Започна процедурата по приемане на заявки за ??нтернет домейни на азбуки, различни от латиницата

Преди час и половина се отвари възможността за всяка държава да получи домейн на азбуката, която се използва в съответната страна. Стартира процедурата по приемане на заявки за домейни на страните и териториите на азбуки, различни от латиницата.

Цялата документация по въпроса се намира на сайта на ICANN – Корпорацията за ??нтернет имена и адреси.

Това е голям ден за световния ??нтернет!

Очакванията ми са, че в тази процедура ще се създадат домейни на кирилица, арабски, китайски… ?? много хора, за които достъпът до ??нтернет е бил невъзможен поради непознаване на латиницата, ще се появят в Мрежата.

Окончателните документи по приемането на новите домейни за страните бяха приети след няколко обсъждания с участието на хора от цял свят: експерти, ??нтернет-потребители, представители на бизнеса, правителствата и гражданското общество. ICANN е така устроен, че всеки, който има желание, може да участва в работата на организацията, като допринася за развитието на системата от домейни имена.

Първите съобщения за подаването на документи дойдоха още преди началото (2 часа българско време на 16-и ноември). Големият приятел на България и на българското “??нтернет общество”, министърът на далекосъобщенията на Египет Тарек Камел заяви, че Египет ще пусне заявката си на 16-и за домейн ??? , което е “Египет” на арабски.

В България Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията пусна официално съобщение във връзка с появата на различни слухове (има си хас!) за това кой ще се занимава с регистрацията на ??нтернет имена на кирилица за България. В него, между другото, се казва:

    “България е една от първите страни, декларирала своето желание да участва в тази процедура още през юни 2008 г., чрез официално писмо до президента на ICANN. Тогава, след консултации с българската ??нтернет общност, областта “.бг” бе посочена като национален код на кирилица, но дали ще остане той или ще бъде поискан друг, зависи от редица технически изисквания, които през юни 2008 г. все още не бяха утвърдени.
    Анкетите, писмата и дискусиите, които някои частни компании и организации организират по ??нтернет относно избора на регистър, няма да повлияят на ре??ението на държавата да избере най-доброто за ??нтернет потребителите в България.”

Аз съм говорил нееднократно за това, че появата на домейни на азбуки, различни от латинската, е хубаво нещо за всички хора, които не познават латиницата. ?? се е случвало да срещам мнения, че не е така, това щяло да доведе до фрагментация на ??нтернета. Обикновено това го казват хора, които нямат проблем с английския 🙂

Но в света има милиарди хора, които не само не знаят английски, но и латинската азбука нищо не им говори. ??ли пък кирилицата. За тях появата на нелатински домейни ще е улеснение, което ние – ползващите латиницата, кирилицата или гръцката азбука – не можем да оценим изцяло. ??ли дори въобще.

Кога и дали ще има домейн на кирилица за България зависи от държавата и нейното сътрудничество с частния бизнес. Политическата воля я има, но дали ще има воля за преборването с техническите и бизнес предизвикателствата около пускането на домейна – това е въпрос, на който трябва да отговорят хората, които имат интерес да реализират проекта у нас.*

На добър час, многоезичен или много-азбучен ??нтернет!

______
* – Аз лично имам задължението да оказвам логистична подкрепа на правителството ни, но не съм длъжен, не искам и не планирам да се занимавам с този бизнес – нито сега, нито в обозримото бъдеще. Впрочем, бизнесът с регистрация на имена в домейна .bg никога не ми е бил интересен, макар че мнозина може да са останали с друго впечатление от едно дело, което водихме преди десетина години в Комисията за защита на конкуренцията срещу тогава??ния монополист “Цифрови системи”, които едновременно бяха регистър на имена и ??нтернет-доставчик, с което поставяха другите ??нтернет-оператори в неизгодно положение. (б.м. – Вени Марковски)

This entry was posted in Information Society, на български. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.