??вайло Калфин заслужи подкрепата на "??нтернет общество – България"

Вчера подкрепихме официално ??вайло Калфин, Кристиян Вигенин и още кандидати за евро-депутати.
Направихме го, защото споделят ценностите на организацията, а и защото не се занимават с ??нтернет конюнктурно, поради идващите избори.
В качеството си на вице-премиер, отговарящ за телекомуникациите, вън??ният ни министър ??вайло Калфин има редица постижения, които нито един политик преди него не е достигнал: пусна си блог (2006 г.), бе??е домакин и помогна за организирането на няколко международни срещи в областта на ??нтернет; Министерството на вън??ните работи публикува съдържанието на сайта си при условията на “Криейтив комънс” (2007 г.), започнаха да използват софтуер с отворен код на част от сървърите си и т.н., и т.н.

Редица медии са отразили подкрепата ни, сред тях “Новинар“, “Дума“, “Стандарт”, “Монитор“, “Сега”, “Класа” и др.

На този фон ми звучат странно до??ли до мен призиви да подкрепим и политици като Минчо Спасов. Може би хората, които четат, но не мислят и не разбират, не са наясно, че подкрепяме кандидати за евро-депутати, по конкретен повод и с ясни причини. Минчо Спасов е заслужил отдавна на??ето уважение, но той не е кандидат за евродепутат.

Отделно Калфин има заслуги и за създаването на позицията “Национален координатор по киберсигурност” – факт, от който България тепърва ще черпи позитиви. Да, знам – хората у нас не обичат добрите новини, но това е техен проблем, а не на??.

This entry was posted in Bulgaria, на български. Bookmark the permalink.

20 Responses to ??вайло Калфин заслужи подкрепата на "??нтернет общество – България"

 1. Не знам дали сте обсъждали с г-н Вигенин опитите за следене в интернет, но във Facebook той защитава??е идеята, че какво ло??о има в следенето, след като няма какво да се крие. Аке желаете мога да намеря и конкретното URL за да не съм голословен. Как се вързва това със споделяне на ценностите на ISOC ?

  • Да, пуснете ми линк, моля. Ако има нужда, ще го попитаме и ще поискаме да уточни какво мисли по темата.

 2. mapto says:

  ??звинете, че писах в друга тема!
  На фона на тези публикации:
  https://blog.veni.com/?p=1565
  https://blog.veni.com/?p=1416
  Не мислите ли, че Атанас Чобанов има значително по-големи заслуги за българското интернет общество и спонтанна демокрация, въпреки че никога не е имал пропорционална власт?

 3. Новият вид на Facebook не ми помага особено да намеря въпросния диалог с Кристиян Вигенин. Все пак, ако наистина ще сте така любезен да сте посредник в това да разберем какво е отно??ението на Кристиян Вигенин и ??вайло Калфин относно следенето в интернет, аз а и много други хора ще са ви много благодарни.

 4. тома белев says:

  Г-н Цветков, едва ли едно URL ще промени нещо. доколкото си спомням блога на Калфин се поддържа??е до лятото на миналата година. За сайта на МВнР с г-н Марковси вече коментирахме, сега е на ред, две години по-късно да каже до какво толкова доведе ре??ението им за КК? Когато една гражданска организация се захваща с участие в политиката е добре освен да познава Конституцията, така и да намери сили да покаже сериозни мотиви, ако са истински – още по-добре.

 5. Калоян,
  мисля, че за следенето в ??нтернет те се изказаха достатъчно ясно вчера. Аз лично съм взимал отно??ение по темата, “??нтернет общество” организира и кръгла маса с участието на Народното събрание, ДА??ТС, полицията и експерти; миналата година през септември. Ако имахме съмнения, че тези кандидати за евродепутати не споделят на??ите виждания, няма??е да ги подкрепим.
  Г-н Белев, за КК мога да говоря много дълго, но в този късен час предпочитам да си почина след дълъг и напрегнат ден.
  Що се отнася до г-н Чобанов – не го познавам добре, но и не е искал подкрепа, за да се запознаем – както с него, така и с дейността му. По принцип ние не подбираме политиците, които подкрепяме, по цвят или партийна принадлежност, а по това какво са правили. Затова споменах, че един Минчо Спасов, например, би могъл да бъде подкрепен. А един Ники Василев, например – хич не ми се вярва.

