Чувства ли се Бил Маер като българин?

Милена Фучеджиева пи??е:

Бил Маер или Бил Мар е един от най-любимите ми телевизионни водещи. Вчера гостува??е в предаването на Лари Кинг и каза, че обича Америка, но не може да понася американците. не очаквах, че и той се чувства като българин….

Мислех да коментирам в блога й, но ще се получи много дълъг коментар, затова нека поразсъждаваме тук.

Ще цитирам още нещо, вече на 8 години, което Митко Ганчев написа по повод повдигнатата тема под заглавие “Хванал ли е Вени Марковски Господ за ??лифера?”:

Хванал ли е Вени Марковски Господ за ??лифера?
Разглеждам сайта http://veni.com и не мога да разбера да му се възхищавам ли или да го мразя тоз човек?!

Димитър Ганчев, Вторник, 13 Юли 1999 – 14:46
Когато той (българина) се възхищава от някого, инстинктивно си казва: “Абе я! Тоя да не е по-добър от мен!”. ?? веднага си отговаря – “Не е!”.
А щом не е по-добър от мен, а въпреки това [ e по-богат | e по-известен | има по-хубава жена, кола, къща, работа ] (ненужното да се задраска), следователно трябва да го мразя, защото ако него го няма??е, аз може би щях да съм на негово място!

Нека всеки, четящ тези редове, да си сложи ръка на сърцето и да каже че не съм прав като твърдя, че ние българите мислим как да премахнем конкурента си, вместо как да станем по-добри от него.

Бай Ганьо никога няма да признае, че някой е постигнал нещо благодарение на собствените си способности. Винаги ще отдава чуждите успехи на [ връзки | мръсни пари | мръсни сделки | криминални фактори ], или в краен случай – на късмет. ?? това е нормално. Другото би породило у него комплекс за малоценност. За 50 години у българина така бе??е насаден ??аблонът “всички сме равни”, че той по никакъв начин, дори подсъзнателно, не може да приеме противното…

Проблемът на българите не е само един (мразя държавата, обичам Родината). Проблемите са много, комплексни и никога не могат да бъдат разглеждани и разисквани спокойно. Това, което Митко е написал е вярно, но то не е вярно до тази степен и в този смисъл на казаното от Бил Маер. Той може да не понася американците, защото [ са си избрали Бу?? | водят война в ??рак | доброволно отдават част от гражданските си свободи | него ден са му откраднали радиото в колата | същата сутрин е станал накриво].

Повечето българи обаче не се понасят един другиго именно поради посочените от Митко Ганчев причини. Призивът на Митко всеки четящ да сложи ръка на сърцето си също не може да бъде еднозначно приет – мнозина хора ще си сложат ръката на сърцето, но за тях този жест няма никакво значение.

?? именно в това се крие болката на дне??ния ден – животът е позагубил смисъла си. Нека се опитаме да си представим дне??ната българска нация и да видим какви са общочове??ките, значимите каузи на нацията? Аз лично не мога да кажа от прима виста нито една такава кауза. Каузите на нацията са ежедневни проблеми, дребни теми. Някой може да възрази “Ами спасението на медиците?”, но няма да е прав. Тази кауза не бе??е общозначима и това се вижда по реакцията на хората след като медиците се върнаха и бяха отличени от частни и държавни структури като различни. Различността в България е като белег на прокажен – всички го мразят и се страхуват от него. Не е случайно, че в “Хан Аспарух” дадоха именно най-красивата и умна девойка подарък на Тангра. Не е случайно, че Кирил Христов започва спомените си с цитат от пътеписа на багдадския летописец, който посетил волжските българи. Той написал: “Те [българите] са странно племе. Като видят, че някой е умен и работите му идват отръки, те казват “Тогова подобава да служи на Бога”, след което го обесват на първото дърво.” Тук няма нужда да навлизам в други подробности – например защо няма действаща българска диаспора в чужбина, докато има такава гръцка, арменска, еврейска, полска и т.н.

Голяма част от проблемите на нацията започват от тази липса на търпимост към различното, нещо повече – от насърчаването да бъде?? различен.

Така че Бил Маер не се чувства като българин, просто за него проблемите на американците са значително по-различни от тези, заради които българите имат нетърпимост към своите сънародници.

This entry was posted in на български. Bookmark the permalink.

6 Responses to Чувства ли се Бил Маер като българин?

 1. милена says:

  Ако трябва да бъда честна, исках да напи??а, че Бил Маер се чувства като мен:), по този начин разграничавайки се от “българите”. Защото е явно повече от всякога, че има българи и “българи”. Ха, и аз ще взема да напи??а статия на тази тема, но не за блога си. изпитвам отвращение към “българите” – към тази мръсна, анонимна, злобна маса, която прилича на войските на Мордор. ??мам все по-малко съчувствие към нея, защото тя бавно, но сигурно смила светлите, интелигентните, прогресивните, четящите и мислещите. вони на “пот и вкиснато”, така както е воняла винаги и изглежда, че винаги ще вони. ?? не вони защото няма възможност да се изкъпе, а защото не иска да знае, че трябва да се къпе…. но дотук спирам. няма защо да заливам всички с отвращението си.
  Бил Маер не обича “американците” точно по-същата причина, Вени. с тази разлика, че те са чисти. но тези, които носят каубойски ??апки и подозират в тероризъм всеки, който не говори с тексаски акцент, не са много по-различни от масата в България. Явно и според него те влияят на събитията така, както в България някой ден ще е министър-председател техният “еволюирал” образ и подобие ББ. Навсякъде е пълно с отчайващи дебили и мутанти.

 2. Аз смятам за проява на много ло?? вкус навика да се обобщава когато се говори за хора. Но дори и да сте прави за “българите” може ли да разкажете накратко какво сте предприели за да промените поне един човек от тях? Примерно Вени, служителите на К??Т ООД не използват думата “извинете” когато се издънят. Знам го от личен опит, защото сме клиенти на К??Т ООД и ни спряха интернета в офиса поради факта че не бяха забелязали банковият превод от преди две седмици. Както е казал Майкъл Джексън “If you want to make the world a better place take a look at yourself and make a change”. Та предлагам да почне?? от К??Т ООД и да пусне?? в блага си какво “българско” си открил там и в какво и как си го променил.

 3. Димитър,
  Казвате, че е ло?? вкус да се обобщава, но сам обобщавате, че “служителиТЕ” не използвали думата “извинете”. Ако знаете за кой конкретно служител става дума – моля да съобщите името му/й, за да се провери случая и да се вземат съответните мерки. Все пак в К??Т има, доколкото знам, голям брой служители и силно се съмнявам, че всички те отговарят на ва??ето описание.

 4. Съгласен съм,наистина употребата на множествено число в случая е обобщение. Ако искам да си намеря извинение бих могъл да кажа, че всеки един служител е лице на фирмата и аз като клиент не е нужно да се интересувам от имена и т.н. 🙂 Очевидно вече всички сме на мнението, че не трябва да се обобщава, включително и за “българите” – което е резултат удовлетворителен за мен. 🙂

 5. Не е нужно да се търсят извинения. Когато се правят обобщения в статия или в изследване, тогава използването на термина “българина”, “българите” е допустимо. Когато се отправя конкретно оплакване, тогава практиката изисква то да е поименно.
  Все пак аз съм изпратил на директора Др. Цанков връзка към настоящите коментари, за да може той да направи нужното да няма неприятни моменти, но така липсва другата част от мероприятието – разговор с конкретния извър??ител.

 6. Pingback: » Защо не се усмихваме? : e-vestnik.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.