Каквито гражданите, такава и държавата

Току-що по БНР, програма “Хоризонт”, водещата каза (по повод катастрофата), че какъвто е гражданинът, такава е и държавата. Тя говоре??е със събеседника си Славчо Дулев (?) за това защо конкретните хора са допуснали автобус, който е стар и вероятно негоден, да мине през технически преглед.

Аз съм писал и говорил нееднократно в този ред на мисли. Проблемът е, обаче, че да говорим можем, но няма кой да чуе казаното, а пък да го послу??а – съвсем.
С изчезването на семейните ценности и промяната на обществения морал в последните 20 години вместо да ре??им проблема с т.нар. “правила на социалистическото общежитие”, ние създадохме още по-голям проблем, който отваря ежедневно рани в сърцата на хората.
Липсата на контрол – предварителен, текущ, последващ – само допълва липсата на вътре??но чувство какво е позволено и какво не (типични примери, че съм прав включват следните реплики, които ежедневно чуваме в България: “Ти ли ще ме учи??, бе?”, “Кой си ти да ми казва?? какво да правя?” и най-важното, което води в огромната си част до подобни трагедии: “На мен това няма да ми се случи!”).
Сигурно за тази катастрофа няма да има виновни длъжностни лица (техници, инспектори, ръководители на фирми и т.н.); най-много ??офьорът да бъде наказан. Макар че той най-вероятно вече е достатъчно наказан със съзнанието, че е убил 16 човека. Ако не вярвате – питайте Максим Стависки и съдиите, които го оправдаха.
Обществото ни обаче няма съзнанието, че то също трябва да бъде наказано. Няма го, защото изглежда и самото общество го няма.

______
П.П. Да не забравя – сигурен съм, че тази трагедия ще бъде използвана в предизборната кампания. Очаквам да чуя, че виновни за катастрофата са (в произволен ред): ??ван Костов, Георги Първанов, Сергей Стани??ев, Ахмед Доган, може би и други. Всъщност малко след като написах това, току-що, пак по БНР, един свидетел на катастрофата каза (цитирам буквално): “Кой да го направи [спасяването]? На Президента експерта ли да го направи? Той просто ще припадне.”

This entry was posted in на български, общество. Bookmark the permalink.

3 Responses to Каквито гражданите, такава и държавата

 1. Показателно е, че много медии още с първите си съобщения за този насочиха вниманието на хората именно в тази задънена посока – дали ??офьора е имал право да кара такъв автобус, дали е минал психо-тест, дали автобуса е минал технически преглед – всичко това създава условия в един момент да се окаже, че е цялата вина е в неизправния компютър на пункта за технически прегледи в Елхово…
  Едно малко по-друго тълкуване на конкретната ситуация съп представил в моя блог:
  http://sirkov.blogove.eu/2009/05/29/bakadzhik-yambol-2009-05-28/

 2. ss7 says:

  ??нтересно, що рипа толкова против “ло??ия материал” , нещо не се връзва с тоя пост.

  ?? бих казал, каквото управлението (правителството) , такава и държавата. Вората навсякъде са еднакви, управляват ги обаче различни хора по различен начин.

  Естествено ти няма и да си помисли??, че вина може да има управлението на държавата. Къде къде по-лесно е гражданите да са виновни. По политически коректно е 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.