За анонимните коментари

Преди няколко дни дадох интервю за агенция “Фокус” по повод зачестилите анти-български коментари в 1-2 македонски блога. От “Фокус” го пуснаха със заглавие Авторите на гнусни коментари за България са страхливи, защото са анонимни, или по-скоро са анонимни, защото са страхливи

Ето част от него:

Фокус: Г-н Марковски, според Вас – трябва ли да се обръща внимание на публикации в блогове, форуми и други възможности в ??нтернет? ??маме предвид блога с антибългарски снимки и карикатури “Vasiot Sosed”, който окарикатурява и медиците в Либия?
Вени Марковски: Зависи. По принцип трябва да се обръща внимание на сериозни публикации в сериозни блогове и форуми. Но на тези неща не трябва да се обръща внимание, все едно – да популяризирате някаква долна жълта преса.

Фокус: Това, което се получава във форумите периодично и е свързано с определени събития, свързано ли е по някакъв начин развитието на ??нтернет с двете страни?

Вени Марковски: Това не са уникални явления само за България или само за Македония. Само преди няколко дни в Естония местенето на Паметника на съветската армия, което стана на 9 май, от центъра на по-отдалечено място, бе??е подложено на сериозни атаки от подобни хора като тези, които в Македония се занимават с писането на глупости по адрес на България. Това са неща, които са напълно естествени. Най-любопитното обаче, в поведението на хора, които се занимават с подобни писания е, че всичко ло??о, което се пи??е, се пи??е анонимно. Макар че според мен, това, което и вие бяхте цитирали и посочили като обидно, въобще не звучи обидно – да кажат на някого, че е татарин или нещо подобно, аз не виждам нищо обидно в това. Но всички тези неща се правят анонимно. Обикновено тези блогове са с неизвестен стопанин. За сравнение мога да дам стотици примери за български блогове, на които стопаните им са известни, хората, които пи??ат в тях, са известни и дори коментарите, които са вътре, са подписани с истинските имена на хората. Т.е. не е нужно някой да бъде анонимен, за да напи??е нещо хубаво, но изглежда е задължително да е анонимен, за да напи??е нещо ло??о.
?? в този смисъл, ако може да се по??егува човек, излиза, че македонците и българите имат много повече общи неща, отколкото различни.

Фокус: Може ли да има законодателство в това отно??ение?
Вени Марковски: В България има законодателство, което преследва всякакво насаждане на религиозни, расови, етнически и други подобни спорове; както и ре??аването им по насилствен път. За македонците – те са млада нация, имат нужда от национална идентичност. Част от тази идентичност, освен взимането на история от съседните държави е – ти сам да си избира?? кои са ти враговете. ??нтересното е, че за тези хора враговете са българите, а не примерно албанците, сърбите… Гърците също са им врагове, така че може да се каже, че в това отно??ение българите и гърците са на едно ниво, поне в очите на тези македонци, които страхливо и анонимно се занимават с писане на гнусни коментари по адрес на България. Добре е да се знае, че тези хора са страхливи, защото са анонимни, или по-скоро са анонимни, защото са страхливи.

Фокус: Според Вас кое е преобладаващото – непознаване на историята или уми??лено, целенасочено преиначаване и говорене на лъжи?
Вени Марковски: Трудно ми е да кажа каква история те точно познават. Тази история, която е създадена през 1968 година, тритомната “??стория на македонскиот народ” е добре разнищена в една книга на Венко Марковски, който ми е дядо. Който се интересува – може да погледне да види историята им. Според мен не бива да се стига и до другата крайност и на едни хора, които казват: ”Ние сме македонци”, да им се казва: “Вие сте българи”. В края на краищата, ако те всички се чувстваха българи, няма??е да има десетки хиляди молби за паспорти, а 2 000 000 молби.
Това, което всъщност виждам в тези форуми е, че тези хора са комплексирани, те нямат друг начин за изявяване. Най-забавното в цялата история е, че понеже са анонимни, никой не може да им каже: “Ей, браво! Какъв страхотен сайт си направил, сумати българи седят и пи??ат коментари по твоите публикации”… Тъй като тези публикации в повечето случаи се пи??ат с измислени имена, дори не можем да кажем: “Ето ??ван ??ванов или Драган Петровски е водещият в македонския блог, който пи??е срещу България и има 20 000 посещения на неговия уебсайт на ден” (което би било добро постижение). Всъщност не мога да се поставя на мястото на такива хора, които анонимно се опитват да направят сайтовете популярни. Няма никакво обяснение защо някой ще иска да бъде популярен, без да се знае кой е. Особено популярен за такива неща.

