"За" или "срещу" Плевнелиев работят от ГЕРБ?

На пръв поглед странен въпрос, който зададох за пръв път във “Фейсбук”, когато прочетох как ??ефът на предизборния щаб на ГЕРБ накисва Росен Плевнелиев. Прочетете цялата статия от “Дневник”. Този ??рифт е от мен:

  “През 2007 г. трима съветници от преди??ния общински съвет в София са поискали 500 000 евро от бив??ия строителен министър и настоящ кандидат за президент на ГЕРБ Росен Плевнелиев. Това съобщи пред журналисти в Пловдив вицепремиерът и вътре??ен министър Цветан Цветанов. Той бе??е попитан за друг случай, споделен от Плевнелиев преди време, че му е предлаган подкуп от 50 000 евро. За случая напомни днес Георги Божинов от левицата, който в пленарната зала попита кой е човекът предлагал подкупа и дали министър от кабинета го е свързал с Плевнелиев.

  Цветанов обаче вместо да отговори на въпроса се върна в спомените си от 2007 г. за това как са се запознали с Плевнелиев. Тогава, когато кмет е бил Бойко Борисов, но Цветанов вече не е бил негов заместник в общината, Плевнелиев го потърсил, заради това, че трима общински съветници са поискали половин млн. евро подкуп, за да придвижат сделка за отчуждаване на малък терен на територията на Бизнес парка в столицата. Цветанов отказа да назове кои са тези съветници, но по думите му, негласно се знаело за тях, че са “брокерите” в Общинския съвет.

  Посъветвал Плевнелиев да сезира компетентните органи, но той не пожелал да се занимава, тъй като нямал доверие на държавата. Той обяснил, че не иска да влиза в корупционния механизъм и малко по-късно при мнозинството на ГЕРБ сделката е била направена, тъй като всичко било изрядно. Попитан защо институциите не се захванат сега със случая, тъй като няма давност, Цветанов каза: “Няма корупционен елемент, това е предложение за намерение“. По думите му за да се докаже извър??ване на престъпление са нужни свидетели. Те са трима срещу един, каза още Цветанов.

  Така по същество Цветанов не отговори на въпросите за подкупа, който е предлаган на Плевнелиев.

  По-рано днес Росен Плевнелиев отказа да коментира случаите с обяснението, че няма да участва в компроматна война.

  “Колкото повече лъжат, колкото повече хвърлят компромати – да го правят, да го умножат по пет, по десет, откъдето искат, каквото искат да измислят – добре са до??ли, аз не съм там”, каза той.”

Обяснението на Цветанов го има и на видео-запис, качен от Комитата в Youtube.

Днес обаче чета във “Фокус”, че и Йорданка Фандъкова налива масло в огъня (отново този ??рифт е от мен):

  Поля Станчева четири години е работила в управлението на Столичната община, и ако е имала конкретни проблеми, има процедури, по които това може да се каже. За мен е малко странно тя да реагира в края на мандата. Това каза пред журналисти кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, по повод кандидатурата на РЗС за вицепрезидент на Поля Станчева. Станчева е обвинила общината в задкулисни игри и корупция, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Моят призив е, когато има сигнали, те да се подават конкретно, да се проверяват и да се сезират компетентните органи, а не само да се говори” – каза Фандъкова. По думите й – тя не е получавала сигнали от Поля Станчева до сега. Работили сме с нея по други проекти, тя бе??е председател на комисия в общинския съвет и сега ми е малко странно, че в края на мандата се сеща, че има нередности – каза Фандъкова.

?? сега се чудя: как Цветанов ще обясни това, че кметът на София (впрочем – съвсем правилно и законосъобразно!) казва, че на практика Росен Плевнелиев е сбъркал (или не изпълнил повелята на закона), а самият той, Цветанов, (компетентен орган) отказва да се занимава с това, което му влиза в служебните задължения?

??ли всичко това е породено от огорчението на самия Цветанов, че не бе номиниран за президент?

Впрочем, не само аз се чудя. Кирил Кирилов дори си е направил труда да се порови из НК и НПК, за да попита дали има престъпление в случая.

Нейсе, аз много искам Плевнелиев да не падне жертва на своите, а да успее да направи хубави дебати с останалите смислени кандидати за президент.

Дали ще се случи – ще видим само след няколко седмици.

Но по всичко личи, че България е обсебена от мисълта колко са важни предстоящите избори. Медиите непрекъснато обсъждат тази тема. За нея се говори, пи??е, показва. Народът се чувства така, сяка?? е на някое голямо състезание, в което победителят ще получи не само златен медал, но и агне за подарък. Което той, живеейки в София, ще сготви, за да нахрани електората.

