енци:
  България не е център на Вселената, на света, на Европа, а дори и на Балканския полуостров. България не е най-старата държава в света, нито пък българи са измислили компютъра, радиото, колелото и полета в космоса. В България няма доказани залежи на газ, нефт, злато, платина или скъпоценни камъни. България не е енергиен център на Балканите. Стига сме се заблуждавали как едва ли не цялото човечество се е втурнало да вземе нещата, които уж имаме.

Впрочем, ако Коперник бе??е българин, а не поляк, вероятно би се опитал докаже на на??енеца, че не всичко се върти около България, но не съм сигурен, че ще??е да успее.

______
* – Ако има??е такъв, де, не се хващайте за думата. (Б.а.)
** – Дали си спомняте, че на приемите, давани от Президента, много често неговите опоненти ре??аваха да не ходят? А за тортата с опълченците на Шипка помните ли? (Б.а.)
*** – ?? само в скоби да отбележа, че благодарение тъкмо на този факт, в Уикипедия има негова снимка!

Актуализация: Посолството ни във Ва??ингтон публикува тези покани от Германия и ??талия, с коментар: “Никой в Германия, Австрия, ??талия, Великобритания и т.н. не иска коментар от своите посолства във Ва??ингтон за горните покани изпратени по повод националните им празници.” Присъединявам се към коментара, но с допълнителната бележка: “?? поради тази причина България няма големи ??ансове да стане като посочените страни. В много отно??ения, от което само губим.” Впрочем, за да си създам мнение по темата си направих труда да поговоря с дипломати, служители в Конгреса на САЩ и хора с по-голям опит от мен в тези дела. Когато им разказах каква дискусия цари в българските медии, хората само цъкаха с език и клатеха недоумяващо глави.

This entry was posted in Bulgaria, politics, на български, общество. Bookmark the permalink.

6 Responses to Редно ли е щатски фирми да плащат приема по случай 3-и март?

 1. Пейо says:

  Вени, защо тези компании дават тези пари? Това са търговски дружества, които са задължени да максимизират печалбите си. Какво, според теб, очакват да получат срещу този разход? Как, според теб, биха ги оправдали пред един техен акционер?

 2. милен р. says:

  Подкрепям, Вени!

 3. Пейо, аз съм бил акционер и собственик на компания, която е давала пари за какво ли не – например за гориво на училищен автобус за училището за слепи; на болници, на кой знае какво още – не го помня, а и не ми е било целта нито да направя бизнес от това, нито да получа нещо от тях. Това за Шеврон е все едно ти да даде?? няколко стотинки за подобна кауза. Ще те пита ли жена да ги оправдае??? Няма да те пита. Парите се дават обикновено, защото хората имат изградени приятелски връзки или защото смятат, че това е кауза, която си заслужава. Все пак да не забравяме, че в САЩ годи??но се дават около 300 милиарда (да, милиарда) долара за благотворителност. Съпоставено с България това ще е БГ Коледа да донесе 7 милиарда лева приходи. Дали българите ще се навият да дарят толкова? Хайде, дори да приемем, че заплати, цени и т.н. са 10 пъти по-малки у нас, това ще са 700 млн. лева годи??но за благотворителност. Когато го направим, няма да си мислим, че непременно всеки иска да спечели нещо от нас. Много по-вероятно е ние да искаме да спечелим нещо от тях.

 4. Пейо says:

  Вени, с горното каза, че Българската държава има нужда от благотворителност, за да може да отбележи националния си празник. Държава в неравностойно положение, същата като деца от дом или посочените от теб “училище за слепи; на болници”, на които по празници се подаряват всякакви остатъци и се пращат смс-и, за да донесем “усмивка за празника им”. Дори не е помощ за реформи, каквито държавни програми ползвахме за да си оправим много закони и системи в миналите години – това са пари, хвърлени, за да се почерпим.

  Това може и да е неприятната истина, но аз не виждам никакъв повод за гордост или още по-малко причина за позиции като твоята, които се опитват да изкарат това положение нормално.

 5. Пейо, с горното не съм казал това, което ти казва??;-) Ти ме пита каква е логиката на една фирма да дарява, аз ти отговорих като човек, който го е правил. За това, че политиката не само на това правителство, а на поредица правителства е да остави дипломатите сами да търсят средства и сили за ре??аване на елементарни битови проблеми, за него не искам да говоря. Но мога да ти кажа, че “Мисия Лондон”, макар и на моменти сме??на, не е истината за посолствата ни в чужбина.

 6. Дора says:

  г-н Марковски… и все пак:


  Елена Поптодорова, посланик на България в САЩ – Корпоративна дипломация
  сп. Тема | 25.02.2012 |

  Ако известният имитатор на Тодор Живков – Димитър Туджаров-Шкумбата, бе??е станал консул в Чикаго и бе изпратил официални покани за прием по повод 3 март, със сигурност ще??е да има нещо сме??но върху тях. Ако обаче посланикът ни във Ва??ингтон Елена Поптодорова изпраща покани за националния празник, на които до герба на България се мъдрят емблемите на компании като “Шеврон” и “Транс Атлантик Петролиум”, вече не е сме??но.
  Оказва се, че точно такива покани е изпратила госпожа Поптодорова – двете фирми, които имат пряк интерес към проучванията и добива на ??истов газ у нас, са сред спонсорите на приема. Едва ли посланичката ни в САЩ, известна в началото на демокрацията с прякора Хубавото Ленче, не знае, че у нас е наложена забрана за проучванията и добива на ??истов газ. ?? че този въпрос предизвиква силно напрежение в обществото.
  ?? че в подобна ситуация няколко хиляди долара спонсорство за приема нямат никакво значение. “Няма драма, няма сюжет, няма скандал”, кълне се Поптодорова. Сигурно е така. Препоръчваме й на поканите за 24 май да сложи логото на банката “Лемън Брадърс”. Нищо че е фалирала, нали все пак става дума за братя, да ни прощават Солунските братя. Поне да сме тематични в корпоративната дипломация.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.