Дребнотемие

Не знам колко от хората, живеещи в България, имат време да се замислят над факта, че страната е жертва на дребните теми?
Прегледайте който и да е от българските вестници, пуснете телевизора, радиото или влезте в ??нтернет. Не, в ??нтернет все още може да намерите и сериозни теми. Но в т.нар. средства за масова информация (СМ??) ще е много трудно да откриете обсъждане на голяма, значима за цялата страна, за обществото, за хората, тема.

Вижте сами с какво ни занимават днес медиите: Лъчезар ??ванов подал оставка; уволнили съдия заради връзки с Красьо Черничкия; мозъчна атака на ГЕРБ, Дянков отрекъл за $ 5 милиарда заем от МВФ, Галена щяла да се жени, Евгени Минчев лъснал гол в сп. “Живот на педал”, преводна статия от “Ва??ингтон таймс” за руските ??пиони, СУ и министерствата не си били плащали данък смет, нямало да вдигат данъците догодина… Със същите или подобни глупости са ни занимавали и вчера, ще продължат да ни занимават и утре.

Ако помислим заедно върху всяка една от тези “новини” и тяхната значимост от гледна точка на историята, едва ли ще си спомним как се е казвал ??ефът на здравната комисия преди даже не три, а два или дори в миналия парламент. Дори и заместник-председателите на НС няма да си спомним кои са били. Кои са Галена и Евгени Минчев няма никакво значение, дори и в контекста на хомофобското заглавие на списанието, за което Евгени се бил снимал (да не говорим, че дали се е снимал или не е абсолютно безсмислено за всеки друг, освен за читателите на въпросното списание и съответно човек се чуди защо някакъв вестник рекламира такова списание). Да се превеждат статии от английски от “Ва??ингтон таймс” е безсмислена работа – вестникът е пълен аутсайдер (но колцина в България го знаят?) и това, че в заглавието му е името на столицата, не го прави меродавен, нито пък може да оправдае загубата на време за четене на преводната статия…

??зобщо, за да стане сериозна новина, оставката на Лъчезар ??ванов трябва??е да се случи не просто като акт на “гражданска позиция”, при това под натиск, след реакция на премиера и вице-премиера, а като собствена позиция на въпросния господин. Не искам изобщо да се замисляме над въпроса как е възможно такива хора да (о)стават депутати, защото от тези размисли няма да ни се оправи настроението.
Новината за дължимите пари за смет може??е да има смисъл, ако бе??е съчетана с разследване колко губи България от това, че разделното събиране на отпадъци е на такова първобитно ниво у нас. ??ли как изобщо се определя този данък смет.
А, между другото – дали ще вдигат или не данъците догодина? Това никой не може да го каже със сигурност, дори и премиерът. Както знаем, през януари т.г. той каза, че ще свалят ДДС-то с 2 %, пък още не са го свалили.

??зобщо – с изключение на криминалната хроника и спортните новини, повечето неща, които се публикуват са в бъдещо неопределено време. Помислете само – колко малко хора ще си спомнят след една година дали някой им е обещал, че данъците няма да се вдигат? А и да си го спомнят, колцина от тези малцина ще могат да напечатат статия по темата в някое СМ??? ?? кой ще им обърне внимание?

Дребните теми са особено подходящи за България – страна, която ??ван Хаджийски нарече “страна на дребните хора, на дребните ??мекери”. При това той доказва с аргументи и факти това твърдение в книгата си “Бит и ду??евност на българина след Освобождението*”. Хубаво е повече хора да я прочетат, но още по-добре би било, ако и трите тома се изучават в училищата, защото няма друг начин за промяна, освен ако едно цяло поколение не приеме фактите като такива и не започне да се опитва да променя нещата – с мисъл, със спомен за миналото, но и с виждане за бъдещето. Само с инвестиране в образованието може да се подмени изконното за българина дребнотемие с нещо голямо, значимо.

____
* – В скоби, но все в този ред на мисли, нормално ли е националният ни празник да е 3-и март, а не 20-и април? Та нима Априлското въстание не е онова събитие в историята ни, в което успяваме сами да направим нещо? Да се празнува датата на подписването на безсмисления и леко налудничав Сан-Стефански мирен договор е странно, не мислите ли?)

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.