На??ият интернет е по-бърз и евтин от американския

***

??нтервю за вестник “Труд

***

– Г-н Марковски, какво е качеството и развитието на интернет в България?

– Много високо. “??нтернет общество – България” публикува резултатите от едно изследване, направено по поръчка на Европейския съвет за интернет у дома и според него България е на първо място в ЕС по високоскоростен интернет.

– Да, но официалната статистика говори друго.

– По статистиките на ЕС сме на последно място, защото те измерват интернет по ADSL-покритието (б.р. – по телефонната жица). А българският интернет е кабелен, през т.нар. ланове. Операторите пускат 100 мегабита минимум, а някои даже предлагат и 1 гигабит. Това ЕС изобщо не може да го премери, там такива скорости са непостижими. А у нас кой е луд да си пуска ADSL, след като скоростта при него е 30 пъти по-бавна от тази при кабелния?

– На българския пазар има консолидация на доставчиците на интернет, наскоро “М-Тел” купи “Спектър нет” и “Мегалан”. Смятате ли, че това ще доведе до по-високи цени?

– Като обедини?? малките доставчици, ти става по-евтино да изгради?? инфраструктурата, от друга страна, може да се получат злоупотреби с господстващо положение. Но мисля, че потребителят не трябва да се притеснява за цените, защото българинът се научи, че интернетът е качествен, евтин и бърз.

– Колко излиза в САЩ един стандартен достъп до интернет, като този, за който в София и големите градове се плаща по 20-30 лв. на месец?

– Може да прозвучи невероятно, но в САЩ и Западна Европа за скорост около 3 мегабита месечната такса е средно $ 45. В България за 100 мегабита се плащат $ 15. Всеки си мисли, че в Америка е по-евтино, все пак интернетът е измислен там. ??стината е, че за да получи?? 100 мегабита в САЩ, трябва да си много щастлив.

– Защо достъпът до мрежата у нас е толкова евтин?

– Наличието на конкуренция исъществуващата вече 11 години държавна политика в сектора. Тя започна от времето на ??ван Костов, когато благодарение на заведеното от “??нтернет общество – България” дело във ВАС, по негово разпореждане отмениха лицензите за интернет операторите. Сега??ното правителство е четвъртото поред, което поддържа либерална политиката в интернет, а тя е изцяло в полза на потребителите.
Където режимът е по-рестриктивен и има лицензи, там е по-бавен и по-скъп. ?? в България бе??е така, когато има??е монопол върху международната свързаност и само от БТК може??е да се купи достъп.

– Защо се провали опитът на България да вземе от ICANN интернет домейна .бг?

– През януари проведохме кръгла маса в Министерството на транспорта и информационните технологии (МТ??ТС) и като представител на ICANN тогава казах много ясно, че ??ансът .бг да бъде одобрен от техническа гледна точка е малък. Руснаците искаха .ру, но се ориентираха навреме, че няма да го получат, и си избраха .рф. Българският език позволява да се изберат други букви за обозначение на страната, които да не наподобяват на съществуващи латински домейни.

– Какво раз??ирение бихме могли да вземем без проблем?

– Нещо, което може да мине техническите критерии. Не искам да давам примери – МТ??ТС даде няколко възможности, но на??ите потребители, участващи в онлайн проучването, упорито искат домейн, който не може да бъде получен.
Когато говорим за стабилността на интернет, ти може да каже??: “Аз си искам .бг”, но трябва да знае??, че освен теб има още 2 млрд. потребители по света и заради теб никой няма да рискува стабилността и сигурността на цялата мрежа.

– Наскоро един от създателите на интернет Винтън Сърф прогнозира, че свър??ват адресите в мрежата. Вярно ли е?

– Това е така, вероятно до края на следващата година ще се изчерпят. Новият протокол версия 6, IPv6, е представен отдавна и се използва без проблеми. В България има организации, които отдавна са направили прехода към него. За крайните потребители адресите едва ли ще свър??ат скоро, независимо от изчерпването им в ICANN/IANA. Но трябва да се върви към преминаване към новия протокол, проблемът е, че преходът отнема много време, струва скъпо, а и все пак старите адреси все още не са свър??или.

– Как се развива борбата с компютърното пиратство у нас?

– В случая със защитата на авторските права в интернет се получава така, че на ГДБОП се налага да пази интересите на частни фирми. А не е работа на МВР да се занимава с тези неща.
Лобисти успяха преди години да прокарат в Наказателния кодекс промени, които са в техен интерес. Ако носител на авторски права преследва правата си по граждански ред, той първо трябва да внесе 4% държавна такса от сумата, за която настоява, че е получил вреди. Освен това трябва и да докаже, че правата му са нару??ени.
В наказателния процес държавата е тази, която трябва да се бори с нару??ителите, да доказва, да събира доказателства и т.н., а носителят на правата не плаща нищо за ползването на целия държавен механизъм в защита на своите интереси. Това е още едно доказателство, че не сме нормална държава.
Ако например ти си фотограф и някой публикува твоя снимка, ГДБОП няма да отиде да защити твоите права. ГДБОП защити ли Кеворк Кеворкян, когато той публично заяви, че издателят на книгите му, при това издадени в сериозни тиражи, не е заплатил хонорар на автора? Не!

– Наскоро ??ефът на сектор “Компютърни престъпления” в ГДБОП явор Колев каза, че много от интернет доставчиците са били свързани с организираната престъпност. Как ще коментирате това като бив?? собственик и управител на интернет доставчик?

– Като недоразумение. Не може ??еф в ГДБОП да хвърля такива кьорфи??еци пред медиите. Ако е прав, т.е. има такава информация, естественият въпрос е: Защо ГДБОП не е направила дори една операция по установяване на такава свързаност и съответно наказание на виновните лица? Щом не е направила, дали това се дължи на некомпетентност или на корумпираност?
Ако не е прав, което ми се вижда по-вероятно поради липса на факти, доказателства, дела и присъди, тогава защо го казва? Но МВР открай време пуска такива фал??иви новини, а медиите ги повтарят, без дори да се замислят.
Призовавам всеки журналист, който взима интервю по тази тема, да се обади в “??нтернет общество – България”, за да предоставим факти, които лесно разбиват тезата на МВР, а по същество и на частни фирми, че в България имало пиратство.

This entry was posted in Bulgaria, copyright, Internet Society - Bulgaria, на български, общество. Bookmark the permalink.

One Response to На??ият интернет е по-бърз и евтин от американския

  1. Марин says:

    Поздравления за хубавата статия и най-вече за изказаните позиции!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.