Тъжната действителност е, че никой по света не се интересува от резултатите на изборите в България. Това се вижда ежедневно, но прави впечатление особено днес, 11-и септември, когато се отбелязва десетата годи??нина от атентатите срещу САЩ.
Вместо да се занимават с избори, на??ите медии можеха да опи??ат съдбата на семействата на загиналите българи във войната с тероризма. Но това не е много приятна тема, затова по нея медиите ще мълчат.
Вместо да обсъждат качествата на кандидатите, поне за един ден медиите можеха да обсъдят качествата на България в XXI век – бива ли я за нещо, ако да – за какво, ако не – как може да се преодолее това.
Вместо да обсъждат важните теми на живота, медиите предпочитат да пи??ат за силиконови хубавици, намусени футболисти и никому неизвестни лица и задници. За личностите не пи??ат, защото личностите не са интересни на масовия потребител.

This entry was posted in Bulgaria, politics, на български, общество. Bookmark the permalink.

2 Responses to "За" или "срещу" Плевнелиев работят от ГЕРБ?

 1. Красимир Владиков says:

  Ако Плевнелиев иска??е да стане президент той няма??е да каже: „ Не искам да ставам Президент”
  в сутре??ния блок на бТВ. /има го в YouTube/

  Бойко Борисов посочи Плевнелиев за партиен кандидат и той прие въпреки че каза „ Ще се съпротивлявам…аз съм човек който разбира от строителство,….аз съм като експерт поканен в това правителство и искам да остана като такъв…” Голяма съпротива – няма що.

  Ако не бяха горните неща и Плевнелиев бе издигнат като независим кандидат голяма би била вероятността да бъде избран от суверена. А сега Плевнелиев е поставен в доста неудобна ситуация. Така е като не може?? да казва?? НЕ. Полага му се. Ло??ото е че, много българи се заблуждават, че той е много способен. Бил скромен – може би да /със скромни възможности/ – не обичам скромните хора.

  Всъщност аз въобще не съм убеден, че Плевнелиев е бил добър министър. Сведенията за това идват от самия него. Какви еврофондове са усвоени също не знам, като съм запознат със сложната система за усвояването и отчитането им. А за двойните му стандарти по отно??ение на незаконно построени вили около язовири и на брега на морето – и обяснението за неговата незаконна къща на морето – “вижте около мен 4 етажни къщи има” а моята е само на етаж и половина. Плевнелиев – тук говорим за законност, а не за размери. Не може да се качи?? на хилекоптер и да гледа?? къщите на другите, да бута?? рибарски къщи и да се обяснява?? пред журналистите толкова елементарно.

  А за президент Плевнелиев /мое мнение/ въобще е негоден – какво като знае 2 езика. Нито има някаква идея за развитието на България – иска да се запази статуквото. Може би да помогне да бъде обсебена и съдебната власт от холдинга ГЕРБ с т.н. президенски квоти. Никаква визия и поведение на държавник, ама той сам си казва, че е един изпълнител /Управител/ на чужда фирма.

  Що се отнася до поведението му и това че през 2007 – 2008 не бил дал подкуп, за да стане замяна и той да завър??и Бизнес парка. За мен това си е едно мижитурско поведение, оти??ъл при Корумба??ев да го вкара при Председателя на СОС. Добре ама защо не пусна сигнал до прокуратурата като гражданин.

  Цв. Цветанов хубаво го нареди с интервютата си за неподкупността му.

 2. От списание “Тема

   “По образование съм компютърен инженер, случайно попаднал в строителството и инвестиционния бизнес, без да съм учил за това. Но в момента съм може би най-сериозният играч на риъл естейт пазара, представител на най-големия чуждестранен инвеститор – немската фирма “Линдер”. В този смисъл се вслу??вам постоянно в съвети. ??мам около себе си стотици строители и съм управител на строителна фирма, неразбирайки самия процес строителство. В инвестиционната фирма имам около 20-30 служители, благодарение на които взимам ре??ения за стотици милиони инвестиции, без да съм учил нищо подобно. Това, което безкрайно много ми помага, е, че съм учил информатика. Знам едно – 70% от сделката е добрата комуникация с клиента, а 90% от проблемите в строителството идват именно от ло??а комуникация и липса на координация.
   Считам, че работя с интелигентни хора. Служителите трябва да имат свобода на действие и съответно да носят отговорност. Не се правя на голям ??еф. Във фирмата има над 150 мениджъри, за мен остават окончателните ре??ения.
   ??мам късмета да работя с уникални специалисти като моя ??еф г-н Шефер, който ми даде идеята за бизнес парка и ме подкрепи. Той, разбира се, осигури и цялото финансиране от

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.