 6. Г-н Марковски, благодарение на г-н Огнян Младенов ви показвам тази статия от Днес.бг:

  “??вайло Калфин: ?? аз нямам нищо против да ме подслу??ват”
  http://www.dnes.bg/article.php?id=58409

  Това показва обратното на това, което “??нтернет Общество” зае като позиция. Публикуваното е от Октомври миналата година, ще съм радостен на разбера ако г-н Калфин е сменил позицията си от тогава, с което да е заслужил и ва??ата подкрепа.

  От цитираните от вас вестници по-горе става ясно за позицията на г-н Вигенин и г-н Калфин относно “.бг” домейните, но за съжаление не мога да намеря нищо за подслу??ването. Ако наистина сте прав, че “за следенето в ??нтернет те се изказаха достатъчно ясно вчера”, то вестниците да пренебрегнали тази част. Заради това бихте ли бел така любезен да я предадете вие. Смяната на позицията на водачите на листата за евроизборите за такава чувствителна тема като следенето в интернет ще е прекрасна новина за целия български ??нтернет.

 7. Вени,
  За ??вайло Калфин нищо не мога да кажа – за него нямам лични впечатления. Но за Кристиан Вигенин имам.
  ?? впечатленията ми са такива, че …. за да не влизам тук в подробности, само ще ти кажа, че на твое място по-скоро бих се доверил на това, което вече ти сподели Калоян К. Цветков по-горе.

  Не казвам, че Вигенин няма никакви качества – напротив, очевидно има такива, иначе няма??е да го търпят толкова дълго на толкова постове в политиката.
  Обаче силата му изобщо не е в тази област, в която ти се опитва?? да го използва??.

  Разбира се, че на пресконференцията е казал каквото трябва да се каже. Нали затова сме в предизборна кампания. Нали затова е политик. (При политиците, и особено от една определена възраст надолу, днес едно е основното правило – “ако говори?? каквото трябва, после ще може?? да прави?? каквото ти хрумне.” ?? го правят!)

 8. Veni Markovski Says: Да, пуснете ми линк, моля. Ако има нужда, ще го попитаме и ще поискаме да уточни какво мисли по темата.

  Г-н Марковски, намерих дискусията с г-н Вигенин относно неговата позиция за следенето в ??нтернет:
  http://www.facebook.com/profile.php?id=283600437&story_fbid=60378346901

  Ето един цитат:
  “Kristian Vigenin… Read More: Нито един от примерите, които дава??, не ме притеснява – кое от изброеното е проблем, ако няма?? какво да крие???”

  Прочетете цялата дискусия, ще се развам да разбера, че г-н Вигенин вече споделя обратното мнение и вижда проблема със следенето в интернет.

 9. Г-н Марковски,
  Благодаря за подкрепата, доводите, с които го направихте, са валидни и всякакви опити да бъдат омаловажени намирам за некоректни. Мнението на г-н Сирков пропускам изобщо и той знае много добре защо. А що се отнася до твърденията на г-н Цветков: дискусията, за която споменава, изобщо не може да се смята за изразяване на мое официално становище – просто се опитвах да обясня, че освен следенето в ??нтернет има редица други по-големи заплахи, които се правим, че не виждаме.
  Позицията ми по следенето в ??нтернет е същата като за спирането на достъпа до ??нтернет на нару??ители – допустимо е, но след съдебно ре??ение, а не по административен път.
  По мобилните комуникации отново казвам, че служители от компаниите имат пълен достъп до данните от разговорите, достатъчно е да си отворите електронните фактури например, където всичко е изписано по минути и номера. Т.е. – за да не бъда разбран неправилно – това че МВР няма достъп, не значи, че сте защитени. Впрочем същото важи и за ??нтернет-операторите – данните от трафика са там и с тях би могло да се злоупотреби. Мобилни и стационарни камери ни записват по пътища, светофари и офиси, вече почти няма мобилен телефон без камера и всеки може да ви снима/запи??е във всеки един момент и т.н., и т.н.
  Готов съм при удобен повод – може би след изборите – да организираме една дискусия по целия кръг от въпроси и да помислим заедно как този процес на превръщане на живота ни в Биг Брадър би могъл да се постави под контрол. Не съм оптимист обаче…

  Поздрави,
  Кристиан

 10. ginger says:

  Мисля, че Калфин е твърдо за следенето в интернет. Като член на МС той е гласувал твърдо за тези промени. Всичко останало е лицемерие.

  • Джинджър,
   Вие може да си мислите каквото искате, но МС не е гласувал никакви промени – това си бяха текстове на депутатите в на??ия Парламент.