Фокус: Можете ли да сравните развитието на ??нтернет в България и Македония?
Вени Марковски: България е значително по-напреднала в развитието на ??нтернет от Македония. Само в София има стотици интернет доставчици, в цяла Македония те са няколко. В България телефонният достъп реално не стои като потребителско искане, докато в Македония това все още е основното, преобладаващо. България и Македония, обаче, имат други по-близки неща. Например в двете има държавна политика за развитие на информационното общество и от тази гледна точка държавата като държава и правителството като правителство, и там, и у нас, гледа правилно към нещата. Това че има някакви лумпени, които се занимават с чесане на краста, наливане на вода на някакви воденици, които са неизвестни, това е отделен въпрос. Според мен не бива да се бърка глобалният въпрос, а той е – България и Македония добросъседски отно??ения ли имат или не, народите като цяло с доверие ли се отнасят един към друг или не…
В изявите на тези интернет сайтове, в изявите на хората, които пи??ат отдолу, трябва да ви кажа, че коментарите на българите очевидно са от различни хора, но коментарите на македонците изглеждат като писани от един човек.
Такива случаи е имало и в България, с някои хора, които ние тогава успяхме да идентифицираме преди 7 – 8 години, когато някой влиза, пи??е много провокативно изказване в ??нтернет, след което съвсем случайно с истинското си име се появява и казва: “Вижте какво съобщение се е появило еди къде си”. Това, че в Македония това чак сега се появяват подобни коментари показва, че те са изостанали между 8 и 10 години назад от България по отно??ението на ??нтернет културата.
Но от друга страна има много македонци, които имат сериозни сайтове, на които се пи??ат сериозни неща. ??ма много голяма общност на ползвателите на свободен софтуер. Трябва да се има предвид, че такива явления не са трайни и не трябва да им се дава гласност – това, което стана в последния ден.

Фокус: Т.е. според вас е пресилено да се говори за ??нтернет война?
Вени Марковски: Не, ??нтернет война няма. Това е колкото преди време на сайта на президента на Македония има??е някаква сменена страница. В момента не е никакъв проблем – да се смени страница на който и да е, където и да е по света. Второ и в едната, и в другата страна няма достатъчно развити онлайн технологии, за да може да се блокира някаква сериозна дейност.
За това, което се случва, аз лично имам две обяснения. Едното е, че това са някакви тийнейджъри, които се чудят какво да правят, пи??ейки в някакви форуми. За мен лично този случай с “Vasiot Sosed” е необясним, защото този форум е направен някъде в началото на годината. Там са стояли някакви глупави снимки дълго време, а последният коментар бе??е някъде от март месец. Сега, когато от няколко дни се проявява интерес, изведнъж има десетки коментари, които са се появили само през последните 24 часа и това е благодарение на медиите в България, което означава, че ние, ако не им бяхме обърнали внимание, те няма??е въобще да имат някакво развитие; тази тема ще??е да е угаснала още в зароди??а си, когато се е появила. Така че, всъщност, ние правим реклама на тези сайтове, хората получават посещения на техните сайтове благодарение на нас… Това само показва, че действително ??нтернет потребителите в България са много по-активни, а това, че са повече, е ясно от само себе си.

Фокус: Т.е. се е получил обратният ефект – популяризиране на един блог, който иначе едва ли е щял да бъде много известен?
Вени Марковски: Това са някакви маргинални сайтове, на които пи??ат само комплексари или техните собственици, а в някои случаи техните собственици са комплексари. Това, че някой някъде е написал нещо в ??нтернет, ако знаете колко неща има написани по адрес на на??ите политици в самите български сайтове и какво от това? От това не става новина. Това, че някой си прави подигравка с хора, които вече 8 години се намират в затвор с една издадена смъртна присъда с преразглеждане… Това е унизително не за българските медици, които са в Либия, това е унизително за авторите на самия сайт, така че това, че той е по-известен и това, че хората знаят, че в Македония има някакъв идиот, който е направил колаж на българските медици с нищо не помага нито на медиците, нито на този човек в Македония… Той в момента сигурно се радва и си казва: “Ей най-накрая!”. ??ма такива случаи, когато човек кара някаква хубава кола по магистралата, много често може да се случи зад него да се залепи някакъв “Запорожец” и да се опитва да го изпревари. ?? когато със сетни усилия най-после го изпревари и след това цяла вечер разказва вкъщи “А днес като го задминах този Мерцедес…”. Това е комплекс на дребни, нищожни хора, които нямат друг начин за себеутвърждаване. Сега тези хора си седят вкъщи, гледат колко са им посетителите, колко – коментарите и от време на време само пускат по някое провокативно съобщение, за да се създадат нови коментари след него. Всъщност от това нещо полза няма – нито за ??нтернет, нито за някой в България.

Фокус: Преди време Вие бяхте заявили, че антибългарски кампании винаги ще има, както има антиамерикански, антируски, антифренски и т.н. Според Вас какво трябва да бъде на??ето отно??ение към подобен вид антибългарски кампании?
Вени Марковски: Като гледам какво е отно??ението на другите нации към анти-техните кампании, никой не се трогва особено, затова че някъде някой има анти-чувства… Проблемът в чувствата, които са анти е, че те не са продуктивни, те са негативни. Това не е проблем на този, срещу когото са насочени тези анти-чувства, а е проблем на човека, медиите или уебсайтовете, които ги създават. В този смисъл ние, като българи няма от какво да се притесняваме. Не виждам смисъл в някакви обиди “вие сте татари, вие сте монголи, вие сте турци”. Това на мен ми звучи странно. То не е обидно. Първо историята ние знаем всеки кой откъде е до??ъл; всички знаем колко 500 години турците са били и в България, и в Македония, и в Гърция, и в Сърбия. Всякакви опити да се правят някакви вну??ения, че някоя нация на Балканите е по-голяма от другата, могат и трябва да бъдат посрещнати само с насме??ка. Защото няма по-малки, по-големи, има просто добри и ло??и хора. А в случая авторите на тези сайтове, които станаха известни в последните дни, просто са ло??и хора. ?? ло??о възпитани, и те очевидно са ло??и.

This entry was posted in на български. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.