Проектозакон, засягащ ??нтернет-потребителите

Всеки ??нтернет потребител, който иска в България да се развива електронна търговия, трябва да се запознае с проекта на Закон за защита на потребителите, публикуван тук (PDF). Той ще се обсъжда от Комисията по икономическа политика. Членовете на комисията можете да видите тук. Самият ЗЗП е тук.

Тези текстове касаят ??нтернет-потребителите:

Чл. 53. Доставчикът няма право да изисква или да приема авансово плащане преди изтичане на сроковете по чл. 55.,
Чл. 207. Който в нару??ение на чл. 53 изисква или приема плащане от потребител по договора за продажба от разстояние преди изтичането на срока по чл. 55, в който потребителят има право да се откаже от сключения договор, се наказва с глоба, а на едноличните търговци и юридическите лица се налага имуществена санкция, в размер от 1000 до 10 000 лв.
и
Чл.55. (1) Потребителят има право, без да дължи обезщетение или неустойка и без да посочва причина, да се откаже от сключения договор от разстояние в срок 7 работни дни, считано от датата на:
1. получаване на стоката от потребителя, когато са изпълнени изискванията на чл.54 – за стоки;
2. сключване на договора, а когато задълженията по чл.54 са изпълнени след сключването на договора – от деня на тяхното изпълнение, но не по-късно от срока по ал.3 – за услуги.

Т.е. и в новия текст остава забраната да се получава плащане, преди да се е доставила стоката или услугата (ако срокът за доставка е по-дълъг от 7 работни дни). Т.е. ако сте потребител, няма да можете да си платите доставката на стоки и услуги с дебитни и кредитни карти, през e-pay и др.п. Нещо повече – според този закон фирми като Amazon, eBay и др.п. са непрекъснато в нару??ение и подлежат на санкции, тъй като няма начин да се получи стока от тях в рамките на 7 работни дни. Да не говорим, че срокът 7 работни дни е безмислен, защото логичното е или 7 календарни, или 10 работни.

“??нтернет общество – България” ще изпратим писмо до Комисията, но е добре да се получат писма от повече организации и хора.

??ма няколко предложения за промени на текста на чл. 53:

Чл. 53. Доставчикът няма право да изисква или да приема авансово плащане преди изтичане на сроковете по чл. 55, с изключение на продажби, извър??вани чрез ??нтернет.
или
Чл. 53 да отпадне изцяло.

This entry was posted in Bulgaria, на български. Bookmark the permalink.

9 Responses to Проектозакон, засягащ ??нтернет-потребителите

 1. G. Dimitrov says:

  Наистина текстът създава сериозна пречка за развитието на електронната търговия. Не може на един прохождащ пазар, в който няма нито един докладван случай на нару??ени потребителски права при е-търговия да се въвеждат ограничения за търговците и да им се възлага този риск. Не случайно в нито една директива за защита на потребители на ЕС няма подобно ограничение. Да не говорим, че доколкото в ??нтернет-търговията няма граници, а България е членка на единния пазар на ЕС, не виждам как ще се защитят българските ??нтернет потребители като се въвеждат ограничения за българските е-търговци, при условие, че всички е-търговци от другите европейски държави ще могат да приемат авансово плащане и с българския закон няма как да бъдат ограничени. Държавата си става мащеха за собствените търговци. ??звън всичко с тази норма се създават пречки за свободното движение на стоки и услуги, което си е в откровено противоречие с основните принципи на правото на ЕС. Въобще чл.53 трябва да отпадне.

 2. Благодарности към Вени че подема темата. Би било хубаво ако може да се направи нещо и не само за член 53 … член 51 също е поредното безумство , особено след внесената промяна за тотална забрана на хранителни добавки и хомеопатични продукти.

  Вени , ще се радвам ако обмисли?? възможността за съвместни действия на Българска асоциация за електронна търговия и ??нтернет общество – България по въпроса с новите промени в ЗЗП

 3. Pingback: ??нтернет общество - България срещу ЗЗП

 4. Още един коментар дойде: Вижте тази връзка.

 5. Между другото, преди малко научих, че утре в икономическа комисия на НС ще се гледат промените в проектозакона за изменение и допълнение на ЗЗП. БАЕТ ще изпратят човек за да изрази позиция, ако и isoc bg може да се представи ще е чудесно!

 6. Pingback: Vzemibg.com - Блог » Петиция срещу чл.53 от ЗЗП

 7. Anton Mitev says:

  Az sam za chlen 53 no e bezumno klienta da chaka iztichane na srok za da si plati. Po skoro chlena traibav da glasi che targoveca niama pravo da iziskva avansovo zaplashtane no klienta v ramkite na 7 dneven srok triabva da zaplati poluchenata stoka ako potvarjdava porachkata. Razsajdavam taka ot glednata tochka na klient defakto tozi chel e vid 100% money back garanty no olesniava klienta v chastasi che v nego ostava angajimenta za plashtane. Izgubva se riska za klienta da si platish i sled tova da si tarsish pravata. Kajete vasheto mnenie i ako jelaete moje da podkrepite edna ot dvete protivopolojni petici
  http://www.petitiononline.com/stop53/
  http://www.petitiononline.com/for53/

 8. Yes - 53 says:

  Ajde oshte edna peticia 🙂

  http://www.petitiononline.com/bul53y/

 9. А бе, я ги заебете тия дипутати! Не ги ли виждате, че са малоумни, а на всичко отгоре са и прононсирани лъжци.

  Всеки знае какво е Neckermann и Qelle (пи??а само за Германия, но такива магазини има по целия свят). Пазарувал съм от тях, като изпращам авансово цялата сума за стоките, които съм поръчал. Понякога чаках доста, докато си получа поръчаното, но не е там въпросът.

  (Междувпрочем, не е ли така и в eBay- участва?? в търга, печели?? го, превежда?? парите и ЧАК ТОГАВА получава?? стоката!)

  Дипутатити лъжат- няма такива изисквания по света. Те не го правят уми??лено, просто дипутатитинът е толкова тъп, че не е разбрал правилно цялата тая работа.

  Затова пак ви казвам- заебете ги тия дегенерати!

  Апостол Апостолов
  http://www.Pisaneto.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.