 11. Пейо says:

  Г-н Вигенин, след като не сте оптимист, че може да промените нещо, за какво сте ни в европейския парламент? Оптимист или не – преди сте имали възможност да подкрепите правата на интернет потребителите и не сте го направили. Гласуванията ви в ЕП достатъчно официални становища за позицията ви ли са? Защо да ви вярвам, че ще ще го правите в бъдеще, ако гласувам за вас?

  Аргументите, с които се опитвате да защитавате позицията си издават неосмисляне на опасностите или опит да ни заблудите с елементарни примери. Накратко – МВР е по-опасно да притежава неконтролиран достъп до тези данни, защото концентрира информацията от всички комуникационни канали и разполага с възможност за (зло)употреба с държавна принуда. Примери за такива злоупотреби има много през последните години.

  Наглите опити на министър Миков за получаване на още по-голям контрол компроментираха окончателно и партията, в чиято листа сте. Досега??ните ви действия в ЕП и политиката на партията, която ви е издигнала показват единствено че на вас не може да се разчита и не заслужавате моето доверие и глас.

  • Пейо,
   изглежда и ти става?? жертва на българския “феномен” – чете??, но тълкува?? не според написаното, а според това, което ти се иска 😉

   Кристиан пи??е:

   Готов съм при удобен повод – може би след изборите – да организираме една дискусия по целия кръг от въпроси и да помислим заедно как този процес на превръщане на живота ни в Биг Брадър би могъл да се постави под контрол. Не съм оптимист обаче…

   Той говори за написаното от него по-горе – за това, че животът ни е превърнат в Биг Брадър. Което е факт. Още с момента на пускане на телефона, използване на кредитната карта, включването в ??нтернет, купуването на електронен билет за градския транспорт, маркирането на спирката, на която се качва?? и слиза?? и т.н.

   Лично аз нямам съмнение, че както Вигенин, така и Калфин са добър избор за Европейския парламент. Да набърква?? техните личности в българските проблеми на МВР е най-малкото странно. Да не говорим, че и слагането под общ знаменател “политиката на партията” е също неточно – същата тази партия е назначила и ??ефа на ДА??ТС, където проведохме кръгла маса, с твое участие, която на свой ред доведе до известна промяна в нагласите на определени хора.

   Политиката не е привеждането на желаното в действителността, а на възможното. При условията, в които живеем, трябва да имаме предвид всички аспекти на живота, а не само на??ите си. ?? на мен ми е криво за редица неща, случващи се у нас, но не се оставям те да повлияят на мисленето ми.

 12. Тони Русева says:

  Някой от вас пускал ли си е името в Google? ?? какво открихте? Сигурно сте се убедили, че почти всяко Ва??е действие оставя дигитална следа някъде – дали в интернет или във видео-архивите на някоя банка, заведение или административна сграда? Аз лично доста се стреснах, когато видях информацията за себе си. Вие по-добре от мен знаете, че всеки начинаещ хакер може да намери достъп до личните ми данни, достатъчно е веднъж да си купя самолетен билет по интернет…
  ??ма??е едно предаване на bTV Репортерите, в което само за около час бяха преброени над 20 дигитални следи, които репортерката бе??е оставила, извър??вайки действия, които всеки от нас прави на път за вкъщи, след работа – да изтегли пари, да напазарува, да се разходи до вкъщи, може би да пие по нещо набързо с някой приятел в съседното кафене…
  Държавата има за задача да ни защитава, едва ли точно от нея трябва да се страхуваме най-много, това е моето мнение.

 13. sm says:

  Тони Русева,

  Ако във всяко РПУ по всяко време могат да направят справка, без никой да им каже нищо, какво си вър??ил, познайте за колко време ще има стандартни такси от страна на полицаите за продажба на информацията на който иска? ?? това само защото тази информация е събрана на едно място!

  А това, че интернет доставчика ми или пък мобилният оператор или пък банката ми има информация за мен, и достъпа до тази информация е пробит, както се намеква по-горе показва колко много по-ло??о може да стане!

  Събрана на едно място тази информация дава възможност за огромни злоупотреби!!!

 14. Стига толкова коментари.
  Хората почват да си говорят помежду си, а не по същество.
  ??зглежда никой не прочете внимателно съобщението, особено в тази му част: Направихме го, защото споделят ценностите на организацията, а и защото не се занимават с ??нтернет конюнктурно, поради идващите избори.

 15. Pingback: Политика в България » Blog Archive » ??зявление за медиите на УС на “??нтернет общество - България”

 16. Pingback: субективни смутени мисли « полетът на костенурката

 17. Pingback: субективни смутени мисли « полетът на костенурката

Comments are closed.