Да помислим заедно: Защо е стра??но журналистите да разсъждават по този начин?

Журналистката от “Нова телевизия” Диляна Гайтанджиева е била на гости при големия* Са??о Диков.

Не съм гледал предаването, но ме порази това преразказано изречение:

    “Хората ги вълнува бедността и като показваме такива кадри с такива къщи на митничарите, искат възмездие и справедливост”

Аз лично искам не възмездие и справедливост, а да има по-малко бедни, а не по-малко богати хора. ?? не бързайте и вие, уважаеми читатели, да ставате жертва на популизма, че всички богата??и са забогатели незаконно и затова трябва да има възмездие. Възмездието не ре??ава проблемите на бедните хора – видяхме какво стана след 9-и септември 1944 г. От много възмездие, не остана жив нито един богат човек в България, а от това бедните станаха само още по-бедни.

?? понеже възмездието и справедливостта се свързват (неясно защо**) с полицията (вкл. и в това умопомрачително интервю на Симеон Дянков, за което сяка?? се отнасят думите на премиера Борисов, “че ако не се впуска в интервюта, а се занимава с финанси – работи добре“, нека помислим заедно…

Трябва да има не просто някаква въображаема справедливост, а спазване на законите от всички – и това означава най-много от служителите в МВР и от хората, които са облечени във власт. Ще има справедливост и няма да има нужда от възмездие, ако всички полицаи си вър??ат работата по всяко време. Катаджиите да глобяват нару??ителите, а не да ги пускат срещу 20 лева. Защото, ще се съгласите надявам се, ако бяха глобили Максим Стависки, животът на четирима млади хора, че и на самият Стависки дори, няма??е да бъде променен по такъв трагичен начин…

С примерите можем да продължим, но схванахте накъде отиваме, нали? Към заглавието, че е стра??но, когато журналистите не разбират колко е опасно да казват, че “хората ги вълнува бедността и като показваме такива кадри с такива къщи на митничарите, искат възмездие и справедливост”.
Напротив – именно журналистите трябва да обясняват на хората, че спазването на законите е по-важно от възмездието…

_____
* – Не се ??егувам. Са??о Диков е голям, защото в много случаи, когато останалите мълчат, той говори. Понякога и той гре??и, но няма безгре??ни хора; за сметка на това често той е прав, когато другите гре??ат, с което си е извоювал да е голям журналист.
** – Неясно, защото полицията не бива да раздава справедливост; това е задача на правосъдието, а не на репресивните органи на властта. (б.м. – В.М.)

This entry was posted in Bulgaria, на български, общество. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.